Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли улица "Крайбрежна" в Поморие пешеходна зона?

| обновено на 15.06.22 в 14:30
2
Предложението е в часовия пояс от 10.30 ч. - 06.00 ч. улицата да е само пешеходна

Обществено обсъждане за затварянето на улица „Крайбрежна“ в Поморие приоритетно за пешеходен достъп през лятото ще има днес в морския град. Срещата е от 16 часа в сградата на общината. 

Искането за реорганизация на движението за търговската улица с множество заведения, магазини, атракциони край морето е на поморийци. Кметът Иван Алексиев посочва:

  "Със знаци няма как да се реши този проблем. Предложението им беше да бъде затворена улицата през активния туристически сезон. Затова отправяме предложение към живеещите на улицата за конкретна организация. Ако възприемат тази наша идея, можем да я реализираме много бързо и на 1 юли "Крайбрежна" да стане активна пешеходна зона като от 6.30 до 10.30 часа бариерата ще се отваря, за да се прави зареждане на заведенията, почистване на плажа, сметосъбирането." 

В часовия пояс от 10.30 ч. - 06.00 ч. улицата да е само пешеходна. Предложението се отнася за улица „Крайбрежна“ от кръстовището ѝ с улица „Цар Петър“ до кръстовището ѝ с улица „Цар Освободител“.

Участъкът ще бъде затворен с бариери, които ще бъдат вдигнати само в часовете за движение на моторни превозни средства, както и по всяко време за живущите на улицата и за специализираните автомобили на Спешна помощ, пожарна и полиция, които ще разполагат с електронен или друг вид пропуск.

Достъпът до улица „Крайбрежна“ от пресечните ѝ улици - „Черно море“, „Рибарска“, „Стара планина“, „Ахелой“ и „Витоша“ ще бъде ограничен от кашпи със зелена растителност.

Мнението на поморийци е противоречиво. Според едни мярката ще прогони туристите, а според други така ще се осигури ред на натоварената улица:

"По принцип одобрявам. Трябва да има регулиране на паркирането и движението. За моя обект няма да има проблем със зареждането. За туризма е по-добре. Ще е по-спокойно, особено, когато излизат деца от плажа."

"Става един страхотен хаос. Ако има начин ще ти влязат в къщата да паркират. Ужас е! 50% ще реши проблема, 50% ще изгони туристите, защото чуждият като дойде трябва да си плати, доколкото знам 24 лева за 24 часа. Те 15 лева не могат да платят за спане, пък като сложиш и парите за паркиране, като сложиш 6 лева за чадър, 6 лева за шезлонг." 

В момента се развива изцяло нова концепция за улица "Крайбрежна" , поясниха от общината.  

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24