Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Селфи с бяло браде

Снимка: Етнографски музей - Бургас

Снимка с т.нар. бяло браде може да направят посетителите на Етнографския музей в Бургас. Триъгълната (или квадратна, но сгъната по диагонал) кърпа за глава има повече от двеста и петдесет диалектни названия, но е известна най-вече като „забрадка“.

Бялата памучна забрадка от тензух в Бургаско се нарича „дюлбен“ заради тъканта, от която е направена, съобщават от музея. Според рупците в Хасекията (вътрешна Странджа) това е „бяло браде“, а за рупците преселници е „пулчен дюлбен“ или „синчен дюлбен“ (украсен с пришити пулчета и синци). Бели дюлбени носели предимно момите, а „хундени брадета“ (скъпи, писани шалове) – омъжените жени, като част от празничното облекло и белег за семейно положение.

Две са най-разпространените забраждания:

Вариант 1: Квадратната забрадка със страна до 1 метър се прегъва по диагонал. Най-дългата страна на получения триъгълник е над челото. Двата странични края се кръстосват отзад на тила под третия, завиват се около главата и се връзват на темето или от лявата страна на лицевия овал.

Вариант 2: Двата срещуположни странични края се кръстосват под брадата и пак се връзват горе на главата.

В Етнографската експозиция на ул. „Княз Александър Батенберг“ има 39 нови дюлбена с различна украса – дарени от жените от село Люляково.

Всички експозиции на Регионален исторически музей Бургас са отворени за посещение всеки ден, от 10:00 до 19:00 часа.


По публикацията работи: Петя Михова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 150 атрактивни автомобила представят на ретро парада в Бургас

Над 150 атрактивни автомобила представят на традиционния ретро парад в Бургас, тази събота. За първи път ще бъде показан американски автомобил от много висок клас, използван преди втората световна война от висшата дипломация ,обясни председателят на Бургаски авто-мото клуб "Ретро" Димо Джамбазов. „Автомобил, който до момента от такъв ранг..

публикувано на 01.07.22 в 09:44

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще бъде открит днес

Фестивалът на пясъчните скулптури 2022 отваря вратите си за посетители на 1 юли, от 18.00 часа. В първата вечер ще може да се влезе без входна такса.  Динозаврите ще бъдат във фокуса на това издание. По и звайването на фигурите от пясък са работили 14 скулптори от България, като много от тях са бургазлии. Това са:  Добрин Вътев,  Огнян Петков,..

обновено на 01.07.22 в 07:54

Деца от ЦПЛР гостуваха в БНР-Бургас

Във време, в което във всеки сектор и бранш се търсят кадри, журналистиката също не е изключение. Е, в БНР-Бургас вече се подсигурихме, след като бургаски деца посетиха медията и сами изявиха желание да ни станат колеги. Какво е то диктофон, как се монтира аудио, но и видео, как се правят новини? На всички тези въпроси репортерите на..

публикувано на 29.06.22 в 14:11
Зачитали ли сте се в текстовете на банкнотите? Предизвикателството отправя Георги Господинов

България с най-много писатели върху банкноти?

Кое е общото между Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Паисий Хилендарски и Иван Милев? Освен, че ликът им е на българските банкноти, те са и пишещи хора. Изследва ги Георги Господинов в една от главите на книгата „В пукнатините на канона“, която бе представена в Бургас.  Всеки от нас носи в джоба си по една антология. Тезата е на..

публикувано на 28.06.22 в 16:45

Калин Барзов: Летището е една от сериозните качествени промени в манталитета на бургазлии

Една от емблемите на българската авиация Калин Барзов бе гост в предаването „Гларуси и шамандури“ с водещ Георги Янакиев. Барзов е работил в БГА „Балкан“, 12 години е бил директор на Летище Бургас, ръководил е Летище София, а също така Гражданската въздухоплавателна администрация към Министерството на транспорта. Днес..

публикувано на 26.06.22 в 14:12

"Кралица на Бургас": Йоана, която иска да е независима

Коя е Йоана Стефанова, която ще представи Бургас на конкурса „Мис България“ през есента? Тя е на 19 години и е висока 1.80, блондинка, зодия Близнаци. Наскоро тя спечели короната „Кралица на Бургас“, която й дава право да участва в престижния национален конкурс. Освен журито, Йоана успя да очарова и зрителите в Летния театър на Бургас, които й..

публикувано на 26.06.22 в 16:00