Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брунвасер: Всички искат качествена журналистиката, но не и да плащат за нея


Матю Брунвасер е американски журналист, който живее и работи на Балканите от 20 години. Той е сътрудник - разследващи репортажи в Калифорнийския университет и в Училището по журналистика в Бъркли през 2014 г. Преди това е живял и работил в Истанбул. Той е предоставял журналистически материали от 30 страни в Европа, Близкия изток, Африка и Азия за над 40 печатни медии.

Според него в България има проблеми, но положението в страната е значително по-добро, в сравнение с 90-те години. Към Балканите и в частност България обаче няма особено голям интерес от страна на западните медии. „Европа е много далеч от САЩ. Само хората, които следят новините знаят за големите събития, които се случват в Европа. Европейският съюз е доста непознат за повечето американци, с изключение на тези, които се интересуват от политика, история и текущите събития“, обясни американският журналист.

Според Брунвасер проблем в целия свят е, че хората не искат да плащат за информацията, която получават от медиите. „Мисля, че беше направена грешка в годините, когато започнаха онлайн медиите. Всички си мислеха „ще ги направим безплатни и след това бавно ще въведем такси“. Проблемът сега е, че всички свикнаха да получават новините безплатно и никой не иска да плаща за това. Всички искат журналистическите материали, включително Google и Facebook, които сами по себе си не произвеждат нищо. Те единствено препечатват това, което медиите публикуват. И те не плащат нищо за това. Огромен проблем за журналистиката е, че всички я искат, но никой не иска да плаща за нея“, поясни той.Според него е необходим  нов бизнес модел за медиите. „Има много журналистически конференции, на които всички говорят как да се монетизира журналистиката, но никой не знае действително как да се случи това“, допълни той. Брунвасер посочи, че този проблем се отразява и на качеството на информацията. „Хората, които са нископлатени, не са мотивирани да вършат добре работата си“, допълни журналистът.

Проблем се оказва и бъдещето на разследващата журналистика и още повече на тази, която се прави по в по-малките населени места в страната. Това е проблем, който се наблюдава не само в България, но и в САЩ. „Много от добрите разследващи журналисти се издържат от неправителствени организации. Разследващата журналистика е много бавна, скъпа. Един журналист може да отдели цяла година, за да работи върху една история. Това прави разследващата журналистика много по-скъпа от традиционната. Но мисля, че много международни спонсори разбират, че тя е важна“, допълни Брунвасер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца рисуваха в парка на селo Голямо Крушево

Малките художници на селo Голямо Крушево превърнаха парковото пространство в картинна галерия, съобщават от Община Болярово. Повод е празникът на населеното място.  Програмата включваше ателиета за рисуване върху стреч фолио, а малките художници превърнаха в своеобразна галерия мястото за отдих и новоизградената беседка.

публикувано на 02.09.24 в 15:56
Община Сливен

Започва допълнителна дезинсекция срещу комари в община Сливен

  Допълнителна дезинсекционна обработка срещу комари  започва о т днес в община Сливен .  Тя се налага заради наличие на регистрирани случаи на Западнонилска треска в страната и предписание за извършване на задължителни хигиенни мероприятия на държавния здравен инспектор, посочват от Общината.  Ще бъдат обработени и поречията на реките..

публикувано на 02.09.24 в 13:22

Къде днес ще отстраняват аварии от ВиК - Бургас

Днес,  от 10:00 до 15:00 часа поради авария ще бъде спряно водоподаването в бургаския кв.„Банево“. Ремонтните дейности ще бъдат на ул. "1-ва", съобщи водоснабдителното дружество в града.  А във връзка с издадени заповеди на кмета на община Поморие за обявяване на режим на водоподаването, в село Козичено водоподаването се спира ежедневно от 18 часа..

публикувано на 02.09.24 в 07:45
архив

До 10 октомври се затваря в Бургас част от улица "Пробуда"

Поради ремонтно-възстановителни дейности на битово-фекална канализация по ул. „Пробуда“, от 10:00 часа на 02.09.2024 г. до 10.10.2024 г. се затваря за движение на превозни средства участъкът от ул. „Уилям Гладстон“ до ул. „Ивайло“, съобщи Община Бургас. Оттам призовават да се спазва временната организация на движение, както и използването на..

публикувано на 01.09.24 в 22:48
Снимката е илюстративна

С един час закъснява бързият влак от Бургас за София

Експресен влак номер 3684 от Бургас за София престоява на гарата в морския влак вече повече от час. За това сигнализира слушател на БНР Бургас. Влакът е от новите композиции, които БДЖ пуснаха преди два месеца и които изминават разстоянието София-Бургас за 5 часа и 55 минути.  Влакът е трябвало да тръгне в 16 часа и да е в столицата в 21:55 часа.  При..

публикувано на 01.09.24 в 16:44

Отново стрелят с пушка по патици в река Тунджа

За поредна стрелба с въздушна пушка по патици в река Тунджа сигнализира собственик на заведение в градския парк на Ямбол. Последният случай е от тази сутрин. Инцидентът днес е от около  8 часа, но не е първият, подчерта управителят  на ресторант „Златен рог“ Орлин Аврамов. „Сутринта стреляха от отстрещната страна, от към блоковете с въздушна пушка...

публикувано на 01.09.24 в 15:40

Още дърва за огрев ще бъдат предоставени на село Воден

Дърва за огрев повторно ще бъдат предоставени на домакинствата от село Воден, пострадали при големия пожар през юли. Според, решението на общинския съвет, се полагат по 5 кубика на семейство. Огнената стихия, преминала през село Воден, в средата на юли, е унищожила и предоставените вече дърва за огрев на много домакинствата.  В момента се уточнява..

публикувано на 01.09.24 в 15:11