Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Световния ден на кръводаряването отличиха 15 доброволци от Бургас и региона

Липсват запаси от нулева кръвна група – положителна и отрицателна  

15 доброволци от Бургас и региона бяха отличени в Световния ден на кръводарителя. Те получиха благодарствени грамоти за принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. 

„Точно това е смисълът на тези 15 наградени човека – да популяризираме, че кръводаряването е единственият начин, чрез който можем да се помогне на човека. Това е един хуманен акт и самите дарители се явяват като мотиватори на свои близки и приятели, да насърчават този процес на кръводаряване“, каза директорът на БЧК Бургас Виолета Радева.


Ива Кусева от Поморие е сред младите и нови кръводарители. За последната година е дарила 4 пъти кръв. След прекаран ковид започва да дарява, за извличане на плазма за лечение на болни от вируса.

„Оттогава реших винаги, когато мога да дарявам кръв. Чувствам удовлетворение и гордост, че съм помогнала,  дори на непознати.  В началото не дарявах от някакво притеснение, страх, но видях, че няма абсолютно нищо страшно. Дори се чувствам по-добре физически", каза поморийката и призова повече хора да се включат.


Сред наградените бяха кметът на Созопол Тихомир Янакиев, зам. областния управител Пламен Янев, финансовият директор на болница Вержиния Иванова, общественици, както и украинци, включили се в акцията по кръводаряване на Цветница. Наградата от тяхно име прие Александра Якимчук. 


На прага на летния туристически сезон в Бургас липсват запаси на кръв от групите нула плюс и нула минус, стана ясно след церемонията.  

„Във всеки един ден и ситуация нещата се променят. Една катастрофа коренно променя баланса на това, което е налично. Имаме едно много добро депо от всякакви кръвни групи, но ни е трудно с нулевата кръвна група, не защото имаме конкретни тежки случаи, а защото се получи период, в който огромна част от болните са нула положителна“, посочи началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова. 


Тя увери, че здравното заведение успява да балансира между спешните и плановите операции, така че да се обслужват и двата типа болни. 

Желаещите да дарят кръв в УМБАЛ Бургас през изминалата 2021 г. са били 9649 души. От тях до даряване са достигнали 7753-ма. Чувствително преобладават мъжете - 6144 срещу 1609 жени, но във възрастовата група над 55 жените започват да доминират. Близо 3200 души са дарили за първи път. Редовни кръводарители, които идват няколко пъти годишно, са 57 души. 407 са дарителите под 20 г., а 81 - над 60 г.  За цялата година са дарени близо 4000 литра кръв, която е изцяло оползотворена за пациенти на бургаските болници.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

29 амбулатории и 4 медицински центъра работят в Созопол, Приморско и Царево

В Созопол, Приморско и Царево има лечебни заведения за извънболнична помощ, от които амбулаториите са 15 и 14 специализирани такива. Регистрираните в Регионалната здравна инспекция медицински центрове са 4. В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина Всеки хотелиер би следвало да разполага..

публикувано на 27.06.22 в 14:00
д-р Момчил Баев и проф.Мира Кожухарова

Д-р Момчил Баев: Българският имунизационен календар изостава заради пандемията от COVID-19

Здравни специалисти дискутират в Бургас  комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите. Сред темите са ваксинационният обхват на украинците, които търсят убежище у нас.и първите случаи на маймунска шарка в България. Инициативата  е част от национална програма.  Какви рискове за общественото здраве крие забавеното..

публикувано на 24.06.22 в 16:36
Снимката е илюстративна.

Строителството на новата болница в Ямбол продължава

Строителството на новата болница в Ямбол продължава, увериха от ръководството на лечебното заведение. До момента са отпуснати близо 27 млн. от държавния бюджет, за доизграждането и оборудването на новия болничен комплекс са необходими още 37 млн. лева.  В началото на юли ще бъде обявена обществената поръчка за около 30 млн. лв. От тях 16 млн. лв. за..

публикувано на 24.06.22 в 15:59

Отново проблеми с медицинската помощ по морето

С началото на летния сезон здравеопазването по морето отново е тема на дневен ред. Южно от Бургас има само два спешни екипа. Така неприятно е сюрпризиран Станимир Трендафилов, който по време на почивката си в Китен вдига внезапно високо кръвно. Оказва се лекар в Китен следобед няма и заедно с приятел пътуват до Приморско, където става ясно, че спешния..

публикувано на 27.06.22 в 09:45

Диагностицират тумори с нова апаратура в КОЦ Бургас

Ново медицинско оборудване купува Комплексният онкологичен център в Бургас. Там ще могат да се правят мини инвазивни гинекологични операции. Нова апаратура ще позволи и диагностика на карциноми по нов иновативен метод , пояснява управителят на здравното заведение проф. д-р Христо Бозов „Тя ще надгради съществуващия ПЕТ скенер за..

обновено на 22.06.22 в 08:14

Ваучери за кръводарители няма да спрат черната търговия с кръв

Въвеждане на заплащане за кръводарителите няма да прекъсне лошите практики в момента. Това е становището на Българската асоциация за доброволно кръводаряване, по повод готвени законодателни промени. Платеният дарител е рисков, смятат експерти и настояват да се работи за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.  Според..

обновено на 14.06.22 в 08:18

Хора с увреждания:Колкото по-зле ставаме, толкова повече ни намаляват процентите

Хора с увреждания от Бургас протестираха пред регионалната здравна инспекция. Така те подкрепиха  протестиращи в София, които днес се събраха пред министерството на здравеопазването.  Символично искаме да подкрепим всички хора с увреждания, каза Пепа Михова, която е  организатор на протеста в Бургас. Малко сме, но много от нашите познати..

публикувано на 13.06.22 в 12:14