Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

УМБАЛ Бургас започна акция по кръводаряване за пострадала от пожар бургазлийка

От кръвопреливане ще се нуждае 64-годишната жена от Бургас, която пострада след като се  възпламени газова бутилка в апартамента й. Инцидентът стана по време на готвене. Бургазлийката е откарана за лечение във ВМА -Варна.  Установено е, че тя е  с над 40 % изгаряния по тялото и главата. 

Към този момент не можем да кажем какво количество кръв е нужно, това могат да направят само лекуващите лекари,обясни д-р Людмила Желязкова,началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас:

"По първоначална информация изгарянето е много тежко, жената ще престои там дълго време.Обикновено при такива тежки изгаряния се наливат по литър, литър и половина плазма на ден.

За Християн, който пострада на гарата, спонтанно се наложи една организация, която се оказа успешна.Роднините, за да не се затрудняват  и да пътуват, спокойно могат да даряват кръв при нас, без значение каква е кръвната група. Ние събираме тази кръв, тя се обработва в Стара Загора. Всичко, което се върне при нас в подходящата кръвна група за преливане на плазма на съответния болен, ние го съхраняваме отделно, индивидуално, за да може при сигнал от ВМА ние да имаме възможност веднага да транспортираме до тях  нужните количества плазма."

Д-р Желязкова обясни, че по този начин се улесняват не само близките, но и колегите им от Варна. Те многократно са сигнализирали, че са затруднени при толкова много болни:

"Все пак във Варна този човек е непознат, по -голяма е вероятността тук в Бургас да има познати, съседи, приятели. Транспортът се извършва чрез ЦСМП, това е държавна служба, излиза безплатно дори и на болницата, която ще ползва кръвните продукти. ВМА би могла да си взема плазма както от Варна,  така и да поиска от нас.

Всичко дарено за жената ще бъде заделено специално за нея, така че при поискване да се даде."

Отделението работи от 7.30 до 13.45, а при необходимост, извън тези часове, може да бъде извикан екип, който ще вземе кръв.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 7-ми юли

Темите в предаването днес: Има ли ръст на случаите на ковид и скрита заболеваемост в бургаска и ямболска област, ще чуем позицията на личен лекар и здравната инспекция. Какво следва за жителите на община Царево и местните рибари от факта, че заливът Корал ще е защитена местност, ще чуем от кмета Георги Лапчев. Коментар на общинския съветник Стоян..

публикувано на 07.07.22 в 14:01

Природонаучният музей с безплатна беседа на 9 и 10 юли

В дните на Плажния уикенд (8 – 10 юли), РИМ-Бургас ще предложи безплатна беседа за заплатилите входен билет.  В Природонаучната експозиция от 11:00 часа те ще могат да разберат повече за най новата изложба – „Светът в зрънце пясък“. Пясъци от всички континенти, от екзотични места като Великденските острови, Островът на костенурката и Зеления..

публикувано на 07.07.22 в 10:47
Снимката е илюстративна.

Община Тунджа тегли заем за модернизация на уличното осветление

Заем от близо два милиона лева ще изтегли община Тунджа за подмяна на уличното осветление в 33 населени места. В останалите села на общината се предвижда модернизацията да бъде извършена със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата ще бъдат използвани за цялостна подмяна на старото и енергоемко осветление с LED  тела. Заемът трябва..

публикувано на 07.07.22 в 08:44

Спират водата почти по цялото Южно Черноморие

Временно спиране на водата се очаква днес в населените места на юг от Бургас, които се захранват от водоснабдителната система „Ясна Поляна“. Вода няма да има и в части от Бургас, заради ремонтни дейности. Ремонтно-възстановителни дейности ще се извършват при водоснабдителната система "Ясна поляна". Това ще доведе до аномалии в питейното..

обновено на 07.07.22 в 08:11

Почистват речните корита, канали и дерета в област Бургас

С разпореждане на областния управител Стойко Танков започна поетапното почистване на част от най-критичните участъци от речните корита, канали и дерета в област Бургас. Това е превантивна мярка за предотвратяване на наводнения при обилни валежи, които биха нанесли сериозни щети на населените райони и земеделските площи. По указание на областния..

публикувано на 06.07.22 в 17:08

Лятната линия 17А отново ще свързва Меден рудник с Крайморие

Лятната линия 17А отново ще свързва комплекс „Меден рудник“ с кв. „Крайморие“ през почивните дни. Това съобщават от "Бургасбус".  Автобусът ще се движи само през уикенда по маршрута: Терминал „Меден рудник“, ул. „Въстаническа“, бул. „Захари Стоянов“, бул. „Ал. Г. Коджакафалията“, ул. „Петрова нива“, ул. „Дъга“, ул. „Апостол войвода“, ул. „Георги..

публикувано на 06.07.22 в 15:44

Зелен остров в центъра на Бургас

Анкетни карти попълваха бургазлии на ул. "Иван Богоров". В тях те отговорят на въпроси, свързани с превръщането на терена до наказателния паркинг на  на ул. " Оборище" в зелена паркова зона. Предложението е на общината, а хората, които работят и живеят в района, го одобряват, показа анкета на БНР Бургас.Те са на мнение, че е по-добре да бъде..

публикувано на 06.07.22 в 15:32