Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Симеон Димитров: Бургас е в сърцето ми цял живот

Режисьорът и почетен гражданин на Бургас Симеон Димитров чества две знакови събития в своят живот през тази година – 80 годишен юбилей и 50 години творческа дейност. С поредица от събития негови ученици и приятели ще го зарадват приятно.

Симеон Димитров е режисьор, драматург, поет, преводач и преподавател. Като режисьор в Драматичния театър „Адриана Будевска” той поставя редица силни представления, оставили трайни следи в историята на българския театър. Благодарение на него през 2007 г. е създадена специалността „Актьорско майсторство” в НУМСИ „Панчо Владигеров”. Авторитетна школа за таланти с голямо бъдеще, не само на българската, но и на световната сцена, а сред учениците му са холивудската звезда Мария Бакалова и продуцентът Илиян Иванов. И двамата номинирани за престижната награда „Оскар” през 2021 година.

"Трябва да ви споделя, че аз съм малко изключение в това битие - нито усещам годините, нито се чувствам кой знае колко презрял по отношение на мъдростта към живота, тъй като се оказа, че този живот не можем да го обхванем и да влезем в неговите детайли! Аз не обичам да се връщам в миналото, но ми е приятно вниманието към личността му, това осмисля миналото ми!"

повече може да чуете в звуковия файл:


Изложба-живопис „На учителя с любов” с автор Илиян Иванов, прожекция на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” и спектакълът „Лазарица” са събитията, които ще отбележат знаковите годишнини на обичания драматург, поет и режисьор Симеон Димитров в Бургас. Проявата се реализира от Община Бургас с партньорството на филиала на Националната художествена академия в града.

Изложбата-живопис „На учителя с любов” е един от акцентите в културния афиш на Бургас на 23 юни. Експозицията ще представи творби на популярния в цял свят Илиян Иванов - художник, музикант и продуцент на номинирания за „Оскар” късометражен филм „Дълбоко усещане”. Именитият бургазлия ще престигне от Ню Йорк за да бъде специален гост на вечерта, посветена на юбиляра, която се реализира с негова инициатива. На официалното откриване, обявено за 18.30 часа в залата на Национална Художествена Академия – филиал Бургас /Магазия 1/ ще участват възпитаници на Симеон Димитров от различни поколения, които ще поздравят с творчеството си своя ментор.

Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет и драматург Симеон Димитров на 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК. Режисьор на пълнометражната лента е Росен Петров.

Спектакълът „Лазарица”, под режисурата на Симеон Димитров ще се играе на сцената на ДТ „Адриана Будевска” на 21 юни /вторник/ от 19.00 часа. В главната роля публиката ще види актьора Стоян Памуков.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят постановката „Пиесата, която се обърка“ в Бургас

Забавната комедия „Пиесата, която се обърка“ ще бъде представена на 16 Май от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика в Бургас, съобщават от Общината. Режисьор на представлението е Асен Блатечки. В него участват  Калин Врачански, Малин Кръстев, Николай Урумов,   Филип Аврамов,  Рада Кайрякова, Добриела Попова, Стелиян Николов, Изабела Иванова,..

публикувано на 14.05.24 в 12:45

Варненският куклен театър гостува със спектакъла "Пипи Дългото чорапче" в Бургас

Държавният куклен театър – Варна гостува днес със спектакъла си „Пипи дългото чорапче“ в Дома на НХК.  Той е взрив от смях, цветове, музика, танци - динамика, която ще Ви остави без дъх.  Участват всички актьори от трупата на театъра, които се превъплъщават в незабравимите герои от творбата на Астрид Линдгрен. „Какво е щастливо детство без..

публикувано на 14.05.24 в 09:10

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Бургас изпраща представител на фестивала на изкуствата в Германия

Петима членове на Българската фестивална асоциация (БФА), сред които са и представители на Бургас, ще се включат в Годишната среща на фестивала на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в Узедом, Германия. От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна..

публикувано на 12.05.24 в 12:41

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени от възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“,..

публикувано на 10.05.24 в 22:11