Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 бъдещи първокласници в Бургас ще чакат второ класиране

Снимка: БГНЕС

В 12 часа електронната система за кандидатстване за първи клас обяви резултатите от първо класиране за учебните заведения в Бургас. 25 деца остават извън класирането и ще чакат второто такова, което ще излезе на 28 юни. В училищата от всички райони има свободни места.

Общо 1862 са децата, които са класирани и много малко са тези, които не са, посочи Веселина Таралова директор дирекция "Образование" в община Бургас. 

"В ЦГЧ има 16 некласирани деца, а в същото време има 50 свободни места в ОУ „П.Р Славейков“, в ОУ „Княз Борис“, както и в ОУ „П. Яворов“. Нека родителите не се притесняват и когато изнесем свободните места за 2-ро класиране, ако се наложи да пренаредят желания си“, обясни Таралова.

В к-с "Славейков" има свободни места почти навсякъде. Неприети там са три деца, тъй като те са кандидатствали само и единствено в училище "Антон Страшимиров". Аналогична е и ситуацията и в к-с "Изгрев", където има две неприети деца в училище "Добри Чинтулов".  В същото време има 45 свободни места в ОУ "Г. Бенковски" и ОУ "Климент Охридски". В к-с "Меден рудник" има 4 неприети деца в 1 клас, но 87 свободни места във всички училища с изключение на ОУ "Константин Петканов", което е най желано и свободни места там няма.

Записването на приетите след първо класиране започва в понеделник в съответното училище, а от 17-ти до 23-ти е възможна промяна в желанията. Резултатите от второ класиране излизат на 28-ми юни.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два нови факултета ще бъдат обособени в университет "Проф.д-р Асен Златаров" в Бургас

Обособяването на два нови факултета и разкриването на квалификационни курсове ще бъде една от целите на ръководството на  университет „Проф д-р Асен Златаров“ тази академична година. Тя беше открита днес с шествие и представяне на обновени корпуси на учебното заведение. Студентите са над 3700.  Увеличават се желаещите да учат в нашия..

публикувано на 24.09.24 в 13:15

23 бургаски училища имат нови директори след конкурсите

23 училища в област Бургас имат новоназначени директори след проведените конкурси, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова.  Най-оспорвана е била битката за Профилираната гимназия за изучаване на романски езици „Георги Стойков Раковски“ в Бургас, където от петимата кандидати е избрана досегашната зам.-директорка и..

публикувано на 24.09.24 в 11:40
Архив

Българчета в 16 държави учат в училище „Иван Вазов“ в Париж

Над 160 българчета, живеещи в 16 държави ще учат присъствено или дистанционно  тази година   в Българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Обучават ги общо шестима преподаватели. Един от тях е  Янета Димитрова, която ги учи на  български език и литература. Пред БНР Бургас т я признава, че за нея е мисия да  съхраним това, което имаме..

публикувано на 23.09.24 в 09:25

Кампанията“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се..

публикувано на 19.09.24 в 18:05
Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН тества деветокласниците по природни науки на 14-и и 15 октомври

Измерване на уменията по природни науки в 9. клас ще проведе Министерството на образованието и науката на 14-и и 15 октомври – съобщи пресцентърът му след  Отрасловия съвет в МОН, по време на който образователният министър проф. Галин Цоков е информирал за изпитването представителите на синдикалните и работодателските организации в системата на..

публикувано на 19.09.24 в 13:35

33 години от създаването на Бургаския свободен университет

33 години от своето създаване отбелязва днес една от най-  динамично развиващите се и все по-предпочитана от български и чуждестранни студенти образователна институция – Бургаски свободен университет. На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на БСУ.  Той е един от първите три частни университета в..

публикувано на 18.09.24 в 15:34

Нова сграда за фотографите от НХА и въвеждане на специалност „Витраж“ планират от Академията

Сграда на улица „Филип Кутев“ 13 в Бургас ще бъде ремонтирана за нуждите на магистрите от специалност „Фотография“ в НХА. Това съобщи директорът на филиала на академията в морския град проф. Светозар Бенчев. Имотът е дарен от Областна управа: „Сградата е в сравнително добро състояние, но предстои да бъде ремонтирана. Ще планираме,..

публикувано на 18.09.24 в 14:05