Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Гончаров е носителят на голямата награда от Националния литературен конкурс “Море“

2
Снимка: Facebook/Дан Илиев


Поет, скандинавист, културолог, кино критик и докторант по теория на литературата, Стефан Гончаров е носителят на голямата награда от Националния литературен конкурс “Море“, организиран от НЧ "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Тя му бе присъдена от жури в състав Румяна Емануилиду, Иван Христов и Катерина Стойкова. През 2015 г. излиза първата му книга - „Геон“. Три години по-късно се появява стихосбирката „Смъртта не се чака“. Литературната критика говори за неговата пълнокръвна религиозно-философска поезия и кинематографичен подход към граденето на поетичния свят. Победата сега му носи възможността да събере търсенията си в нова стихосбирка под щемпела на бургаското издателство „Знаци“.

За “Море“ Стефан Гончаров изпраща пет стихотворения, писани специално за конкурса, а „сръчкването“ идва от негов приятел-Александър Арнаудов, който заема второ място:

„Бъдещият ми издател Румяна Емануилиду много ги хареса и държи те да са в ядрото на бъдещата книга или поне тяхната естетика и дух. Възнамерявам да стъпя на тях и да видя къде ще ме отведен това търсене и начално стъпало-темата за морето.“


Със сигурност признанието на други хора е най-ценното в случая. Не съм от най-социалните и видими поети и да имам възможността да се докосна до мнение, да получа обратна връзка, е важно, добавя Стефан Гончаров. Опорите на неговия поетичен свят:

„Отношенията аз-ти винаги са били присъщи на поезията ми-чисто романтични или с метафизични нотки. Втората ми голяма тема е отношението към духовния живот, към Бог, ако може да се говори за Бог без да звучи твърде наивно. Смъртта на Бог, травмата на съвременния човек, тази невъзможност да се говорят и чувстват такива големи емоции.“

Освен в поезията, Гончаров има изяви и в кинокритиката. Отразявал е филмови фестивали като “Кан”, “Берлинале” и “София филм фест”. Началото на тези негови интереси е есе, с което става част от младежкото жури на „София филм фест“ през 2015 година, когато е на 18 години:

„Баща ми се занимава също с кино. Той е голям синефил. Беше повод да видя повече от неговия свят, да разсъждаваме заедно върху разни образи, възможността от фестивала съвпадна със семеен момент.“

Дори и в най-касовите филми човек може да намери симптоми за времето, в което живеем, казва Гончаров, но запазено място в сърцето му винаги ще имат класици като Бергман и Тарковски. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25