Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комедията "Като за последно“ ще закрие фестивала "КиноВаканция“

Дискусии предстоят по документалните "Денят на жената" и "Второто Освобождение"

Снимка: Община Бургас

Комедията "Като за последно“, в която главна роля играе изгряващата холивудска звезда с бургаски корени Мария Бакалова, ще закрие фестивала "КиноВаканция“. Прожекцията е от 19.30 в Дома на нефтохимика. Преди това ще има дискусии по две от документалните ленти в следобедната програма от 15 и от 17.30 часа, съобщи Кремана Димитрова от Националния филмов център:

"Киното не свършва с последния кадър и надписите на екран. Доброто кино продължава да живее и след това. Ако то остани вещо в сърцето ни като емоция и разбуни разума ни, това означава, че неговите създатели са си свършили работата. Затова бихме искали да провокираме такива дискусии. Единият филм се казва "Денят на жената“ и той поставя темата за независимостта на жената по време на Втората световна война, по време на социализма и днес-през какви препятствия е трябвало да мине, за да отстои своето място. Изключителен филм на Доля Гавански."

Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич е сред интервюираните в продукцията, „Гласът на СССР“, моден блогър, шеф на сигурността в интернет, ветерани от Сталинград и блокадата на Ленинград, феминистка в изгнание, трактористка – героиня на труда, и много други, изградени от една култура, официално провъзгласила жените за равни на мъжете, показва лентата с техните лични истории. Казвано им е, че могат да постигнат всичко, но на каква цена е един от въпросите, които авторката поставя. 

Още един филм, който в момента шества по всички фестивали, предизвиква дискусии в социалните мрежи със самата си поява само ще бъде показан в Бургас. Това е филмът „Второто освобождение“ на историка проф. Евелина Келебчева и кинорежисьора проф. Светослав Овчаров, който изследва на базата на архивни документи най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история, предизвикан от съветското нахлуване в  България от есента на 1944 до зимата на 1947. 

Всички прожекции са с вход свободен. Фестивалът се организира от Националния филмов център и Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47

Светослав Лобушки: Рецептата за шлагер е хубава мелодия с текст, който докосва

Композиторът Светослав Лобушки участва с две песни в конкурса „Бургас и морето“, чийто финал е на 28 юли в Летния театър. Това са “На татко“ по текст на Мариета Ангелова и в изпълнение на Яница Кънева и „Просто любов“, която ще представят „Дует Аморе“ по текст на телевизионния водещ Костадин Филипов. Композиторът каза: "Залагам на две песни,..

обновено на 15.07.24 в 11:53

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

публикувано на 15.07.24 в 10:54

"Танцът Живот" - музикално-театралният спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02