От следващата седмица трябва да започне изтеглянето на бежанците от хотелите

Морска гара - Бургас
Снимка: Нина Рангелова


Държавната помощ за украинските бежанци, настанени в хотелски бази, спира на 31 май. Предстои създаване на дигитална платформа с данни за украинските граждани, които  искат да останат в страната след тази дата. От следващата седмица ще трябва да започне и преместването им от хотелите, към ведомствени или общински бази. За целта започва мащабна информационна кампания от областната администрация, общини и хотелиери. 

Мащабна информационна кампания за преместването на бежанците от хотелите ще започне държавата. В нея ще се включи и областната администрация, също  общини и хотелиери. Ще им изясним какви са възможностите оттук  нататък, каза  зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев:

„Първо, голям брой украински граждани трябва да бъдат приобщавани като пълноценна част на обществото, да могат да започнат работа, като за тях също са предвидени стимули. Второ, тези които все още не могат да започнат работа или не искат, те ще бъдат преместени, за да могат да освободят хотелските бази. Все още няма пълна информация за държавни и ведомствени бази, всеки ден те се увеличават", поясни Пламен Янев.
Целта е там да бъдат настанени само хората, които нямат възможност да започнат работа и да си наемат квартири. Областната администрация ще организира транспортирането от градовете към гарите, където хората да бъдат извозвани с влакове.

Украинката Александра Якимчук, която от 7 години живее в Бургас и помага на своите сънародници от Украйна сподели:„Нашите сънародници всичко разбират, готови са да напуснат базите, но те просто искат да имат яснота. Какво предлага държавата - да има настаняване в бази, без значение в коя част на България. Как могат да се предвижат, някой ще им помогне ли, това искат да знаят. Голяма част от украинските бежанци са готови да започнат работа, но не са наясно къде, защото ако ги преместят  на друго място, а са започнали работа какво ще се случи след това. Част от хората не могат да се върнат обратно в Украйна и искат да останат тук.", допълни Якимчук.

Собственици на хотели също са притеснени, заради неяснотите около пренасочването на украинците към държавни бази, като те нямат протокол, с който да ги извадят принудително, въпреки че помощта спира на 31 май,  посочи  Радостин Дачев,от клуба на хотелиера в Несебър:„Това решение, което се взе от страна на правителството е в правилната посока. За нас обаче организацията е неясна, а това решение е малко закъсняла. Тепърва се изгражда платформа, това ще стане следващата седмица, още не са идентифицирани базите, в какво състояние са, още никой не знае. Други въпроси, които поставят бежанците са ще имат в близост до работата квартири. Това трябваше да се организира още предходната седмица."
Радостин Дачев допълни, че от 5 години поради липса на достатъчно подготвени кадри работи с украински граждани.  350 са общо настанените при него бежанци, а общо в Слънчев бряг са към 20 хиляди.
Морска гара - Бургас, бежанци

Според хотелиери в Поморие


„Ще има голям проблем с извеждането на украинските бежанци от хотелите"
„Чу се, че ще има някакво преместване, в някакви бази, които не се знае в какво състояние са, въпреки, че се посочва как базите били много прилични."
„Трябва да бъдат изведени, защото хотелиерите какво ще трябва да направят с приетите резервации, ако все още базите им са заети от бежанците"Над 700 са украинците, официално регистрирани в хотели в Поморие според Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). 200 са настанени в Ахелой. По думите на местните хора голям е и броят  на онези, които живеят в частни квартири. 

Снимки: Нина Рангелова 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя зона“ и "паркомати" в Созопол през летните месеци

"Синя зона" и инсталирани автомати за паркиране ще посрещнат туристите в Созопол през летните месеци. Целта е да се намали трафикът в Стария град и да се подобри паркирането в района. Обособени са 4 зони за паркиране, поясни Йордан Петков директор на Дирекция "Управление на собствеността, туризъм и стопански дейности" в Община Созопол по време..

публикувано на 28.05.22 в 09:02

Розови срещи в Зеления уикенд

Втори Зелен уикенд организира община Бургас.Първият бе през октомври миналата година. Настоящият ще се проведе на 28-ми и 29-чи май и включва 5 обекта, които могат да бъдат разгледани .  Богатството на Странджа показва Природонаучната експозиция  на бургаския музей в града. В нея могат да бъдат  разгледани различни видове характерни за региона..

публикувано на 27.05.22 в 10:48
Ахтопол

Риболовци: В момента има най-много скорпид, попчета и хамсия

На юг от Бургас в морето се риболува в момента най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза за БНР Бургас Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол: „Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, и хамсия също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия,..

обновено на 26.05.22 в 08:58

Остава неясно накъде ще се отправят настанените в Сл. бряг бежанци

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си . Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база  бежанци   в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно..

публикувано на 25.05.22 в 10:56

До 25 май записват за новата Програма за настаняване на украинци

Започна записването за новата хуманитарна Програма за настаняване на украинци с предоставена временна закрила в България. Помощта се предвижда да се използва приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в..

публикувано на 23.05.22 в 08:51
Визията на Центъра по проект

Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде

Туристически комплекс „Акве калиде“ скоро ще приема посетители в новия си експозиционен и демонстрационен център. В момента се извършват довършителните дейности, каза Весела Христова,  ръководител на отдел „Туристически обекти“ в Община Бургас:   Туристически комплекс Акве Калиде става уникално място за посещения по Черноморието "..

публикувано на 22.05.22 в 11:00

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство. Договорите с двете общини вече бяха подписани. Лодкостоянка за нуждите на рибарите от дребномащабния крайбрежен риболов ще изгражда община Бургас със средства по тази програма. Безвъзмездната финансова помощ е почти 800 000 лв., а съоръжението ще е разположено..

публикувано на 21.05.22 в 08:38