Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери от Поморие:

Туристите питат: „Има ли украинци в хотела ви?“

Преместването им остава проблем №1 преди сезона, неясните цени на чадър и шезлонги също тревожат бранша

„Има ли украинци в хотела ви?“ е най-честият въпрос, който хотелиерите от Поморие чуват, когато получат запитване за резервация за сезона. Това споделиха от местния бранш на среща по подготовката за сезона, инициирана от общината. Хотелиерите изразиха притеснението си, че наближава 31 май, когато изтича държавната програма, обезпечаваща престоя на украинците, а все още няма указания как и кога те ще бъдат преместени в държавни бази.

Кметът Иван Алексиев се ангажира да изпрати запитване с настояване за яснота до Министерството на туризма. Той посочи, че сред морските курорти Поморие е с най-малко украинци, докато на други места вече стигат до 5 000. Градоначалникът съобщи, че към 10 май 715 са официално регистрираните граждани на Украйна  в хотели в Поморие според системата ЕСТИ, 200 са настанени в Ахелой. По думите на местните голям е и броят на онези, които живеят в частни квартири.

 „Ако се абстрахираме от украинските граждани, които ще бъдат най-много в сравнение с другите националности, курортът ще разчита на румънци, за привличането на които се работи, включително с договор за медийно отразяване и популяризиране на събития в Община Поморие на пазар „Румъния“, германци, словаци, чехи, поляци“, се посочва в анализа, изготвен от администрацията за предстоящия сезон и представен пред туроператори, хотелиери, ресторантьори и граждани. Най-много ще са българските туристи, но по-малко от друга година.

8 неблагоприятни фактори отчита Община Поморие за предстоящия летен сезон, сред тях кризата с газа и петрола, войната в Украйна, бежанската вълна и отлив на туристи към конкурентни дестинации Турция и Гърция. Въпреки това се очертава постепенно възстановяване на туристически сектор като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година, сочи още анализът. На базата на записванията към момента от бранша не споделиха този оптимизъм. Другото голямо неизвестно, което посочиха е, са  цените на чадърите и шезлонгите-също ключов фактор за избора на дестинация за почивка от българите.

От общината препоръчаха да се разработват уикенд и тематични пакети.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12