Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хотелиери от Поморие:

Туристите питат: „Има ли украинци в хотела ви?“

Преместването им остава проблем №1 преди сезона, неясните цени на чадър и шезлонги също тревожат бранша

„Има ли украинци в хотела ви?“ е най-честият въпрос, който хотелиерите от Поморие чуват, когато получат запитване за резервация за сезона. Това споделиха от местния бранш на среща по подготовката за сезона, инициирана от общината. Хотелиерите изразиха притеснението си, че наближава 31 май, когато изтича държавната програма, обезпечаваща престоя на украинците, а все още няма указания как и кога те ще бъдат преместени в държавни бази.

Кметът Иван Алексиев се ангажира да изпрати запитване с настояване за яснота до Министерството на туризма. Той посочи, че сред морските курорти Поморие е с най-малко украинци, докато на други места вече стигат до 5 000. Градоначалникът съобщи, че към 10 май 715 са официално регистрираните граждани на Украйна  в хотели в Поморие според системата ЕСТИ, 200 са настанени в Ахелой. По думите на местните голям е и броят на онези, които живеят в частни квартири.

 „Ако се абстрахираме от украинските граждани, които ще бъдат най-много в сравнение с другите националности, курортът ще разчита на румънци, за привличането на които се работи, включително с договор за медийно отразяване и популяризиране на събития в Община Поморие на пазар „Румъния“, германци, словаци, чехи, поляци“, се посочва в анализа, изготвен от администрацията за предстоящия сезон и представен пред туроператори, хотелиери, ресторантьори и граждани. Най-много ще са българските туристи, но по-малко от друга година.

8 неблагоприятни фактори отчита Община Поморие за предстоящия летен сезон, сред тях кризата с газа и петрола, войната в Украйна, бежанската вълна и отлив на туристи към конкурентни дестинации Турция и Гърция. Въпреки това се очертава постепенно възстановяване на туристически сектор като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година, сочи още анализът. На базата на записванията към момента от бранша не споделиха този оптимизъм. Другото голямо неизвестно, което посочиха е, са  цените на чадърите и шезлонгите-също ключов фактор за избора на дестинация за почивка от българите.

От общината препоръчаха да се разработват уикенд и тематични пакети.  


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Активни потребители": Сиренето скъпо и с много вода

Над 70% съдържание на вода в сирена, предлагани на българския пазар, е установило ново проучване на асоциация „Активни потребители“. Изследвани са 48 марки краве сирене като пробите са закупени от различни търговски обекти през месеците септември и октомври. 36 от 48 проби не отговарят нито на традициите в производството на сирене, нито на..

публикувано на 29.11.22 в 16:26
Летище Бургас

Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети

Кметът Иван Алексиев проведе работна среща с д-р Франк Кванте –  генерален мениджър на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД – концесионер на Летище Бургас и Летище Варна. Поводът за срещата бе възможността за осъществяване на целогодишни пасажерски полети от и за Бургас. „Всички ние, туристическите общини от област Бургас, оценяваме факта и..

публикувано на 29.11.22 в 11:51

Четири дни празнуват Никулден в Ченгене скеле

Разнообразни събития по повод Никулден предстоят в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Те ще започнат още в уикенда преди 6 декември,  съобщи Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“: " Четири дни ще празнуваме Никулден заедно и каним всички да дойдат в комплекса, който вече две години представя..

обновено на 29.11.22 в 10:54

Министър Иван Шишков ще инспектира строежите на обходния път на Бургас и зала "Арена"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще посети Бургас. Той ще инспектира обходния път на града.  С него ще бъдат заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов и инж. Десислава Паунова, член на..

публикувано на 28.11.22 в 08:34

Кръгла маса „Зеленината в градовете” ще се проведе в Бургас

Кръгла маса „Зеленината в градовете - здраве, щастие и красота” ще се проведе в Бургас. Събитието е  от 14:00 ч. в Централна зала на „Флора Бургас” и е организирано от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България  и Община Бургас. Целта е  да се  насърчи диалогът между професионалистите, институциите и обществото по въпросите,..

публикувано на 28.11.22 в 07:50

Инвеститор ще отглежда сливи на терени под аренда в община Болярово

Български инвеститор е проявил интерес към взимане под аренда за срок от 20 години на терени в община Болярово. На тях ще отглежда трайни насаждения – сливи и бадеми. На днешното си заседание Общински съвет - Болярово подкрепи предложението на кмета на общината Христо Христов земите да бъдат предоставени чрез търг. Те се намират в..

публикувано на 25.11.22 в 16:40
Валентин Атанасов и Ваня Андонова представят идеята пред депутатите

Проектът за климатолечението в Странджа влезе в парламента

Проектът за климатолечение в Странджа и по Южното Черноморие бе представен пред Комисията по туризъм в Народното събрание. Пред народните представители говори Валентин Атанасов от инициативния комитет за  "Възраждане на климатолечението в Странджа" и член на управителния съвет на нестопанско сдружение "Рафаел инфо културен туризъм". Запознахме..

обновено на 24.11.22 в 20:17