Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

188 са имениците в община Болярово

 188 мъже и жени от община Болярово, които носят името Георги и Гергана празнуват днес в община Болярово. Два са православните храмове в съставните селища, които носят името на светеца  - в  Попово и във  Воден. Църковният храм в първото село е сравнително нов - от 2005 г., а  този във Воден е на 181 години. За неговото опазване е открита  дарителската сметка. В нея  вече са събрани над 10 хиляди лева, заяви кметът на Болярово Христо Христов и допълни,че  искрено се надява, че тази година ще бъде завършен  ремонтът на покрива и част от оградата.

В специално изявление Христо Христов поздравява жителите на общината, в него се казва:

"Гергьовден е един от най-хубавите празници в нашия календар, за който в народните песни се пее, че е „по-личен и от Великден“. Може би, защото обединява в себе си няколко тържествени повода.

Във фолклорната традиция ритуалите по Гергьовден поставят началото на летния обреден календар и са посветени на фермерството, а светецът се приема като покровител на стадата и нивите.

 Това е и повод да изразя своето уважение към хората, които развиват най-значимия икономически сектор в община Болярово - животновъдите и земеделските производители, които се трудят 365 дни в годината от рано сутрин до късна вечер, за да осигуряват храната на всички ни. Признателен съм им и затова, че с лични средства и труд подпомагат и редица инициативи на общината и населените места.

Свети Георги е от малкото светци, който е славен и от християни, и от мюсюлмани. 

6-ти май е и Празник на българската армия. Още от създаването й след Освобождението от османско иго, за българите армията е била не само гарант за сигурност, а и символ на възкръсналата ни държава. Днес се прекланяме пред всички доблестни герои, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България. И отдаваме заслужена признателност към всички воини, които днес са част от редиците на Българската армия! Използвам случая да поздравя и военнослужещите, които в момента са командировани в Болярово, за да подпомогнат охраната на външната ни граница.

В празничния ни календар 6- ти май е записан и като Ден на храбростта. А, както ни учи и житието на свети Георги, храбростта не се проявява само на бойното поле. Неговият завет е: „да познаем истината и да се научим на благочестие“! Ежедневно трябва да преоткриваме храбростта, да се борим срещу несправедливостта, да браним истината и почтеността!

Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, изобилие, семейни радости и благоденствие!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18

Ученици от Айтос ще запишат родовата си история

Стартира проектът "Моят роден край в семейните спомени", който се осъществява от Регионалния исторически музей в Бургас и СУ „Христо Ботев“ –  Айтос. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на града и да представи населени места в пределите на общината. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 26.04.24 в 11:44

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

публикувано на 26.04.24 в 08:46

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Припомняме, че след настъпване на събитието, земеделските..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

Тридневен благотворителен базар започва днес в Несебър. Той е в подкрепа на 6 - годишния Марти, който има нужда от лечение в чужбина, а семейството му няма възможност да осигури нужните за това средства. Базарът предлага цветни сувенири, пролетни цветя, детски книжки и  вкусни изкушения. Той ще е пл. "Жулиета Шишманова" и е организиран от..

публикувано на 26.04.24 в 08:20