Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Ами и Дьорд Палфи ще са жури на Международния кино фестивал в Бургас

Снимка: Община Бургас

Популярният френски актьор Пол Ами и режисьорът с унгарски корени Дьорд Палфи ще бъдат част от журито на Burgas Intarnational Film Festival’ 22. Седмото издание на фестивала ще се проведе от 16 до 22 юли в Бургас, съобщават от Общината. Международният филмов фестивал Бургас се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по програма Фонд „Култура”. Всички прожекции са с вход свободен.

Пол Ами е завършва „Киноизкуство“ и заедно с приятели създава колектива POK, който събира творци от различни изкуства: скулптори, актьори, фотографи, визуални артисти, диджеи, музиканти, дизайнери, танцьори, певци. В годините се снима в рекламни кампании, участва в телевизионния сериал „Борджиите“, а след това дебютира и в голямото кино с филма „Тя си отива“ (Elle s’en va) на Еманюел Берсо, където си партнира с Катрин Деньов. През същата 2013 г. участва в „Сюзан“ (Suzanne) на Кател Кюийевере, който е откриващият филм на Седмицата на критиката в Кан. Благодарение на този филм, Пол Ами е номиниран за награда „Сезар“ в категория млада надежда.

През 2016 г. получава първата си голяма роля в „Орнитологът“ на Жоао Педро Родригес, с който печели наградата за най-добър актьор Prix CinEuphoria през 2017г. Участва във филми като: „Диванът на Сталин“ (Le divan de Staline) на Фани Ардан, „Сибил“ (Sybil) на Жустин Трие, „Двете аз“ (Deux moi) на Седрик Каплиш.

Дьорд Палфи е роден през 1974 г. в Будапеща. Започва да снима експериментални Super 8 филми през 1987 г. Привлича международното внимание със своя дебютен пълнометражен филм "Хлъц", удостоен с EFA за Откритие на годината, както и специален приз от FIPRESCI в Котбус. “Таксидермия" е вторият му игрален филм, с който прикова вниманието на критиката в Кан в селекцията "Особен поглед". В същата година печели и наградата Sundance Institute/NHK за най-добър европейски филмов проект. През 2014 г. завършва Final Cut – Ladies And Gentleman, който е представен в Кан Класики. Носител на награди и номинации от Кан, Карлови Вари, Сънданс, Сан Себастиян, Токио и др.

Последният му филм “Вечност” ще бъде част от 7-то издание на BIFF 2022. 


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Танцът Живот" - музикално-театралния спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53