Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райският газ – на ръба на позволеното

Снимка: freepik


Балоните с райски газ за забавление набират все повече популярност сред младежите в страната, а бургаските не са изключение. Това мнение споделят както специалисти, така и самите тийнейджъри.

Като евтин и достъпен начин за забавление диазотният оксид се разпространява бързо на местата, където младежите обичат да прекарват свободното си време.

16-годишно момиче от Бургас прие да разкаже как се използва и защо се търси райският газ:

„Това е нещото, което се използва най-често и е най-достъпно – в магазини, в дискотеки, дори на улицата можеш да го намериш. Най-често съм виждала в Слънчев бряг. Това са капсули, от които пълниш балон, който дишаш около 20-30 секунди. Опиянява те също за около 30 секунди. Ако употребяваш прекалено много наведнъж, може да ти стане лошо, да повръщаш или нещо друго - на всеки влияе различно. Усещането е на изтръпване, чувстваш се сякаш не си ти, замайва те, можеш и да паднеш. Всичко зависи от количествата, които използваш. Ако взимаш 2-3 капсули наведнъж, започваш да чуваш звуците около себе си тройно или четворно, да се чувстваш сякаш ходиш по облаци, а когато ти мине, вече си по-отпуснат“, обясни тя.  

Диазотният оксид представлява безцветен, запалим газ с леко сладникава миризма. Наречен е райски, тъй като предизвиква еуфория при този, който го използва. В медицината се употребява като анестетик и аналгетик, обясни анестезиолог-реаниматорът от областната болница в Бургас д-р Елена Христова.

„Предизвиква чувство на приповдигнатост, което трае изключително кратко – 2-3 до 5 минути. Може да премине често в агресия, параноя и накрая да завърши със загуба на всякакви възприятия на околната среда и тежка интоксикация, която да доведе до Интензивно отделение. Страничните ефекти са доста. Когато се вдиша в комбинация с атмосферен въздух, който има само 21 % кислород, може да доведе до т.нар. „дифузионна хипоксия“ – да намали кислородните нива в кръвта, което да доведе до обърканост и загуба на съзнание. Също така потиска дейността на костния мозък, имунната система, редица ензими. Има неблагоприятни ефекти върху сърдечния мускул. Общо взето, нищо полезно не може да се каже, оправдавайки веселата му употреба. Това е само една причина за родителска тревога“, подчерта д-р Христова. 


От Регионалната здравна инспекция припомнят, че през 2016-а и 2017-a година са участвали в съвместни проверки с полицията, като са извършили обходи на територията на к. к. „Слънчев бряг” за установяване продажба и използване на балони с „райски газ”.

„При извършените проверки се установи продажба от физически лица на латексови балони, които клиентите употребяват като вдишват газа от балона. Лицата, продаващи балоните, ги пълнят с газообразно вещество от патрон чрез сифон за сметана. Патроните са поставени в обща картонена кутия, етикетирана на български език „Патрони за сметана  за приготвяне на бита сметана”, припомнят от РЗИ – Бургас. 

Проблемът с райския газ е подобен на този с енергийните напитки, обясни Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества, тъй като продажбата им е свободна, но злоупотребата с тях – е вредна.

„Всички сме на мнение, че те са нещо, на което не можем да наложим забрана. Изисква много дълго време да се докаже как точно вреди веществото и има ли такъв дълготраен ефект върху човешкото здраве“, посочи тя.  

Една добра посока, в която може да се работи оттук нататък, е ограничаване продажбата му в дискотеките и другите места за забавление – подобно на наргилетата преди години, добави Росица Димова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20