Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 16-ти път в Бургас ще се проведе литературният фестивал „Свято слово“

Снимка: БГНЕС

За шестнадесети път Бургас ще бъде домакин на Международния литературен фестивал „Свято слово“ – майски срещи на славянски творци, организиран от Читалище „Любен Каравелов 1940“ с партньорството на Бургаската писателска общност. Фестивалът ще се открие на 25 май от 18.00 ч. в Дома на писателя – Бургас и ще продължи до 29 май.

От 2007 година до сега, в месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – Бургас посреща творци от славянски страни.

Срещите с над сто поети и писатели, художници, музиканти и актьори от Полша, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Русия, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словения и България се превърнаха в очаквани събития за бургаската творческа общност и гостите на града.

Тази година участници в Международния литературен фестивал са поети и бардове от четири славянски държави: Петер Андрей и Мойца Андрей – Словения, Алиция Мария Куберска, Агнешка Яжембовска – Полша, Бронислава Волкова – Чехия, и българските писатели Антонин Горчев – Шумен, Иван Ненков, Димана Иванова – София, Живка Митова – Несебър, Татяна Йотова – Айтос, Бина Калс, Яна Вълчева, Николай Петков и Марин Маринов – Бургас.

Програмата на фестивала включва литературни четения, творческо писане и блиц-конкурси, творческа среща с Клуб „Жени в науката“ и премиера на книгата „Кънтя като мълчание“ на Веселин Веселинов – миналогодишен участник в „Свято слово“ от наградата на читалище „Л. Каравелов 1940“ в конкурса „Млад разказвач“. Тя ще се състои на 26.05.2022 в конферентната зала на РБ „П. К. Яворов“ – Бургас.

Фестивалната програма ще представи на участниците културни обекти и вдъхновяващи забележителности в бургаския регион, като уникалния град-музей Несебър, Културно-туристическия център „Ченгене скеле“, вдъхновяващия остров Св. Анастасия, историческия комплекс „Акве Калиде“ и част от магичната Странджа планина.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творческа работилница и концерт на Международния танцов фестивал „Приятелство без граници” в Сливен

Вторият ден на XXV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” започна на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ в Сливен. Там днес се проведе „Творческа работилница“ за участниците във фестивала. Община Сливен организира изненада за всички състави. На сцената на „Туида“ „Лятно театро“ на „Малка театрална..

публикувано на 26.05.24 в 15:03
Инж. Иван Кичев

Християна Пенева от Бургас спечели голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура"

Християна Пенева от Бургас спечели голямата награда на 32-рото издание на националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура",  Диян Трендафилов - наградата на кмета на Община Средец, а  гайдарят от Ямбол Нено Димов заслужи специалната награда на БНР Бургас. Съборът в едноименната местност в Странджа се провежда при рекорден брой..

публикувано на 26.05.24 в 12:50

"Предизвикателството" в Бургас: Да създадеш късометражен филм за 24 часа

Бургас е домакин на инициативата в света на игралното късометражно кино "Предизвикателството“.  Участниците между 16 и 23 години ще имат възможност да надникат зад кулисите на снимачния процес и да вдъхнат живот на историите, които ги вълнуват. Те ще се включат в майсторски класове, водени от актьорите Силвия Петкова, Китодар Тодоров, режисьорът..

публикувано на 25.05.24 в 15:57

Започна ХХХII-ият странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура"/СНИМКИ/

С рекорден брой изпълнители и инструменталисти - над 175 от цялата страна започна 32-орото издание на националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура".  Той ще продължи два дни, като първият ден е в центъра на Средец, а утре изявите ще са в едноименната местност в Странджа. Поради големия брой участници конкурсната програма днес..

публикувано на 25.05.24 в 13:41
Архив

В Сливен започва танцовият фестивал "Приятелство без граници"

В Сливен днес  започва ХХV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”. Във фестивала ще се включат гости от Босна и Херцеговина, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция.  Дефилето на участниците ще бъде днес от 17.00 часа. То ще започне от „Розова градина“, ще премине по бул. „Цар Освободител“ и ще достигне до площад..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Стойчо Кьосев: Словото има магическо присъствие

Инициативата „Бургас-град на словото“ вече има свое лого. Изработен е и шрифта, с който ще се изписват емблематични изрази и фрази на поети, писатели и философи в морския град. Те ще могат да се видят на банери, по автобусни спирки и на ключови места в центъра и в жилищните комплекси. Идеята е на Клуба на философите в Бургас и се..

публикувано на 24.05.24 в 14:40

Петя Димитрова стана "Млад художник на годината" в Бургас

Петя Димитрова стана „Млад художник на годината“ в Бургас. Наградата е учредена на името на изявения творец Руси Стоянов. Димитрова е номинирана за трети път. Тя е родена във Варна, но от 20 години твори в Бургас. „За мен това е изключителна отговорност. Руси Стоянов е много важен творец, не само за културата на Бургас. За мен, като..

публикувано на 24.05.24 в 13:22