Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сладоледено шоу и турски кулинарни изкушения на „Флората“ днес (СНИМКИ И ВИДЕО)

14
Сенем Гюзел, генерален консул на Република Турция в Бургас
Снимка: Свобода АтанасоваЗа първи път в седмицата на турската кухня Генералното консулство на Република Турция в Бургас организира сладоледено шоу и почерпка с турски кулинарни изкушения.  То започна в 16:00 часа и ще продължи до 21:00 часа тази вече, като всеки посетител може да пробва традиционна турска кухня в Експо център „Флора“. 
Генералния консул Сенем Гюзел обясни за БНР Бургас, че по този начин искат да представят седмицата на турската кухня. Преводът е на Гюнай Кая, секретар в бургаското консулство.  
„Тази седмица е обявена за седмица на турската кухня, както в самата Турция, така и представителствата ѝ в чужбина, в случая и тук в Бургас, се провеждат различни мероприятия за да покажат разнообразието на кухнята. Това се случва за първи път.  Турската кухня е много богата, защото територията ѝ се намира между Балканите и Близкия Изток, това е предпоставка за една богата кулинарна традиция в страната.


Гастрономията се превърна в една важна съставна част на дипломацията вече и всяка страна представя държавата си чрез традиционната кухня. 
Ние в Бургас решихме да организираме събитие на открито, в Морската градина, за да могат повече хора да дойдат и да се почерпят, това е целта. По време на пандемията успяхме да организираме една много малка част от събития. днес ни уплаши малко времето, но вече всичко е наред. 
Решихме тук да има неща, които да са на малки хапки, за да са лесни за консумация, има сладолед, който се предлага по интересен начин, турски гевреци, кюфтенца. 
Има също традиционни напитки като чай и кафе“, каза още Сенем Гюзел.Попитахме и гостите какво им харесва най-много:
„Сладоледът, той е много вкусен, другите сладки баклави сме ги пробвали и знаем вкуса им, много е хубав сладоледът.“
„Другите кулинарни изкушения като кюфтенцата са страхотни“
„По принцип харесвам сладките неща, затова предпочитаме и да пробваме традиционнонните баклави, пробвах и други неща, напомнят ми на нашите бухти, има и такива, които са с пълнеж, всичко е вкусно“ Събитието ще продължи до 21:00 часа, а мястото е на открито – пред Експозиционен център „Флора“ в Бургас. 


Снимки и видео: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 5-ти юли

Продължаваме темата с лицата на МВР. Какво има в дактилоскопския куфар, с който се ходи на местопрестъпление и мечтаят ли все още малчуганите да станат пожарникари? Как започна работата по мечтания от десетилетия обходен път на Карнобат? Коментар по темата за пазаруването на депутати. Ще обърнем поглед и към социалните..

публикувано на 05.07.22 в 14:44

Поетапно ще намалеят проблемите с тока в Банево и Ветрен

Токовите удари в няколко бургаски квартала и през това лято предизвикаха обществено напрежение. Как и кога може да се реши проблемът? Депутатът Жечо Станков съдейства за организирана среща на гражданите с представител на ЕВН. Чести токови удари, за секунди или части от секундата, притесняват местните жители от Банево и Ветрен. Случват се в..

публикувано на 05.07.22 в 14:15

Илиян Янчев: Турците правят още две ленти на ГКПП-то, ние защо чакаме

Въпросът за разширението на граничния пункт в М. Търново трябва да бъде поставен на дневен ред. Само така ще се облекчи трафикът , смята кметът на общината Илиян Янчев. В момента при пиково натоварване преминаването през границата отнема между 3 и 6 часа. Граничният пункт в М. Търново все още не е отворен за товарни коли до 5..

публикувано на 05.07.22 в 14:02

Община Бургас с награда от Фонд "Флаг"

Община Бургас беше удостоена със специална награда за активната си работа по разработването и реализирането на проекти. Това стана на специална церемония, посветена на 15-та годишнина на Фонда "Флаг". На нея бе отдадено заслужено внимание на хората, които работят заедно и допринасят за развитието на градовете и средата за живот в тях. Наградата от името..

публикувано на 05.07.22 в 12:51

Затварят част от "Шейново" за две седмици

Временна организация на движението се въвежда на част от бургаската улица  „Шейново“. В участъка от ул. „Хан Крум“ до ул. „Цар Иван Шишман“ се извършват  ремонтни дейности по ВиК мрежата. Затова и се въвежда пълно затваряне на пътната отсечка от 05 юли. Ограничението ще продължи 2 седмици.  Добре е водачите да се съобразяват с въведената..

публикувано на 05.07.22 в 12:19

Държавен вестник публикува решенията за ДДС на хляба и отстъпката за горивата

В Държавен вестник бяха публикувани актуализациите на държавния бюджет, с което в сила влиза нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното, както и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Тя обаче ще може да бъде ползвана в края на седмицата и ще бъде по желание на всяка отделна бензиностанция. Бензиностанциите ще могат да предоставят отстъпката за..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 5 ЮЛИ!

Темите в предаването днес: Празник е за служителите на МВР.  Всички структури в системата бяха представени през уикенда със своите техника и въоръжение. Звена като „Охранителна полиция и КАТ“, „Гранична полиция“, „Жандармерията“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Сектор „Специални тактически действия“ съществуват и са ефективни..

публикувано на 05.07.22 в 07:00