Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Производители очакват черешите да поскъпнат

| обновено на 13.05.22 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Череши на пазарите в Бургас все още не се предлагат. Българските са пред беритба, а вносните, според търговците, са с прекалено висока цена, за да бъдат рентабилни.

„Работата не върви. Вижте цените на цялата сергия – всичко е много скъпо. Не взимаме череши, защото са с висока цена. Трябва да станат поне 15 лв./кг, което ще се случи след около 15 дни“, заявиха те.

Цената на вносните череши е нереално висока и превръща плода по-скоро в бутикова стока, отколкото в подходяща за масова консумация, според производителя Вежди Орманов.

„Миналата година бяха 3 лв./кг, но като гледам как скачат цените на другите продукти, най-вероятно при черешите щ има скок с около 20-30%, което се базира на скъпите препарати и горивата. Да кажем около 3.50-3.60 лв./кг за качествена череша. Това е от производителя, а вече какви надценки ще сложат търговците - не мога да кажа. В случая говоря за прясната консумация. След може би 10-15 дни ще стартира т.нар. „ранна едра“ череша, а масовата се очаква около 2-3 юни“, посочи Орманов.

По отношение на реколтата тази година, той обясни, че в района на Айтос тя е била сравнително добра, но на много други места не е така заради падналата слана.   

Запитаните от нас бургазлии бяха категорични, че компромис с цената на черешите няма да направят и предпочитат да се лишат от удоволствието да си опитат от тях в първите дни от излагането им на пазара. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя зона“ и "паркомати" в Созопол през летните месеци

"Синя зона" и инсталирани автомати за паркиране ще посрещнат туристите в Созопол през летните месеци. Целта е да се намали трафикът в Стария град и да се подобри паркирането в района. Обособени са 4 зони за паркиране, поясни Йордан Петков директор на Дирекция "Управление на собствеността, туризъм и стопански дейности" в Община Созопол по време на..

публикувано на 28.05.22 в 09:02

Розови срещи в Зеления уикенд

Втори Зелен уикенд организира община Бургас.Първият бе през октомври миналата година. Настоящият ще се проведе на 28-ми и 29-чи май и включва 5 обекта, които могат да бъдат разгледани .  Богатството на Странджа показва Природонаучната експозиция  на бургаския музей в града. В нея могат да бъдат  разгледани различни видове характерни за региона..

публикувано на 27.05.22 в 10:48
Ахтопол

Риболовци: В момента има най-много скорпид, попчета и хамсия

На юг от Бургас в морето се риболува в момента най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза за БНР Бургас Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол: „Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, и хамсия също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия,..

обновено на 26.05.22 в 08:58

Остава неясно накъде ще се отправят настанените в Сл. бряг бежанци

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си . Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база  бежанци   в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно..

публикувано на 25.05.22 в 10:56

До 25 май записват за новата Програма за настаняване на украинци

Започна записването за новата хуманитарна Програма за настаняване на украинци с предоставена временна закрила в България. Помощта се предвижда да се използва приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в..

публикувано на 23.05.22 в 08:51
Визията на Центъра по проект

Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде

Туристически комплекс „Акве калиде“ скоро ще приема посетители в новия си експозиционен и демонстрационен център. В момента се извършват довършителните дейности, каза Весела Христова,  ръководител на отдел „Туристически обекти“ в Община Бургас:   Туристически комплекс Акве Калиде става уникално място за посещения по Черноморието "..

публикувано на 22.05.22 в 11:00

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство. Договорите с двете общини вече бяха подписани. Лодкостоянка за нуждите на рибарите от дребномащабния крайбрежен риболов ще изгражда община Бургас със средства по тази програма. Безвъзмездната финансова помощ е почти 800 000 лв., а съоръжението ще е разположено..

публикувано на 21.05.22 в 08:38