Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фортисимо" стана Ансамбъл на годината


Вокален ансамбъл „Фортисимо“ е удостоен с наградата Ансамбъл на годината за 2021 по време на 31-вото връчване на наградите “Музикант на годината”, организирани от радиопредаването Allegro Vivace по Хоризонт по БНР. Талантиливите бургаски изпълнители и техният невероятен ръководител Милена Добрева са първият хоров състав, в историята на наградите, който двукратно е титулуван с тази награда. Това е голямо признание, сподели диригентът Милена Добрева.

"Благодарим на всички слушатели и нашата публика за това високо признание, защото те са причината ние да спечелим. За втори път сме номинирани и това е възоснова на миналогодишните ни големи награди - девте световни титли от световните хорови игри и още няколко конкурса, които сме спечелили", каза Добрева. Тя сподели още, че след десет дни с "Фортисимо" заминават за Полша, за участие в нов хоров конкурс.

Преди по-малко от два месеца  "Фортисимо" спечели  първа награда – златен медал и Победител в категорията - “Камерни хорове и вокални ансамбли” на конкурс в Италия. Талантливите бургазлии са представили България преди седмица в Международния хоров конкурс “Vox Lucensis” в град Лука, Италия. В събитието са участвали хорове от 6 различни нации.  В края на миналата година бургаските таланти спечелиха и  няколко отличия от World Choir Festival, Hong kong 2021.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър е домакин на XIV Световен шампионат по фолклор "World Folk 2024"

В продължение на два дни – днес и утре, в Несебър ще се състои XIV Световен шампионат по фолклор "WORLD FOLK 2024". В събитието ще участват над 800 участници от 60 групи и индивидуални изпълнители от различни страни, сред които България, Литва, Босна и Херцеговина, Индонезия, Индия, Египет, Узбекистан, Израел, Непал и Иран.  Програмата на..

публикувано на 29.08.24 в 14:37

В Бургас ще се проведе петото издание на "Велека фест"

Петото издание на Музикално танцовия фестивал "Велека фест" в Бургас ще се проведе на 30 и 31 август, от 18.00 часа на сцена "Охлюва".  Събитието дава възможност за изява на таланти от цялата страна, които са на възраст над 16 години, да покажат своите умения в традиционните и съвременни изкуства. В програмата тази година ще участват 10 групи и 9..

публикувано на 29.08.24 в 13:14

От септември започва националният конкурс за абстрактно изкуство „Лора Янева“

Вторият национален конкурс за  абстрактно изкуство и живопис „Лора Янева“ започва на 1 септември  и е насочен към млади творци от детските градини до 12-ти клас. Организатори са  Общински детски комплекс (ОДК) - Средец, в сътрудничество с Регионалното управление на образованието (РУО) - Бургас и Община Средец. Тази инициатива е посветена на Лора..

публикувано на 29.08.24 в 11:53

Събитията за Дните на корейската култура на няколко локации в Бургас

И тази година по традиция в Бургас ще се проведат Дните на корейската култура. Това ще бъдат датите от 3 до 5 септември.  На 4-ти септември от 15:00 в пространството на КЦ „Морско казино“ щ е има игри и викторини. От 16 часа ще има открит урок  по таекуондо, едно от най-разпространените източни бойни изкуства.  Акцент в програмата отново са к-поп..

публикувано на 29.08.24 в 11:39

Дуетът „Димитър & Христо“ с концерт във "Флората" при вход свободен (ОБНОВЕНА)

Дуетът „Димитър & Христо“ Ви канят на концерта си „Връщам се“ в Експо център "Флора", тази вечер, от 20.30 часа.  Ще чуете музика от албумите, в които са и характерните за дуета кавъри на български език в стил поп-рок с етно елементи. Ще си припомните и наградените им песни през годините от конкурса „Бургас и морето“.  Освен пианистът и..

обновено на 29.08.24 в 10:58

Музикален ансамбъл на Военновъздушните сили на САЩ гостува с концерт в Бургас

На концерта ще звучат популярни рок, кънтри, поп и R&B парчета, покриващи пълния спектър на американската популярна музика. Събитието очаква почитатели на 29-ти август, от 19.00 часа, открита сцена „Охлюва”. Входът е свободен. Изпълненията на формацията  Touch 'n Go включва музиката на ‘70-те, ’80-те и ‘90-те години на 20-ти век, сред които са хитове..

публикувано на 29.08.24 в 09:30

Започват Националните поетични празници "Яворови дни" в Поморие

Писателката Здравка Евтимова ще открие 66-то издание на поетичните празници „Яворови дни“. Те започват днес, 29 август и ще продължат до 1 септември в Поморие. Откриването е тази вечер пред паметника на Пейо Яворов. Ф естивалът ще почете личността на българския поет-символист и 125 години от пристигането на твореца в Поморие, тогава носещ..

публикувано на 29.08.24 в 09:10