Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юни ще има нови полицейски протести

Снимка: БГНЕС





Синдикалната федерация на служителите в МВР  подновява протестите в началото на юни месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия.
Фиксирани са две дати, каза за БНР Бургас Генади Тенев от регионалната синдикална  структура:


„Бяхме принудени за пореден път да прибегнем до протестни действия, в защита на наши искания или по-точно отстояване наши искания, които вече няколко години са актуални, като действително е необходима реформа в МВР и адекватно заплащане на труда ни. Говорим за такова заплащане, че да покрие инфлацията, както и разликата, която се постигна преди година и половина при увеличаване на заплатите  в няколко държавни администрации.
 
Заедно с нашите партньори от Синдиката на служителите в затворите в България определихме две дати за протестни действия. Едната е 3 юни, като ще премине под формата на мълчаливи протести, пред сградите на съответните институции. Все още не сме уточнили дали в обедната почивка ще стане това или след работно време.  Ако и след това няма някакъв ефект и  не се постигне желаното от нас ще направим на 12 юни национален протест, пред Народното събрание.

Очаквам да се включат в протестите всички, които имат желание тези реформи да се случат, а които не го направят означава, че са доволни от заплатите си и не се интересуват от реформите. Доста от служителите на МВР са ангажирани и са постоянно в командировки при охрана на държавната граница, както и на масови мероприятия в София. Има и такива, които няма как да присъстват в посочени две дати на протестите, заради чисто служебни задачи. Затова ще се преброим.

 Вече близо 7 месеца работи новото правителство, което дойде с подписано коалиционно споразумение, с приложение, към което имаше задължения, които трябваше да бъдат извършени в сектор „Сигурност“ и в частност на МВР. Едно от тях беше, до 6 месеца да се извършат структурен и функционелен анализ на вътрешното министерство. Това да момента го няма. Има само частични действия, запознаване с доклади и предложения за вадене на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от МВР и вкарването ѝ в държавна агенция, после това отпадна,  след това отново да бъде извадена от вътрешното министерство. В момента няма аргумент какво ще струва това на държавата. Няма анализ на Гранична полиция, на Главните дирекции. Искаме да знаем какви са очакванията на обществото, какво искат от системата.  
Колегите правят каквото могат с наличните средства. Точно това се опитвам да обясня. Гражданите виждат масовия служител - полицаите, които са на улицата, граничните полицаи също, както и пожарникарите и спасителите. На по-малко хора им се вмениха повече изисквания. Няма как да ги свършат. Голяма част от служителите работят все още заради това, че чувстват като призвание тази своя професия. 

В Бургас протест на синдикалната федерация на служителите в МВР ще има пред сградата на областната дирекция на полицията, на 3 юни“, обясни още Генади Тенев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано от шестима съветници и е стигнало до комисии, но ден преди сесията е отпаднало от дневния ред...

публикувано на 24.04.24 в 09:22

„Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст“

На 22.04.2024г. от 11:30 часа в Заседателна зала на община Бургас се състоя Заключителна пресконференция по проект „ Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст “  относно приключването на проекта и представянето на постигнатите резултати. Проектът бе осъществен с..

публикувано на 24.04.24 в 08:45

"Движение на българските майки" - Бургас организират Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 24.04.24 в 08:40