Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възстановиха зрението на млада жена с катаракта в очното отделение на УМБАЛ Бургас

2
д-р Румен Мутавчиев
Снимка: пресцентър УМБАЛ - Бургас

32-годишна жена с катаракта е потърсила помощта на очните специалисти в УМБАЛ Бургас. Случаят е много интересен, защото катарактата – т.нар. старческо перде е считано за заболяване предимно на възрастните. Развива се най-вече след 65-годишна възраст, защото причината е естественото стареене на лещата на окото. Тя помътнява, зрението става като през перде, оттам идва и наименованието „старческо перде“, обясни началникът на Очно отделение д-р Румен Мутавчиев. Макар и да има случаи, в които пердето се появява на по-млада възраст, това е по-скоро прецедент, категоричен е той.


Младата пациентка е информирана за начините, по които се премахва пердето – а именно оперативна интервенция с ултразвук, при която естествената леща се раздробява и аспирира от окото, а на нейно място се поставя изкуствена, която трябва да върне зрението. Чела е много за видовете лещи, но била объркана, тъй като не е могла да прецени кой от всички импланти е най-подходящ за нея. Д-р Мутавчиев предлага съвсем нов вариант – леща на американска компания с дългогодишен световен опит. Лещата Vivity е най-новата разработка на компанията. „Вече знаехме за световния опит с тази леща, бяхме и на няколко научни срещи с представени резултати. Това е леща с удължен фокус, която позволява пациентът да не носи очила след операцията. Много подходяща е за шофьори, за млади и работоспособни хора. За разлика от други импланти, тя може да се постави само на едно око, докато при другите трябва да се оперират и двете очи. Но при моята пациентка нямаше нужда, защото другото й око не е увредено. Освен това, тя е шофьор“, аргументира избора д-р Мутавчиев. Той първи използва лещата в Бургас, след премиерата й в България.


Манипулацията за премахване на перде спада към т.нар. еднодневна хирургия. Тя се извършва безкръвно, безшевно, с местна упойка, като пациентът си е вкъщи още на същия ден. В последните 20 години подходът към този тип операция претърпя гигантско научно развитие.  Сега тя е строго индивидуализирана – хирургът задължително разпитва пациента какъв е начинът му на живот и какво зрение желае да получи. Това се прави заради различните видове лещи – едни осигуряват добро зрение надалеч, а за близо трябват очила, други са двуфокусни – гарантират добро зрение наблизо и надалеч. Последното поколение леща е лещата с удължен фокус, която дава независимост от очила на средно и далечно разстояние.

Очно отделение на УМБАЛ Бургас отново работи след дълъг престой заради КОВИД-кризата, а списъкът с пациенти, чакащи за операции на перде, вече е пълен.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекарите в Ямбол с указания как да действат при маймунска шарка

Всички общопрактикуващи лекари на територията на Ямболска област, както и лечебните заведения от болничната и доболничната помощ, са получили указания как да действат при съмнения за маймунска шарка. От Здравното министерство, все още не са дадени точни инструкции как да се процедира при съмнение за маймунска шарка, каза директорът на..

публикувано на 25.05.22 в 16:20

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

13 са новите случаи на коронавирус  в бургаска област, в сливенска са 2, а в ямболска няма нито един. 239 са те в страната.Положителните проби са 4,4 процента от направените  5414 теста. В болница са 508 пациенти, като 46 от тях са в интензивни отделения.  9 души са починали.  651 са поставените дози ваксина.

публикувано на 21.05.22 в 09:03

11 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

11 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, 2 са те в сливенска и 6 в ямболска. 275 са в страната при направени 6 114 теста. Положителни са под 5 процента. Починали с Covid-19 са 6 души, оздравелите са 10 545. В болници са настанени 567 души, 51 от тях в интензивни отделения. Поставените дози ваксини са 773.

публикувано на 19.05.22 в 08:35
Снимка: Стоян Радев

Ваксинирането срещу COVID-19 на деца продължава в областта

Ваксинирането срещу ковид на деца продължава в областта. Осигурени са ваксини , посочиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.   „Имаме разкрити четири ваксинационни пункта, които ваксинират деца под 12 години, а всички други пунктове могат да извършват ваксинация на лица над 12-годишна възраст. При децата има по-малка заинтересованост,..

публикувано на 14.05.22 в 13:44

Мерят кръвното налягане днес в Морската градина

Бургазлии и гостите на града могат да измерят кръвното си налягане днес, докато се разхождат в Морската градина. Това може да стане във времето до 16 часа на алеята между Откритата сцена „Охлюва“ и Културния център „Морско казино“ . Акцията продължава в понеделник и вторник. Тя е част от инициативата на Българската лига по хипертония „Май месец за..

публикувано на 14.05.22 в 12:05

Петя Стефанова: Нужна е специална държавна политика, за да оцелее професията "Медицинска сестра"

Международния ден на на специалистите по здравни грижи е днес. Празнуват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите. Дефицитът на тези кадри у нас продължава застрашително да нараства. През последните 10 години работещите в тази област са намалели с близо 15%, а..

публикувано на 12.05.22 в 13:22
Сезар Вале представя проекта

Необходимите средства за детската болница ще се увеличат (обновена)

Над 70 млн. лв. ще струва изграждането на детската болница, която се планира да се построи в Бургас, стана ясно при представянето на идейния проект. Причината е растящата инфлация, поясни кметът Димитър Николов.  „Сега, след като получихме вече всички детайли и технически спецификации на този проект, ще започне остойностяването. Допускаме,..

обновено на 11.05.22 в 15:36