Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Мафията загуби коалиционния си партньор

Петима депутати и бившият спортен министър Радостин Василев напуснаха ИТН

Автор:
3
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ги, тези хора са наистина смели", заяви премиерът Кирил Петков на специална пресконференция на "Продължаваме промяната" по повод решението на депутати от ИТН да напуснат партията на Слави Трифонов.

"Благодаря за смелостта на Радостин Василев, министърът който се бореше с всичките си сили, за да пребори мафията в спорта, въпреки че нямаше подкрепа от КПКОНПИ заради нежеланието на Слави Трифонов да му помогнат. Благодаря на Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов. Днес видях на екрана едни смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец с неговите 20 -годишни приятели Орлин Алексиев компания, добави Петков. Поздравявам ги. България има шанс! Мафията току що загуби коалиционния си партньор", подчерта Петков.

Законите за КПКОНПИ, за промяната в правосъдната система и за европейския прокурор винаги са се бавили от няколко души от "Има такъв народ", заяви премиерът Петков и допълни, че вододелът между "Продължаваме промяната и "Има такъм народ" е факт:

"Тези хора са срещу модела на задкулисие, което са видели в ИТН", убеден е Петков.

"Няма проблем съмишленици да търсят заедно подкрепа, има проблем обаче някой да нарежда на тези хора как да гласуват", коментира вицепремиерът Асен Василев, според когото държавата не бива да се управлява от "джипки, дивани и сараи", а от действащ парламент. Ако няма постигнато мнозинство обаче, решението са изборите.

 

По-рано днес петима депутати и подалият оставка спортен министър Радостин Василев обявиха, че свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат групата на "Има такъв народ" в парламента. Това съобщи Василев на пресконференция на националния стадион "Васил Левски":

"В качеството си на министър на младежта и спорта, освен че съм подал своята оставка, не мога повече да подкрепям действията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и свалям своето доверие от него. България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер."

Той представи колегите си от ИТН, които ще напуснат партията и парламентарната група - това са проф. Николай Радулов, адвокат Иво Атанасов, инж. Георги Георгиев, Деян Петков, общински координатор на Плевен, Светлин Стоянов, областен координатор на Русе.

"Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, Слави Трифонов никога не се е интересувал от своите депутати, той не ги познава. Той познава господин Балабанов, господин Тошко Йорданов, Ива Митева, господин Каримански и мен… Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер, при всичките ми срещи с него в мен все повече се задълбочаваше усещането, че за съжаление това не е парламентарен проект, ИТН е бизнес проект," коментира Василев. 

Сега ще ни изкарат предатели, че сме купени, коментира той и добави: "Каня Тошко Йорданов те да кажат дали получават финансови облаги във връзка с ангажименти към структури от МРРБ. Всъщност заради това министерство пада държавата."


Слави Трифонов също коментира ситуацията. Лидерът на ИТН съобщи в профила си през деня: "Получих информация, че депутати от "Има такъв народ" ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане."

"Не е нужно да съм врачка, за да позная, че те ще изговорят купища лъжи и измислици в стилистиката на Кирил и Асен, само и само да оправдаят постъпката си и да успокоят гузната си съвест. Само че предателството си е предателство и предателите никой не ги обича. Дори и тези, които печелят от тях. В крайна сметка, за мен властта може да не е самоцел, но за други явно е. Те трябва сутрин да се гледат в огледалото. Такъв е животът. Истината е, че от цялата тази история изпитвам срам, но и облекчение. Защото в битка е по-добре до рамото ти да има приятели, отколкото предатели", каза Трифонов.



По публикацията работи: Петя Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27
Петър Кънев

Петър Кънев оглави и Комисията по икономическа политика и иновации

Избрани бяха днес ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за България"..

обновено на 17.07.24 в 13:54

Борис Аладжов: Искането за отлагане на втория мандат е признание за политическо безсилие на ПП – ДБ

От партия „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят декларацията с антикорупционни закони и мерки на ПП – ДБ, при условие, че коалицията подкрепи техните предложения за провеждане на референдуми. Според бургаския депутат от „Възраждане“ Борис Аладжов, това е шанс да бъде прекратена политическата криза. „Трябва да се спре разделението и..

публикувано на 17.07.24 в 13:53

Петър Кънев: Предложенията на ПП – ДБ не може да се случат за 3 месеца

Предложенията на ПП – ДБ, които представиха пред президента Румен Радев, не може да се случат в рамките на посочения срок от 3 месеца. Това коментира бургаският депутат от БСП Петър Кънев. Коалицията на ПП – ДБ предложиха първо да бъдат приети антикорупционни закони и решения, а след това да се водят разговори за правителство.  Те посочват, че..

публикувано на 16.07.24 в 14:32
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 09:40

В очакване на втория мандат

Тази седмица президентът Румен Радев се очаква да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски...

публикувано на 15.07.24 в 07:39
Акад. Николай Денков

Денков: Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство

Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство. Това заяви бившият премиер Николай Денков преди началото на разговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във връзка с мандата за съставяне на правителство, който коалицията ще получи идната седмица от президента Румен Радев.  По думите на Денков парламентът..

публикувано на 13.07.24 в 12:33