Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският посланик: Странджа има потенциал за туризъм

3
Посещение на японския посланик Н. Пр. Хироши Нарахира в Странджа
Снимка: Валентин Атанасов


 

Японският посланик Н. Пр. Хироши Нарахира и Първи секретар Аои Ямагиши бяха на посещение в района на Странджа, където се запознаха с традициите и обичаите, характерни за региона, и проследиха възможностите за туризъм и климатолечение.

„Бях дълбоко впечатлен от красотата на планините и морето, както и от богатата история. Имах възможността да се докосна и до местния фолклор, от който също имах много силни впечатления - въобще от традицията и културата, които вървят заедно с богатата природа. Имах възможността да се срещна и с кметовете на общините, които добре разбират какво богатство притежават тези места – с историята, традицията и природата си. Те разбират всичко това и имат волята за по-нататъшното развитие на региона“, заяви посланикът пред БНР - Бургас. 

"Несъмнено Странджа притежава много привлекателни характеристики за туризъм, които могат да доведат японските туристи", категоричен бе посланикът. Според него обаче е необходимо да се направи още, за да дойдат чужденците тук на отдих.  

„Странджа сама не е достатъчна, затова трябва да се комбинира с другите туристически дестинации, за да бъде пътуването на японските туристи пълноценно и за да могат да се зарадват изцяло от богатата природа, история, кухня, включително от висококачественото българско вино. Трябва да съберете усилия и да направите една обща много хубава история на цяла България, която да бъде представена на японските туристи“, посочи Н. Пр. Хироши Нарахира. 

Посланикът заяви, че има японски примери, които можем да последваме, за да се развие регионът в сферата на туризма. Едно от тях е град Нагахама в японската префектура Шига, където, по думите му, има едно забележително и много посещавано място. То се нарича Курокабе, което буквално се превежда „черна стена“.

„Какво е характерното за това място? Там има много ресторанти и магазини са сувенири. Градът е известен с различните си занаяти, особено за стъкло. Всички са обединени и си сътрудничат от повече от 10 години с една цел – да развиват града като туристическа дестинация. Искам да кажа обаче, че това няма как да се постигне за ден или година“, посочи посланикът. 

За да се стигне желаният резултат е нужна силна реклама и добра презентация на региона в чужбина, според японския посланик, но най-вече - търпение и много общи усилия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.   На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат...

публикувано на 16.07.24 в 08:00
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" с обща кампания срещу зависимостите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов "Не сте сами". Кампанията "Не сте сами" е създадена преди 23 години от..

публикувано на 15.07.24 в 13:54

Царево предлага фестивали, плажове и планинска прохлада

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа.  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни морска общини в разгара на лятото. Покрай подранилите жеги сезонът в тази част на Южното ни Черноморие..

публикувано на 15.07.24 в 09:20
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44