Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Председател на РК на БАПЗГ

Петя Стефанова: Нужна е специална държавна политика, за да оцелее професията "Медицинска сестра"

12 май е Световен ден на сестринствотоМеждународния ден на на специалистите по здравни грижи е днес. Празнуват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.

Дефицитът на тези кадри у нас продължава застрашително да нараства. През последните 10 години работещите в тази област са намалели с близо 15%, а почти 30 на сто от специалистите са на възраст над 60 години.

Нашата професия е много важна за обществото и трябва да стане защитена професия, коментира Петя Стефанова председател на местната колегия на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи / БАПЗГ/ :

„Направихме проучване за регион Бургас за осигуреността със здравни кадри и се оказа, че в следващите 5 години, ако не настъпят някакви промени положението наистина ще бъде катастрофално. Сега колегите, които са в пенсия успяват, по някакъв начин да покрият някои липси, други пък работят на по 2 и 3 места, за да си докарат по - добър доход. Радостно е, че има интерес към професията от страна на млади хора. Към професията се насочват и 35 – 40 годишни, които искат да се реализират в тази област. Нужни са, обаче спешни мерки за спасяване на съсловието от страна на държавата!“

Петя Стефанова посочи, че основните проблеми са свързани с ниското заплащане, условията на труд и възможността за реализация.

„Професията ни трябва да бъде защитена чрез специална държавна политика и обществено призната, защото още като полагаме клетва ние сме орисани да се грижим за живота на всеки един пациент, всяко едно семейство!“  

В местната колегия на Асоциацията на специалистите по здравни грижи, членуват 1 600 души, като се присъединяват и дошлите да работя в бургаски здравни заведения от Плевен, Шумен, Стара Загора и др градове в страната.  

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекарите в Ямбол с указания как да действат при маймунска шарка

Всички общопрактикуващи лекари на територията на Ямболска област, както и лечебните заведения от болничната и доболничната помощ, са получили указания как да действат при съмнения за маймунска шарка. От Здравното министерство, все още не са дадени точни инструкции как да се процедира при съмнение за маймунска шарка, каза директорът на..

публикувано на 25.05.22 в 16:20

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

13 са новите случаи на коронавирус  в бургаска област, в сливенска са 2, а в ямболска няма нито един. 239 са те в страната.Положителните проби са 4,4 процента от направените  5414 теста. В болница са 508 пациенти, като 46 от тях са в интензивни отделения.  9 души са починали.  651 са поставените дози ваксина.

публикувано на 21.05.22 в 09:03

11 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

11 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, 2 са те в сливенска и 6 в ямболска. 275 са в страната при направени 6 114 теста. Положителни са под 5 процента. Починали с Covid-19 са 6 души, оздравелите са 10 545. В болници са настанени 567 души, 51 от тях в интензивни отделения. Поставените дози ваксини са 773.

публикувано на 19.05.22 в 08:35
Снимка: Стоян Радев

Ваксинирането срещу COVID-19 на деца продължава в областта

Ваксинирането срещу ковид на деца продължава в областта. Осигурени са ваксини , посочиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.   „Имаме разкрити четири ваксинационни пункта, които ваксинират деца под 12 години, а всички други пунктове могат да извършват ваксинация на лица над 12-годишна възраст. При децата има по-малка заинтересованост,..

публикувано на 14.05.22 в 13:44

Мерят кръвното налягане днес в Морската градина

Бургазлии и гостите на града могат да измерят кръвното си налягане днес, докато се разхождат в Морската градина. Това може да стане във времето до 16 часа на алеята между Откритата сцена „Охлюва“ и Културния център „Морско казино“ . Акцията продължава в понеделник и вторник. Тя е част от инициативата на Българската лига по хипертония „Май месец за..

публикувано на 14.05.22 в 12:05
д-р Румен Мутавчиев

Възстановиха зрението на млада жена с катаракта в очното отделение на УМБАЛ Бургас

32-годишна жена с катаракта е потърсила помощта на очните специалисти в УМБАЛ Бургас. Случаят е много интересен, защото катарактата – т.нар. старческо перде е считано за заболяване предимно на възрастните. Развива се най-вече след 65-годишна възраст, защото причината е естественото стареене на лещата на окото. Тя помътнява, зрението става като през..

публикувано на 12.05.22 в 08:45
Сезар Вале представя проекта

Необходимите средства за детската болница ще се увеличат (обновена)

Над 70 млн. лв. ще струва изграждането на детската болница, която се планира да се построи в Бургас, стана ясно при представянето на идейния проект. Причината е растящата инфлация, поясни кметът Димитър Николов.  „Сега, след като получихме вече всички детайли и технически спецификации на този проект, ще започне остойностяването. Допускаме,..

обновено на 11.05.22 в 15:36