Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Цветни пана и бижута от глина изработва Гергана Кисьова

| обновено на 19.06.22 в 10:12

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Рисуването е първата й страст, но след това я завладява глината. Гергана Кисьова от Пловдив е част от групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, има две здрави деца, но самата тя е със здравословен проблем. 


Родена е с вродена катаракта на двете очи. Остатъчното й зрение все пак й позволява да се радва на света и цветовете в него. От няколко години се занимава с художествена керамика, като изработва колиета, фруктиери, релефни пана и много други сувенири в слънчеви нюанси.

"Затова се отказах от изобразителното изкуство и започнах да се занимавам с керамика, понеже там имам повече възможност да изразявам себе си. Работата е с ръце, мога да я докосна. Имам цветни зрение, което е важно в моята работа. При малките детайли е много трудно, но успявам да се справя."


Стремежът на Гергана Кисьова е да произвежда професионално практични изделия, които не само да носят радост за дома, но и да създават цветно настроение. 

"По-търсени са тези неща, които могат да влязат в употреба. Това е логично в съвременния живот. Много поръчват фруктиери, чаши и чинии. Декоративни са, но могат да се ползват в пълноценния смисъл. По-практични са, могат да се мият в съдомиялна и да се ползват в микровълнова фурна."


Творецът споделя, че се възхищава на администраторите на фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане

"Тя дава огромно поле за изява на хора като мен, на майките, които са постоянно ангажирани с прекрасните си деца. Тази група популяризира много нашата работа и ни дава възможност да се изявяваме и да печелим пари, което е важно за нас. Всеки знае, че човек се чувства много по-пълноценен, когато може да работи и да има свои доходи."

Повече може да чуете в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 150 атрактивни автомобила представят на ретро парада в Бургас

Над 150 атрактивни автомобила представят на традиционния ретро парад в Бургас, тази събота. За първи път ще бъде показан американски автомобил от много висок клас, използван преди втората световна война от висшата дипломация ,обясни председателят на Бургаски авто-мото клуб "Ретро" Димо Джамбазов. „Автомобил, който до момента от такъв ранг..

публикувано на 01.07.22 в 09:44

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще бъде открит днес

Фестивалът на пясъчните скулптури 2022 отваря вратите си за посетители на 1 юли, от 18.00 часа. В първата вечер ще може да се влезе без входна такса.  Динозаврите ще бъдат във фокуса на това издание. По и звайването на фигурите от пясък са работили 14 скулптори от България, като много от тях са бургазлии. Това са:  Добрин Вътев,  Огнян Петков,..

обновено на 01.07.22 в 07:54

Деца от ЦПЛР гостуваха в БНР-Бургас

Във време, в което във всеки сектор и бранш се търсят кадри, журналистиката също не е изключение. Е, в БНР-Бургас вече се подсигурихме, след като бургаски деца посетиха медията и сами изявиха желание да ни станат колеги. Какво е то диктофон, как се монтира аудио, но и видео, как се правят новини? На всички тези въпроси репортерите на..

публикувано на 29.06.22 в 14:11
Зачитали ли сте се в текстовете на банкнотите? Предизвикателството отправя Георги Господинов

България с най-много писатели върху банкноти?

Кое е общото между Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Паисий Хилендарски и Иван Милев? Освен, че ликът им е на българските банкноти, те са и пишещи хора. Изследва ги Георги Господинов в една от главите на книгата „В пукнатините на канона“, която бе представена в Бургас.  Всеки от нас носи в джоба си по една антология. Тезата е на..

публикувано на 28.06.22 в 16:45

Калин Барзов: Летището е една от сериозните качествени промени в манталитета на бургазлии

Една от емблемите на българската авиация Калин Барзов бе гост в предаването „Гларуси и шамандури“ с водещ Георги Янакиев. Барзов е работил в БГА „Балкан“, 12 години е бил директор на Летище Бургас, ръководил е Летище София, а също така Гражданската въздухоплавателна администрация към Министерството на транспорта. Днес..

публикувано на 26.06.22 в 14:12

"Кралица на Бургас": Йоана, която иска да е независима

Коя е Йоана Стефанова, която ще представи Бургас на конкурса „Мис България“ през есента? Тя е на 19 години и е висока 1.80, блондинка, зодия Близнаци. Наскоро тя спечели короната „Кралица на Бургас“, която й дава право да участва в престижния национален конкурс. Освен журито, Йоана успя да очарова и зрителите в Летния театър на Бургас, които й..

публикувано на 26.06.22 в 16:00