Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

188 са имениците в община Болярово

 188 мъже и жени от община Болярово, които носят името Георги и Гергана празнуват днес в община Болярово. Два са православните храмове в съставните селища, които носят името на светеца  - в  Попово и във  Воден. Църковният храм в първото село е сравнително нов - от 2005 г., а  този във Воден е на 181 години. За неговото опазване е открита  дарителската сметка. В нея  вече са събрани над 10 хиляди лева, заяви кметът на Болярово Христо Христов и допълни,че  искрено се надява, че тази година ще бъде завършен  ремонтът на покрива и част от оградата.

В специално изявление Христо Христов поздравява жителите на общината, в него се казва:

"Гергьовден е един от най-хубавите празници в нашия календар, за който в народните песни се пее, че е „по-личен и от Великден“. Може би, защото обединява в себе си няколко тържествени повода.

Във фолклорната традиция ритуалите по Гергьовден поставят началото на летния обреден календар и са посветени на фермерството, а светецът се приема като покровител на стадата и нивите.

 Това е и повод да изразя своето уважение към хората, които развиват най-значимия икономически сектор в община Болярово - животновъдите и земеделските производители, които се трудят 365 дни в годината от рано сутрин до късна вечер, за да осигуряват храната на всички ни. Признателен съм им и затова, че с лични средства и труд подпомагат и редица инициативи на общината и населените места.

Свети Георги е от малкото светци, който е славен и от християни, и от мюсюлмани. 

6-ти май е и Празник на българската армия. Още от създаването й след Освобождението от османско иго, за българите армията е била не само гарант за сигурност, а и символ на възкръсналата ни държава. Днес се прекланяме пред всички доблестни герои, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България. И отдаваме заслужена признателност към всички воини, които днес са част от редиците на Българската армия! Използвам случая да поздравя и военнослужещите, които в момента са командировани в Болярово, за да подпомогнат охраната на външната ни граница.

В празничния ни календар 6- ти май е записан и като Ден на храбростта. А, както ни учи и житието на свети Георги, храбростта не се проявява само на бойното поле. Неговият завет е: „да познаем истината и да се научим на благочестие“! Ежедневно трябва да преоткриваме храбростта, да се борим срещу несправедливостта, да браним истината и почтеността!

Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, изобилие, семейни радости и благоденствие!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50