Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват зоните ограничаващи скоростта до 30км/ч в Бургас

3
архив
Снимка: Свобода Атанасова




До 2024 година е заложено от Общинския съвет да приеме зони в централната част на града с ниски емисии. Това включва разширение на вече съществуващи улици с ограничение на движението на автомобили до 30 км/час
. До тази мярка се стига след изменение в нормативната уредба, както и по настояване на граждани, каза днес по време заседанието зам.-кметът Весна Балтина. 


Общинските съветници приеха Генерален план за организация на движението, включващ разширение на зоните в Бургас, ограничаващи скоростта  до 30 км/час. Георги Спасов от БСП  и Бойчо Георгиев от ГЕРБ коментираха така:


„Както на комисиите и други колеги изразиха опасения, не знам дали тези планирани намаления на вредни емисии, предвижвайки се с ниска скорост ще се реализират. Да, съгласен съм, че ще има по-голяма пътна безопасност, но няма да подкрепя плана.", каза Спасов. 

„Аз също не съм съгласен с тези 30 км/ч, но ще подкрепя плана. Мисля, че този дребен детайл на този обем работа не е мотив да не подкрепите плана. Така или иначе това ограничение засяга една малка част от центъра и Ви съветвам да го подкрепите“, допълни Георгиев.


Според зам.-кмета Весна Балтина „Зона 30“ се идентифицира като една от мерките в програмата за намаляване на замърсяването с фини прахови частици:

„Знаете, че има изменение в закона, което дава известна самостоятелност на Общинските съвети да приемат зони с ниски емисии. При многото срещи с граждани, това беше идентифицирано като доста крайна мярка. Затова до 2024 година в краткосрочен план ние заложихме единствено разширяване на зоната, която е наречена „зона с успокоено движение. По този начин бихме подпомогнали изпълнението на индикатори, като това стане единствено с Ваша санкция, но тази програма е приета. Мерките и действията, които предприемаме са в съответствие с плана.“ 

Стоян Грозев от „Движение България на гражданите“ посочи:

„Когато разисквахме тази програма обърнах внимание на тези зони, като логично би било въвеждането им единствено ако при нас автопаркът е нов. Виждам ак колеги вече и от ляво и от дясно имат също такива опасения, че планът ще сработи за намаляване на фини прахови частици. Как едно старо превозно средство ще намали замърсяването на въздуха, като преминава с още по-ниска скорост. Не смятам, че това е разумно решение."

„За“ ограничението, но от гледна точка на травматизма обясниха  Даниела Божинова от партия „Зелено движение“ и кметът Димитър Николов

„Имаме труден избор - между травматизъм и мръсен въздух, докато паркът се подмени водещото е намаляване на  пътния травматизъм по нашите улици. Това е основната цел на мярката, като имаме предвид, че в други европейски градове ограничението е още по-голямо до 10 км/ч.“

„Аз също съм водач на МПС и реагирах по същия начин, но разберете ме от друга страна като кмет. Законодателят изисква да предприемаме мерки. Това е част от тези мерки, които са в правомощията на Общината и на Общинския съвет. Ако подходим по този начин, аз съм убеден, че ще получим разбиране поне в по-голямата част от нашите съграждани. И в момента има ограничение на скоростта в зони в Бургас. Например преминавайки по булевард „Стефан Стамболов“, в участъка около учебните заведение от училище „Ал.Г.Коджакафалията“ към математическата гимназия, няма значение дали е в делничен ден или не, голяма част от Вас намаляват скоростта, заради пътна безопасност", каза Николов.

Основната задача при изработването на Генералния план за организацията на движение в Бургас е да има работещ модел за управление на транспорта в границите на града, като данните, с които разполага Общината при необходимост трябва да се  актуализират.



Снимки:Свобода Атанасова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

Изложба припомня европейските етнически карти за Македония

Изложба, която ще гостува на 15 юли, понеделник в Бургас, показва Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Експозицията включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на..

публикувано на 12.07.24 в 15:30