Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Амелия Личева за душата тук и отвъд в "Потребност от рециклиране"

Университетският преподавател и литературен критик Амелия Личева представи в Бургас стихосбирката си „Потребност от рециклиране“. Срещата бе в градската библиотека. 

"Потребност от рециклиране" бележи връх в личната творческа биография на Амелия Личева и е оценена като една от най-значимите поетични книги, излизали напоследък у нас заради важните теми в нея. За книгата говори писателят Кристин Димитрова:


"Въпросите са какво има отвъд, какво се случва с нас. Казва се, че мисълта за смъртта е създала философията. Ако не беше тя, нямаше да се питаме за никакви битийни въпроси. В този смисъл книгата е много онтологична. Другата основна тема е за паметта. Поставена е под въпрос технологията-колко ни е помогнала, колко сме спечелили от това, че всичко ни е на една ръка разстояние. Дали сме станали повече човеци, дали сме разбрали повече. Оспорва се целият пластмасов свят от привидности, които уж са дошли, за да ни улеснят, да ни зарадват, но реално те се на част от нас, реално те са декорът, сред който се движим."

Езикът на книгата е елегантен, плавен, лаконичен, с премерени думи и без излишни украси, добави Димитрова. 

Амелия Личева сподели: "Това, което се опитвам да правя е да съчетая по-лични неща с това, което ми се струва важно за нас като хора, като европейци, това, което ни е важно в днешния ден. Винаги в книгите си съм се опитвала да хващам и това, което е актуално като проблематика."


На срещата бе заместник-кметът с ресор "култура" Диана Саватева, която отбеляза:

"Изключителна книга! Бях много благодарна, когато тя ми я изпрати. Прочетох я на един дъх, защото книгите, които съдържат поезия, не се четат на един дъх, те се четат без дъх." 

Стихосбирката е резултат от спечелена творческа стипендия към Министерството на културата. С нея професор Личева стана първият лауреат на наградата на името на поета Константин Павлов.

Професор Личева е в Бургас като част от журито в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова", чийто финал е тази вечер.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галерия "Жорж Папазов" подреди изложба с избрани творби от фонда си

В културно-информационния център Безистена в Ямбол е представена изложбата "Музика" с избрани творби от фонда на Художествената галерия "Жорж Папазов". Всички произведения въплъщават вдъхновението на творците, докоснати от магията на музиката, подчерта кураторът Кольо Костов.  "Посетителите ще могат да видят имена от ранга на Стоян Венев, Георги..

публикувано на 21.05.22 в 13:43

Интересни изложби в Нощта на музеите в Бургас

"Европейската нощ на музеите" ще се проведе днес в Бургас. Тази година събитието ще даде начало на лятната програма на Регионалния исторически музей. "В трезора на зала "Археология" ще бъде открита изложбата "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Това е съвместна изложба на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие,..

публикувано на 21.05.22 в 09:00

Бургаска писателка оценена в Сърбия

Бургаската писателка Наталия Недялкова спечели специална награда в литературен конкурс, проведен в Сърбия. В надпреварата за най-добър афоризъм участваха 70 автори, а проявата „Дни на сатирата – Павле Тончич“ бе организирана от творческото сдружение „Завичай“ (Житковац). Пристигналите творби са били оценени от тричленно жури в състав Миодраг Тасич..

публикувано на 20.05.22 в 12:38

Сниманият в Бургас "Борсови играчи" тръгва по кината

Първият български финансов трилър влиза от днес в кината. „Борсови играчи“ е сниман и в Бургас с подкрепата на общината. Филмът тръгна с работното заглавие „Животински бесове“, термин от финансовата сфера. Темата е нова за българското кино, заяви режисьорът Георги Костов, когото познаваме от „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“, „11А“,..

публикувано на 20.05.22 в 11:31

Бургаският куклен театър кани на премиера на "Мисия Спящата красавица"

Вълшебства и съвременност се преплитат в новия спектакъл на Бургаския куклен театър „ Мисия Спящата красавица“. Автор на текста е Яна Борисова, режисьор е Кирякос Аргирополус. „Това една доста оплетена история, в която група изследователи на приказки решават да открият истината за приказката за спящата красавица, която всъщност..

публикувано на 20.05.22 в 10:45

Стенли и Фънки с концерт довечера в Бургас

Стенли ще има свой концерт в тази вечер в Бургас. В пиано бара в голям хотел в центъра на града, той ще се качи на сцената заедно с Фънки и китаристът Слави Вълчев, който е родом от Бургас. Певецът ще представи емблематични свои парчета. През лятото за Стенли предстоят множество концерти по морето.  Той ще стане част и от Каравана фест. Тази..

обновено на 20.05.22 в 10:02

Бургас отбелязва 24 май с тематичен уикенд

Бургас ще отбележи един от най-светлите и български празници – 24 май. Инициативите са част от тематичния уикенд посветен на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и е озаглавен „Дни на буквите и книгите“. С много тематични събития и тържества бургаската общност ще почете просветното дело на Светите братя Кирил и Методий...

публикувано на 19.05.22 в 11:03