Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Езиковата гимназия „Захарий Стоянов“ в Сливен отбеляза 50-годишен юбилей

Залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ се изпълни с публика по случай концерта за 50-годишния юбилей на Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“. Сред гостите беше кметът Стефан Радев, който поздрави всички в салона на театъра. Като бивш възпитаник на гимназията, той сподели, че е запазил топли спомени през годините на обучението си.

„Винаги ще пазя топлия спомен за годините ми на обучение като възпитаник на гимназията. Не само заради знанията, които придобихме тогава, за начина ни на мислене или кръгозорът, който се отваряше пред нас, но и заради приятелствата, устояли и до днес на изпитанията на времето", заяви кметът Радев. Той връчи на гимназията плакет на Общината за годишнината и за принос в развитието на града и съхраняване на историческата му памет. 

Сливенският градоначалник поздрави и победителя от литературния конкурс „Моята гимназия на 50, а сега накъде?“ – Ванина Андонова от 10 клас, която получи първа награда за литературната си творба - „Ще търся щастието в другите, за да го намеря и в себе си“. Конкурсът се организира съвместно от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” и  Фондация Езиковата Сливен.

В рамките на празничната вечер гимназията бе удостоена и с плакет от Посолството на Федерална република Германия в София за партньорско училище  със статут на ДСД - гимназия - изпитен център за Немска езикова диплома Второ ниво В2 и С1, които се признават от немските колежи и университети. Програмата на концерта продължи с танцови и музикални изпълнения на изявени таланти от Сливен.

Сред гостите на концерта бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Василев, ресорни зам.-кметове на община Сливен, ректорът на Бургаски свободен университет проф. д-р Милен Балтов,  директори на институции, организации, бивши възпитаници и преподаватели на гимназията, родители, ученици и граждани.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърта студентска научна конференция се състоя в Бургас

С представяне на доклади по актуални теми, на много високо равнище, премина Четвъртата студентска научна конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Организатори на форума са Факултет по обществено здраве и здравни грижи, Медицински факултет и Медицински колеж към бургаския ВУЗ. В рамките на ден бяха представени 28 доклада, по които са..

публикувано на 21.05.22 в 13:24

В Ямбол записват украински деца за градини и училища

От началото на следващата учебна година в  ямболските училища и детски градини ще могат да бъдат записани украинските деца, чиито родители са подали заявления в Регионалното управление на образованието. До септември на децата  ще бъде завършено и поставянето на задължителните  по българския имунизационен календар ваксини. Родителите на седем..

публикувано на 21.05.22 в 08:45
Архив

Без сигнали за нарушения на матурата днес в Ямболско

Без сигнали за нарушения премина полагането и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснатите ученици днес не са се явили на матура.  Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.  " Общо 10 предмети са били..

публикувано на 20.05.22 в 16:22

Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура

2 888 зрелостници от област Бургас  се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура. Общо за цялата страна те са 45 224. За учениците от профилираните гимназии тя е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за..

публикувано на 20.05.22 в 08:19

Бургазлията Лъчезар Томов е сред най-талантливите деца на България

За дванадесета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обяви финалистите от проекта си „Награди, стипендии и отличия“. Седем талантливи млади българи от цялата страна получават финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните..

публикувано на 19.05.22 в 09:42

Без инциденти и при добра организация премина първата матура в област Бургас

Без инциденти и при много добра организация премина първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас. Това каза пред БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. 2 914ученици бяха допуснати като 90 не се явиха. „Директорите на всички 39 училища създадоха много добра..

публикувано на 18.05.22 в 15:31

Нормално е започнал първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас

В област Бургас са подадени 3049 заявления от зрелостници за явяването им на изпита по български език и литература.  Допуснати са 2914, каза за БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. В общо 47 училища в областта има завършващи 12 клас зрелостници. Днешният изпит се провежда в..

публикувано на 18.05.22 в 09:50