Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се увеличение с до пет лева за килограм

1800 лева помощ за производители на Странджански манов мед

Снимка: БГНЕС


От 6 юни до 31 август 2022 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ ще бъде отворен прием по помощ de minimis за земеделски стопани за покриване разходите по задължителни мерки за контрол за съответствие на качеството на защитено наименование за произход „Странджански манов мед“, съобщават от Фонда.

 По 1800 лева ще получат производителите. В тази сума влизат всички разходи относно сертификат, проверка, контрол и анализи, обясни Манол Тодоров, който е председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”. Няма да бъдат подпомагани всички производители на манов мед, а само тези, които са сертифицирани:

"Ако сумата бъде по-малко от тези 1800 лева, се връща отново в ДФ " Земеделие". Когато се произвежда този продукт има редица ограничения. Производителите са контролирани и проверявани и най-важното -изследват се 8 физико-химични показатели, от които 4 са значително завишени.Мога да ви кажа, че досега няма интерес от пчеларите, тъй като продуктът е гарантиран с високо качество, което се доказва с тези анализи. Няма производители, които желаят да произвеждат този продукт."

Надявам се това да се промени, каза още Манол Тодоров. Продуктът със защитеното наименование  е разпознаваем и има голямо търсене в страната и извън  нея, подчерта той и допълни, че са го търсили от Канада с питане по какво нашия мед се различава от мануката, поясни пчеларят. Ние считаме,че Странджанският манов мед по нищо не отстъпва на меда от манука.

"Аз настоявам за две неща, говорил съм и с министъра на земеделието Иван Иванов. Няма как защитено наименование за произход Странджански мед да е в схемата за качество и биологичното земеделие също да е в такава смеха, пчеларите, които се занимават с биологично пчеларство, получават по 50 лева на пчелно семейство, а ние производителите на манов мед, където ограниченията са повече, да не получаваме директна субсидия за пчелно семейство.Настояваме пред министерството на земеделието и ДФ" Земеделие" да намерят начин в новия програмен период от  2023 година да бъдем подпомогнати както биологичното пчеларство. Парите ще дойдат от стратегическия план, по който могат да се правят промени.

Първата година беше един стопанин, който произвеждаше мед със защитено наименование, втората година бяхме 6, а сега сме 4. Вместо да са стотици производители и Странджа да кипи от пчели и производство, да има износ, само тогава Странджа може да се промени."

В момента тече подготовката за регистрация на защитено наименование Странджански билков чай. Документацията по всяка вероятност се придвижва към Брюксел, каза още Тодоров. Работи се активно и за защитено наименование на Странджански цветен  пчелен прашец.Според пчеларят, за да се възроди Странджа е нужно производство, а тези три наименования ще спомогнат за него. Хората, обаче, трябва да бъдат стимулирани.

Манол Тодоров очаква цената на мановия мед да скочи с до пет лева, заради завишените цени на горивото и консумативите. Маната се очаква до 15 юни, валежите ще спомогнат за нея.

Проблем, за който трябва всички институции да работят, е дъбовата коритуха, която унищожава широколистните гори. Тя се храни с хлорофила на листата, те загиват, което ще доведе до производството на по-малко количество манов мед. В края на юни се очакват първите поражения.

"Трябва да се вземат мерки за Странджа, за гората. В Турция вече имат алтернатива."

И тази година Царево ще стане домакин на Фестивала на мановия мед. Той ще се проведе от 1-ви до 10-ти август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28