Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Амелия Личева за душата тук и отвъд в "Потребност от рециклиране"

Университетският преподавател и литературен критик Амелия Личева представи в Бургас стихосбирката си „Потребност от рециклиране“. Срещата бе в градската библиотека. 

"Потребност от рециклиране" бележи връх в личната творческа биография на Амелия Личева и е оценена като една от най-значимите поетични книги, излизали напоследък у нас заради важните теми в нея. За книгата говори писателят Кристин Димитрова:


"Въпросите са какво има отвъд, какво се случва с нас. Казва се, че мисълта за смъртта е създала философията. Ако не беше тя, нямаше да се питаме за никакви битийни въпроси. В този смисъл книгата е много онтологична. Другата основна тема е за паметта. Поставена е под въпрос технологията-колко ни е помогнала, колко сме спечелили от това, че всичко ни е на една ръка разстояние. Дали сме станали повече човеци, дали сме разбрали повече. Оспорва се целият пластмасов свят от привидности, които уж са дошли, за да ни улеснят, да ни зарадват, но реално те се на част от нас, реално те са декорът, сред който се движим."

Езикът на книгата е елегантен, плавен, лаконичен, с премерени думи и без излишни украси, добави Димитрова. 

Амелия Личева сподели: "Това, което се опитвам да правя е да съчетая по-лични неща с това, което ми се струва важно за нас като хора, като европейци, това, което ни е важно в днешния ден. Винаги в книгите си съм се опитвала да хващам и това, което е актуално като проблематика."


На срещата бе заместник-кметът с ресор "култура" Диана Саватева, която отбеляза:

"Изключителна книга! Бях много благодарна, когато тя ми я изпрати. Прочетох я на един дъх, защото книгите, които съдържат поезия, не се четат на един дъх, те се четат без дъх." 

Стихосбирката е резултат от спечелена творческа стипендия към Министерството на културата. С нея професор Личева стана първият лауреат на наградата на името на поета Константин Павлов.

Професор Личева е в Бургас като част от журито в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова", чийто финал е тази вечер.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16

Започва „Джаз в Бургас 2024"

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

обновено на 11.07.24 в 09:23

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под патронажа на кмета на града Иван Гайков. Жури ще оценява всички изпълнители, които са от почти всички..

публикувано на 10.07.24 в 14:29

Ясни са изпълнителите на SPICE Music Festival 2024

Ясни са изпълнителите в шестото издание на  SPICE Music Festival 2024  в Бургас! Тази година  2 и 3 август  са датите, които ще съберат изпълнителите на най-големите хитове на 90-те и феновете им на метри от морския бряг. В първия фестивален ден – 2 август – сцената на фестивала ще взривят  2 Unlimited ,..

публикувано на 10.07.24 в 11:04

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август ще бъде и втората част от престижното издание. „Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и..

публикувано на 08.07.24 в 14:23

Голям концерт събира в Бургас най-обичаните странджански изпълнители

Голям концерт на младия странджански народен певец Стойко Василев ще събере на  една сцена Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, стойко Петков, Нели Танева, Златка Ставрема и Димо Димов. Програмата включва още изпълнение на ръководения от Стойко..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Проф. Борислава Танева

Вечер на майсторските класове днес на "Солинария"

Класически произведения са подготвили за концерта тази вечер участниците в майсторските класове на младежкия арт фестивал „Солинария“. Тази година фестивалът предложи два мастър класа – по пиано и камерна музика, както и цигулка. Млади музиканти от цялата страна и дори чужбина са запълнили бройките още при обявяването, разказа проф. д-р..

публикувано на 08.07.24 в 12:18