Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Диагностицират тумори с нова апаратура в КОЦ Бургас

Оборудването ще струва около 700 000 лева на здравното заведение

| обновено на 22.06.22 в 08:14


Ново медицинско оборудване купува Комплексният онкологичен център в Бургас. Там ще могат да се правят мини инвазивни гинекологични операции. Нова апаратура ще позволи и диагностика на карциноми по нов иновативен метод, пояснява управителят на здравното заведение проф. д-р Христо Бозов

„Тя ще надгради съществуващия ПЕТ скенер за диагностика на туморните заболяния и метастазите. Новата апаратура ще работи с различен от досегашния радионуклеид – новият ще бъда галий, като е предназначен най-вече за диагностика на карцинома на простатната жлеза при мъжете и рака на маточната шийка при жените. Така че един от най-злокачествените заболявания ще могат да се диагностицират по този иновативен и точен метод, който се ползва само в София и Варна“

Ще се оборудва нова радиотехническа лаборатория. Това ще струва около 500 000 лева. Предстои закупуването и на хистероскопичен сет за извършване на миниинвазивни операции на женската полова система.

„Оборудването на тази кула, така се нарича цялата апаратура за гинекология  за лапароскопска хирургия, ще позволи да се намали болничният престой на пациентите и да се извършват по-ефикасно операциите“

В плановете на КОЦ Бургас е купуването на нов дигитален мобилен ехограф за изследване на рак на дебелото черво, както и апаратура за отделението по клинична патология. 

Цялото медицинско оборудване е на приблизителна стойност около 700 000 лева, които ще отпусне здравното заведение. Предстои общинския съвет да одобри закупуването му. 

Повече чуйте в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация „Нана Гладуиш" с кампании срещу рака в Бургас и Обзор

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще посети Бургас със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи дамите с диагноза рак на гърдата от нашия град и областта. Канят се жените с диагнозата да се възползват от напълно безплатната подкрепа, която ще им предостави екипът на „Една от 8“. На 11.07.2022 г. в рамките на модула „Живот с рак на..

публикувано на 04.07.22 в 13:42
Д-р Васислав Петров - директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Д-р Петров: Данните за нарушения в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" са атака срещу болницата

Изнесените от здравните власти констатации  на „Медицински надзор“ за установено нечовешко отношение и измъчване на новородени деца, чрез връзване за леглото в детското отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров определи като атака срещу него като председател на Сдружението на областните..

публикувано на 02.07.22 в 07:48

29 амбулатории и 4 медицински центъра работят в Созопол, Приморско и Царево

В Созопол, Приморско и Царево има лечебни заведения за извънболнична помощ, от които амбулаториите са 15 и 14 специализирани такива. Регистрираните в Регионалната здравна инспекция медицински центрове са 4. В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина Всеки хотелиер би следвало да разполага..

публикувано на 27.06.22 в 14:00
д-р Момчил Баев и проф.Мира Кожухарова

Д-р Момчил Баев: Българският имунизационен календар изостава заради пандемията от COVID-19

Здравни специалисти дискутират в Бургас  комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите. Сред темите са ваксинационният обхват на украинците, които търсят убежище у нас.и първите случаи на маймунска шарка в България. Инициативата  е част от национална програма.  Какви рискове за общественото здраве крие забавеното..

публикувано на 24.06.22 в 16:36
Снимката е илюстративна.

Строителството на новата болница в Ямбол продължава

Строителството на новата болница в Ямбол продължава, увериха от ръководството на лечебното заведение. До момента са отпуснати близо 27 млн. от държавния бюджет, за доизграждането и оборудването на новия болничен комплекс са необходими още 37 млн. лева.  В началото на юли ще бъде обявена обществената поръчка за около 30 млн. лв. От тях 16 млн. лв. за..

публикувано на 24.06.22 в 15:59

Отново проблеми с медицинската помощ по морето

С началото на летния сезон здравеопазването по морето отново е тема на дневен ред. Южно от Бургас има само два спешни екипа. Така неприятно е сюрпризиран Станимир Трендафилов, който по време на почивката си в Китен вдига внезапно високо кръвно. Оказва се лекар в Китен следобед няма и заедно с приятел пътуват до Приморско, където става ясно, че спешния..

публикувано на 27.06.22 в 09:45

В Световния ден на кръводаряването отличиха 15 доброволци от Бургас и региона

15 доброволци от Бургас и региона бяха отличени в Световния ден на кръводарителя. Те получиха благодарствени грамоти за принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.  „Точно това е смисълът на тези 15 наградени човека – да популяризираме, че кръводаряването е единственият начин, чрез който можем да се..

публикувано на 14.06.22 в 11:55