Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаско издателство с премиерни заглавия в София



Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи започна от днес,  с бургаско участие. Той ще продължи до 5 юни включително, каза за БНР Бургас издателят Румяна Емануилиду. Тя отправи и специално пожелание към БНР Бургас, за рождения ден на общественото радио. 

„Участват близо 100 издателства, изключително богата литературна програма. Издателство „Знаци“ още в първия ден представя от 18:00 часа книга за Ленард Коен, премиерното заглавие е „Сбогом, Мариане“. Писателят Кристофър Бъкстон и младият поет Георги Гаврилов, с приятели ще озвучат тази премиера, ще изпълнят негови песни. Тази вечер ще се казва „С любов срещу войната“, защото Ленард Коен е започнал да твори във времето на хипитата, когато техният девиз е бил „Правете любов, а не война“, затова сложихме нов девиз, който е актуален в момента, това е и първата ни премиера.
След това на 31 май ще имаме две нови премиери - бургаската поетеса и писателка Живка Иванова, с нейната стихосбирка „Pompeii red“, както и Ирен Петрова, „Скъпа Лилит“. 


След този столичен панаир на книгата, продължава представянето на заглавията в  Пловдив, Варна и в Бургас, през август, което е добре познато под мотото „С книга на плажа“
Сега най-актуална е книгата „Бохемските места на соца. Бургас“, която представя бохемските места през 50-те, 60-те до 80-те години. Каним всички бивши и настоящи бохеми на среща, на 20 юни в Морското казино, където книгата ще бъде представена по уникален начин. От началото на юни, през цялото лято ще има експонирана изложба със снимки на бургаския бохемски дух. Самото присъствие в книгата на Христо Фотев, театрали, художници, точно тук в Бургас му дават този облик. Във всички по-големи европейски градове има голям интерес към тези места. Те са обособени като литературни кафенета. В Париж, в Прага дори има туристически маршрути, за обикаляне на тези места, където са се събирали творящи хора."


И за рождения ден на БНР Бургас:

„През всичкото това време, преди да го има радиото сме мечтаели да се случи това, защото аз съм радиожурналист, работила в някогашния радиовъзел, 14 години съм била в радио „Свободна Европа“. Знам, че в другите големи градове, които си имаха филиали - Благоевград, Русе, Варна, Пловдив, за нас винаги това е било мечта и беше голяма радост, че БНР има вече и в Бургас. По-голямата радост е, че в него работят професионалисти. 
Безкрайно съм благодарна и на колегите, във връзка със съседната къща до сградата на БНР Бургас, тази на Георги Шагунов, която ние искаме да се обособи като Къща на музиката. Напълно съм убедена, че един ден там ще има звукозаписно студио, което ще се ползва съвместно и от Къщата на музиката и от колегите от радиото. Първи колегите от радиото бяха, които подариха на нашето сдружение "Общество за духовни изяви" първия запис на химна на независимостта на България, написана от Георги Шагунов. 
Пожелавам Ви да прибавите и още една нула към 10-тата годишнина, честит рожден ден!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32
Снимката е илюстративна.

Бургазлии сигнализират за изсичане на дървета по улица "Уилям Гладстон"

За изсичане на множество дървета по улица "Уилям Гладстон" в Бургас сигнализират граждани до Общинския съвет. Те настояват за отговор - спазени ли са процедурите по издаване на разрешително за сечта.  "Има проведена процедура за дърветата по чл. 63 от Закона за устройство на територията. Дърветата са премахнати със съответната процедура с обявяването в..

публикувано на 28.07.24 в 13:16

Обществени поръчки за ремонт на улици в Ябълчево, Добромир и Дъскотна

Обществени поръчки са обявени за ремонт и асфалтиране на улици в руенските села Ябълчево, Добромир и Дъскотна. Към момента състоянието на настилките в посочените участъци не е добро. Наблюдават се неравности и деформации.  Основен ремонт се предвижда на улици от съществуващата улична мрежа на село Дъскотна, които са с асфалтова настилка. Освен..

публикувано на 28.07.24 в 11:54
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16