Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станков: Очаквам цените на горивата да растат

Жечо Станков

България продължава да получава газ по същото трасе, по което получаваше до момента, както и от същия източник, но с 30% по-скъпо. Това коментира пред БНР-Бургас депутатът и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков.Увеличението ще рефлектира върху редица сектори, както и върху потребителя, посочи той:

„Топлофикация – Бургас и отоплението, слава Богу, че сме извън отоплителния сезон, но топлата вода се произвежда с газ. Такситата, до голяма степен, в градовете, са на газ. Градските транспорти са на газ. Голяма част от модернизираните производители на хляб и техните съоръжения също са на газ. Торовите заводи… В крайна сметка, когато кажем, че цената на хляба нараства, тя ще нарастне пряко, заради повишаването

Ако няма политически натиск за цената на газа, ефектът ще е изключително негативен, коментира Жечо Станков.

Той прогнозира и ръст на цените на горивата. Това ще се случи дори и ако не се спре вносът на руски петрол, поясни той. Ако прибегнем до внос на горива, това ще доведе до повишение цената на литър с 25-30 ст., коментира Станков:

„Те ще продължават да растат, ако щете само поради факта, че рафинерията в Бургас е вторият по големина консуматор на природна газ. В момента, в който газът поскъпне с 30%, няма как това да не се отрази и върху цената на горивата. Дори без ембарго, само заради посредниците, които бяха поставени от новото правителство между „Булгаргаз“ и доставчиците в момента, ще допринесе за допълнително повишаване цената на горивата“, посочи той.

Премахването на биокомпонентата, след разговори с Европейската комисия, би оказало положителен ефект върху цената на горивата, коментира Жечо Станков.

Интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Този сезон е по-добър от миналогодишния

По-добър от миналия сезон, отчита Кирил Спасов, концесионер на плажове в Слънчев бряг и Созопол. Според него след класирането на Слънчев бряг в топ 100 на най-забележителните плажове, туристите са се увеличили. Това само идва да покаже нуждата от реклама на туристическия продукт, който предлага страната ни. "Една такава класация запознава голяма..

публикувано на 14.08.24 в 11:52

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край острова за..

обновено на 14.08.24 в 11:37

Морето по Южното Черноморие е чисто, уверяват от РЗИ Бургас

309 проби са взети от водите за къпане по Южното Черноморие, а до края на сезона предстоят поне още 200. За момента няма отклонения и качеството на водите е добро. 10 проби са взети са салмонела всички са отрицателни, посочи д-р Марияна Кофинова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Има обаче някои места, които е..

публикувано на 14.08.24 в 08:40

Добра реколта от странджански манов мед, пчеларите запазват цените

Добра реколта от странджански манов мед отчитат пчелари тази година. Продажбите са на цените от миналата година и няма да се повишават, казват в бранша. Оттам се надяват да продадат добитите количества и да се отвори пазарът в чужбина.  В Странджа по-добра реколта отчитат както на обикновения манов мед, така и на защитената марка. "Успяхме..

публикувано на 13.08.24 в 13:35

Продължават мащабните проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото..

публикувано на 13.08.24 в 11:03

Имаме 14 дни да потърсим правата си за некачествена туристическа услуга

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози.  В Турция, за разлика от Гърция и Румъния,  няма официално обявени огнища  на чума по дребните преживни..

публикувано на 13.08.24 в 07:41