Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 15-ти път Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“

Това лято музикалният фестивал „Емил Чакъров“, реализиран от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, ще се проведе за 15-и пореден път. Богата и разнообразна е програмата и тази година, като през настоящия месец, освен премиерното балетно заглавие "Дон Кихот, на 7-ми юни, включва и още един спектакъл на „Дон Кихот“ – на 28-и юни, концертен спектакъл с части от известни мюзикъли „Приказка за двама“ – със звездното участие на Еделина Кънева и Орлин Горанов, на 21-ви юни – премиера на концертния спектакъл „Енио Мориконе – киното в ноти“, на който ще бъдат представени музикалните киношедьоври на Енио Мориконе. Автор на оркестрациите е Левон Манукян, който е и диригент на проекта, оригиналният сценарий и мултимедията с кадри от филми са дело на Юлия Манукян, солист е сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

Ръководството на Бургаската опера е предвидило вълнуващи оперни заглавия – новата постановка на „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, режисура – доц. д-р Александър Текелиев – на 7-и юли и 24-ти август, „Турандот“ от Джакомо Пучини – на 22-ри юли, „Аида“ от Джузепе Верди – на 2-ри август, „Тоска“ – на 9-и август.

За почитателите на балетното изкуство ще бъде представен и балетът „Жизел“ от Адолф Адам – на 27-и август. За децата предстоят представленията на „Пиф, Паф, Пуф“ от Александър Райчев – на 15-и юли от 18 часа, и „Макс и Мориц“ от Александър Йосифов – в същия ден от 20 часа.

Оперната гала „Кирил Манолов и приятели“ е на 31-ви август. Официалното закриване на фестивала е на 5-и септември от 20 часа с премиерата на мюзикъла „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу по пиесата „Пигмалион“ от Джордж Бърнард Шоу.

Всички спектакли, с изключение на премиерния спектакъл на 5-и септември и детските представления, са с начален час 20.30 ч.

Подробности за лятната програма на Държавна опера – Бургас може да видите в официалния сайт на Операта: https://operabourgas.com/bg/programme

По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Играят "Трите прасенца" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в Бургаския куклен театър.  "И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки прасенца..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29