Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Десислава Парушева превръща скучните шапки в летни капели с цветяДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Десислава Парушева е родом от Ямбол, но от 20 години живее във Варна. Тя не е майка на дете с увреждане, а жена с ТЕЛК 85% заради онкологично заболяване. В групата се представя с празнични венци, рамки за снимки, къщички за ключове, украсени с изкуствени цветя. Десислава разказва:

„Имам мъж и две деца, за които трябва да се грижа, затова не мога да работя „нормална“ работа. Разбрах за групата от моя позната, която ми помогна в момент, когато търсих подарък за близък. Влязох, разгледах и се впечатлих от творенията на майките. Самата аз винаги съм обичала да рисувам и изработвам разни неща, престраших се и аз да пробвам. Месец преди Коледа направих венец, представих го в групата. Не очаквах да има такъв интерес. Така започнах с венците, малко по-нестандартни, по-различни. Опитвах се да изглеждат максимално натурални. После започнах да правя и аранжирани рамки за снимки, които също се харесаха. Добавих и персонални послания.“

След като приключва коледния месец, идва 8 март, а после и Великден и така работата на Деси набира скорост и вдъхновение. Слабост са й флоралните мотиви, затова използва много изкуствени цветя, но стремежът й е да са максимално реалистични. С лятото идват и нови идеи:

„Новата ми лудост са шапките, които преобразявам. От една скучна шапка правя едно цветно бижу, което е задължителен аксесоар за горещините през лятото, на плажа и не само там."

Десислава Парушева продължава да прави пролетно-летни цветни венци. Разработва и серия с морски мотиви.  

чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов начин за измерване на телесната температура показаха в Бургас

Термохромен индикатор, който отчита температурата при човека, но без да използва устройство, беше представен в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Технологията е вписана в българското патентно ведомство и е резултат на научна работа в условията на публично-частно партньорство.  Този иновативен метод може да се окаже от..

публикувано на 07.07.22 в 14:13

Представят в Бургас „Мощта на символите“ на Древен Египет

В Бургас ще бъде представена изложбата „Мощта на символите“, разкриваща тайните на фараоните на Древен Египет. От 15 юли до 11 септември във фоайето на Държавна опера-Бургас ще бъдат представени над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло. Артефактите са специално изработени в Египет по поръчка, под..

публикувано на 06.07.22 в 12:50

Пеперудена красота на Флората

Изложба от живи тропически пеперуди и кристали е представена в Кръглата зала на Експо център " Флора".  При нас могат да бъдат видени и какавиди, и гъсеници, като така може да се проследи целия  жизнен цикъл красивите насекоми, съобщи Мирослава Аргирова, управител на Центъра: „Видовете, които са представени са традицинно най..

публикувано на 04.07.22 в 16:35
Дани Леван и Християна Лоизу

Дани Левън и Християна Лоизу с обща песен на "Бургас и морето"

„Ще те обичам“ се казва песента, с която двамата изпълнители - Християна Лоизу и Дани Левън ще се явят на тазгодишното издание на конкурса за популярна песен „Бургас и морето“. Музиката и аранжиментът са на Дани Левън, а текстът е на Анастасия Маврудиева. Идеята за песента се е зародила много бързо и експанзивно, споделят двамата изпълнители...

публикувано на 03.07.22 в 12:10

Ретро автомобили от цял свят – в Морската градина на Бургас (снимки и видео)

Ретро автомобили от цял свят за изложени на алеите в Морската градина на Бургас днес. В тематичната експозиция участват основно коли от бившия съветски блок, но има показани и редки модели на "Форд" и "Буик". Перли от миналото на американската автомобилна индустрия показват в Бургас Над 150 возила от целия свят, на български и..

публикувано на 02.07.22 в 12:04

Над 150 атрактивни автомобила представят на ретро парада в Бургас

Над 150 атрактивни автомобила представят на традиционния ретро парад в Бургас, тази събота. За първи път ще бъде показан американски автомобил от много висок клас, използван преди втората световна война от висшата дипломация ,обясни председателят на Бургаски авто-мото клуб "Ретро" Димо Джамбазов. „Автомобил, който до момента от такъв ранг..

публикувано на 01.07.22 в 09:44

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще бъде открит днес

Фестивалът на пясъчните скулптури 2022 отваря вратите си за посетители на 1 юли, от 18.00 часа. В първата вечер ще може да се влезе без входна такса.  Динозаврите ще бъдат във фокуса на това издание. По и звайването на фигурите от пясък са работили 14 скулптори от България, като много от тях са бургазлии. Това са:  Добрин Вътев,  Огнян Петков,..

обновено на 01.07.22 в 07:54