Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

100-годишното Сарафово, създадено с мъката на бежанците, празнува юбилей

Гинка Герова със снимка на нейнитя баба и дядо

Преди 100 години, след месеци и години лутания, част от бежанците от Одринска Тракия започват да се заселват в днешното Сарафово. Първо това правят 56 семейства, разказва Гинка Герова, която е родственик на първите заселници и е част от организационния комитет по честването:

„Първите семейства се заселват тук, в местността „Соката“. До края на 1922 г. стават 81, а през 1923 г., вече са 118. В началото живеят във временни сламени колиби заедно с добитъка. Всичко по тези места било обрасло с драки. Изсичали драката и си строели къщи без разрешително и план. На няколко пъти импровизираното селище е разрушавано и опожарявано. Затова водят непрекъсната борба за утвърждаването му като отделно населено място. В началото на 1922 г., бежанците от „Соката“ вече имат официален статут на български гражданим, а в края на годината и свой кмет“, разказа тя:

Иначе, нейният прадядо е сред първите заселници:

„Те са били едно малко семейство, тъй като дядо Иван е имал само две деца, а съпругата му, баба Петра, е починала още в Тракия. И той, с двете си деца, те са били вече големи, около 16-17 годишни, идват в Сарафово. И това, което знам, че моята баба Аргира е от семейството на Дерменджиевия род. Тя не е дошла тук. Тяхното семейство не се е заселило първо в Сарафово. Те са били в Бяла, Варненско. Дядо ми Димитър и баба ми Аргира изглежда са се познавали още от Турция. И той отива, намира я и ѝ казва „Сарафово е много хубаво (то тогава се е казвало Папорос), идвайте насам. И цялото семейство Дерменджиеви, с всичките си деца, се преселват и те в Сарафово“, разказва Гинка.

Кварталът нови името на инж. Стоимен Сарафов, наричат го спасителят на бежанците, припомня Гинка Герова. В негова чест ще бъде поставена паметна плоча на читалището в квартала.

„Под негово ръководство, семействата получават помощ и заеми за построяване на къщите, наречени „шаронски“, на името на Рене Шарон, който контролира средствата. Стоимен Сарафов урежда и водоснабдяването, през 1932 г. построяването на къщите и дарява много лични средства за построяването на училището. През 1924 г. трудолюбивите хора в Сарафово, със собствени средства и колективен труд, изграждат училище за своите деца. Първи просветители са Георги Казаков, семейство Катя и Александър Богданови, Мара Чапарова, Анастасия Добрева, Видка Стоянова, Станка Станева, Цвета Белиматева, Димитър Казаков, Ангелина Узунова, Ради Джунев. Скоро, след основаването на Сарафово, жителите му създават читалище. Основано е през есента на 1929 г. по идея на учителя Георги Казаков. Първо се именува Ламбо Мърдев, активен революционер и просветител от Булгаркьой, селото, от което идват“, разказва тя.

През първите 15 години, читалището се помещава на различни места. Организират се вечеринки, организират се театрални постановки, а със събраните средства се купуват книги и се обогатява фондът. През 1938 г. библиотекар, първият, става дядото на Гинка Герова – Димитър Иванов – Джамбаза. Новата сграда на читалището е открита през 1963 г. и културното средище носи името на учителя Ангел Димитров.

А връщайки се към настоящето – кварталът ще празнува два дни. В петък, от 17 ч., ще бъде открита паметната плоча, след което ще бъде открита изложба „Българските бежанци в нашата памет“ и ще има празнична програма в читалището. На другия ден, от 11 ч., отново там ще има прожекция на спектакъла „Дом за овце и сънища“ и земляческа среща на потомците на заселниците. Празникът ще продължи на пристанището, от 18 ч., с концерт на Таня Ди и Благовест Зерлиев, ПФА „Странджа“, Тони Димитрова и Миро Станчев и ще завърши със заря.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват речните корита, канали и дерета в област Бургас

С разпореждане на областния управител Стойко Танков започна поетапното почистване на част от най-критичните участъци от речните корита, канали и дерета в област Бургас. Това е превантивна мярка за предотвратяване на наводнения при обилни валежи, които биха нанесли сериозни щети на населените райони и земеделските площи. По указание на областния..

публикувано на 06.07.22 в 17:08

Спират водата почти по цялото Южно Черноморие

Временно спиране на водата се очаква утре (07.07) в населените места на юг от Бургас, които се захранват от водоснабдителната система „Ясна Поляна“. Вода няма да има и в части от Бургас, заради ремонтни дейности. Ремонтно-възстановителни дейности ще се извършват при водоснабдителната система "Ясна поляна". Това ще доведе до аномалии в питейното..

публикувано на 06.07.22 в 16:29

Лятната линия 17А отново ще свързва Меден рудник с Крайморие

Лятната линия 17А отново ще свързва комплекс „Меден рудник“ с кв. „Крайморие“ през почивните дни. Това съобщават от "Бургасбус".  Автобусът ще се движи само през уикенда по маршрута: Терминал „Меден рудник“, ул. „Въстаническа“, бул. „Захари Стоянов“, бул. „Ал. Г. Коджакафалията“, ул. „Петрова нива“, ул. „Дъга“, ул. „Апостол войвода“, ул. „Георги..

публикувано на 06.07.22 в 15:44

Зелен остров в центъра на Бургас

Анкетни карти попълваха бургазлии на ул. "Иван Богоров". В тях те отговорят на въпроси, свързани с превръщането на терена до наказателния паркинг на  на ул. " Оборище" в зелена паркова зона. Предложението е на общината, а хората, които работят и живеят в района, го одобряват, показа анкета на БНР Бургас.Те са на мнение, че е по-добре да бъде..

публикувано на 06.07.22 в 15:32

Приключи разширението на рибарското пристанище в Несебър

Лодкостоянките на пристанището в Несебър от днес вече са 121, с 90 повече след оптимизацията на капацитета му. Реконструкцията на рибарското пристанище е по проект финансиран от програмата „Морско дело и рибарство“ и е на стойност малко над 7,5 млн.лв. С разширението ще се подобрят условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба.  Община..

публикувано на 06.07.22 в 13:46

Музикална фамилия ще представи в Бургас пиеси на Рахманинов за 6 ръце

Музикална фамилия ще представи в Бургас  оригинални пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано. Събитието е част от Дните на австрийската култура в града. Семейство Славчеви представят този необикновен ансамбъл пред  публиката на 6 юли от 19:30 часа в Експоцентър „Флора“. Георги Славчев е лауреат на многобройни международни конкурси, носител на artist..

публикувано на 06.07.22 в 13:45

Булевард Демокрация на 5-ти юли

Продължаваме темата с лицата на МВР. Какво има в дактилоскопския куфар, с който се ходи на местопрестъпление и мечтаят ли все още малчуганите да станат пожарникари? Как започна работата по мечтания от десетилетия обходен път на Карнобат? Коментар по темата за пазаруването на депутати. Ще обърнем поглед и към социалните..

публикувано на 05.07.22 в 14:44