Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главният уредник в РИМ - Бургас

Светла Далакчиева - колекционерът на пясък от цял свят

Събрани са над 650 образци от всички континенти, вкл. и Антарктида

4
доц. Светла ДалакчиеваСветла Далакчиева е главен уредник в Природонаучния музей, тя е и доцент и преподавател по „Екология“ в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Далакчиева е и инициаторът  за събиране на пясък от цял свят. Началото на  колекцията е поставено през 2014 година и до днес в нея има 650 образци.


Има зелен пясък от хавайските острови, пясък с цикламен цвят от Ню Йорк, който е с примеси на песъчинки от гранат, коралов пясък, чиито песъчинки, гледани под микроскоп, наподобяват изумителни цветя, черен вулканичен пясък от Ирландия, разказа Далакчиева:

„Всичко започва на шега! Лятото по време на летните дежурства се чудех с какво да занимаваме децата в нашия екоклуб „Вая“ и попадайки на снимка във Фейсбук на един японски плаж, на който песъчинките са звездички, съвсем случайно ми хрумна да проверя  какви пясъци има по света. Предложих на децата да започенм да събираме различни видове и те се включиха с огромен ентусиазъм."

Интересни са историите на самите пясъци, но и тези за това как са разменяни различните видове. Колекционери по света си разменят пясъци, като спазват определен кодекс. Те изпращат образци от своята страна и получават съответно такива от други събирачи от други държави.


„Има пясъци от всички континенти, вкл. Антарктида. Има образци от различни плажове - златисти (Копа Кабана в Бразилия), зелени ( Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).“

Част от колекцията от крайморски пясъци, която е събрана до момента в Природонаучния музей в Бургас вече експонирана в специална витрина и беше представена в Нощта на музеите, 21 май.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дани Леван и Християна Лоизу

Дани Левън и Християна Лоизу с обща песен на "Бургас и морето"

„Ще те обичам“ се казва песента, с която двамата изпълнители - Християна Лоизу и Дани Левън ще се явят на тазгодишното издание на конкурса за популярна песен „Бургас и морето“. Музиката и аранжиментът са на Дани Левън, а текстът е на Анастасия Маврудиева. Идеята за песента се е зародила много бързо и експанзивно, споделят двамата изпълнители...

публикувано на 03.07.22 в 12:10

Ретро автомобили от цял свят – в Морската градина на Бургас (снимки и видео)

Ретро автомобили от цял свят за изложени на алеите в Морската градина на Бургас днес. В тематичната експозиция участват основно коли от бившия съветски блок, но има показани и редки модели на "Форд" и "Буик". Перли от миналото на американската автомобилна индустрия показват в Бургас Над 150 возила от целия свят, на български и..

публикувано на 02.07.22 в 12:04

Над 150 атрактивни автомобила представят на ретро парада в Бургас

Над 150 атрактивни автомобила представят на традиционния ретро парад в Бургас, тази събота. За първи път ще бъде показан американски автомобил от много висок клас, използван преди втората световна война от висшата дипломация ,обясни председателят на Бургаски авто-мото клуб "Ретро" Димо Джамбазов. „Автомобил, който до момента от такъв ранг..

публикувано на 01.07.22 в 09:44

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще бъде открит днес

Фестивалът на пясъчните скулптури 2022 отваря вратите си за посетители на 1 юли, от 18.00 часа. В първата вечер ще може да се влезе без входна такса.  Динозаврите ще бъдат във фокуса на това издание. По и звайването на фигурите от пясък са работили 14 скулптори от България, като много от тях са бургазлии. Това са:  Добрин Вътев,  Огнян Петков,..

обновено на 01.07.22 в 07:54

Деца от ЦПЛР гостуваха в БНР-Бургас

Във време, в което във всеки сектор и бранш се търсят кадри, журналистиката също не е изключение. Е, в БНР-Бургас вече се подсигурихме, след като бургаски деца посетиха медията и сами изявиха желание да ни станат колеги. Какво е то диктофон, как се монтира аудио, но и видео, как се правят новини? На всички тези въпроси репортерите на..

публикувано на 29.06.22 в 14:11
Зачитали ли сте се в текстовете на банкнотите? Предизвикателството отправя Георги Господинов

България с най-много писатели върху банкноти?

Кое е общото между Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Паисий Хилендарски и Иван Милев? Освен, че ликът им е на българските банкноти, те са и пишещи хора. Изследва ги Георги Господинов в една от главите на книгата „В пукнатините на канона“, която бе представена в Бургас.  Всеки от нас носи в джоба си по една антология. Тезата е на..

публикувано на 28.06.22 в 16:45