Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Платно с кирилицата и глаголицата дари мюсюлманин на „Желязната църква“

Дарение на платно, от животинска кожа, на което са изобразени кирилицата и глаголицата, направи строителният предприемач Турхут Исмаил. Мюсюлманинът, който е ремонтирал и изградил редица православни храмове, го дари на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул.

„Това е една сарашка, телешка кожа, груба, много здрава. Върху която са изобразени буквите на глаголицата и на кирилицата. Разпъната е, в една груба, дървена рамка и изглежда точно от епохата на Велики Преслав, Плиска… Както съм виждал на тези места, че има нещо подобно“, разказа Исмаил.

Той споделя, че това е любимата му църква и това е една от причините да избере нея за дарението. И допълва:

„Второ – че е посещаван туристически обект. Трето – аз малко и като съмишленик на Божидар Димитров исках там да положа това платно, с тези символи. И да се знае България какво е дала на света. Винаги все ни се отреждаше ролята на малкия брат, незначителният. Та хората да си знаят, че българинът не е в ролята на малкия брат, а в ролята на духовния баща на  300 млн. хора, които ползват кирилицата“, обясни Исмаил.

В дома на Екзарх Йосиф, който посетихме, намерихме десетки църковни книги и дела, които трябва да се проучат, каза още Турхут Исмаил.

Интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва жътвата на ечемика в Ямболска област

Приключва жътвата на ечемика в Ямболска област. Средният добив от декар е около 500 кг.ь 90 на сто от ечемика вече е прибран,  съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“ и уточниха, че със зърнената култура са засети 63 хил. декара.   Въпреки  студената зима и дъждовната пролет  няма пропаднали площи, а добивите се очертават близки..

публикувано на 07.07.22 в 17:09

Община Царево обмисля да обжалва решението за "Корал"

"Залив Корал" вече е защитена акватория. Това обяви екоминистърът в оставка Борислав Сандов. Той допълва, че това е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружението "Да запазим Корал". До 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони.  "В границите на защитената..

публикувано на 07.07.22 в 14:35

Булевард Демокрация на 7-ми юли

Темите в предаването днес: Има ли ръст на случаите на ковид и скрита заболеваемост в бургаска и ямболска област, ще чуем позицията на личен лекар и здравната инспекция. Какво следва за жителите на община Царево и местните рибари от факта, че заливът Корал ще е защитена местност, ще чуем от кмета Георги Лапчев. Коментар на общинския съветник Стоян..

публикувано на 07.07.22 в 14:01

Природонаучният музей с безплатна беседа на 9 и 10 юли

В дните на Плажния уикенд (8 – 10 юли), РИМ-Бургас ще предложи безплатна беседа за заплатилите входен билет.  В Природонаучната експозиция от 11:00 часа те ще могат да разберат повече за най новата изложба – „Светът в зрънце пясък“. Пясъци от всички континенти, от екзотични места като Великденските острови, Островът на костенурката и Зеления..

публикувано на 07.07.22 в 10:47
Снимката е илюстративна.

Община Тунджа тегли заем за модернизация на уличното осветление

Заем от близо два милиона лева ще изтегли община Тунджа за подмяна на уличното осветление в 33 населени места. В останалите села на общината се предвижда модернизацията да бъде извършена със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата ще бъдат използвани за цялостна подмяна на старото и енергоемко осветление с LED  тела. Заемът трябва..

публикувано на 07.07.22 в 08:44

Спират водата почти по цялото Южно Черноморие

Временно спиране на водата се очаква днес в населените места на юг от Бургас, които се захранват от водоснабдителната система „Ясна Поляна“. Вода няма да има и в части от Бургас, заради ремонтни дейности. Ремонтно-възстановителни дейности ще се извършват при водоснабдителната система "Ясна поляна". Това ще доведе до аномалии в питейното..

обновено на 07.07.22 в 08:11

Почистват речните корита, канали и дерета в област Бургас

С разпореждане на областния управител Стойко Танков започна поетапното почистване на част от най-критичните участъци от речните корита, канали и дерета в област Бургас. Това е превантивна мярка за предотвратяване на наводнения при обилни валежи, които биха нанесли сериозни щети на населените райони и земеделските площи. По указание на областния..

публикувано на 06.07.22 в 17:08