Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов голям ферибот по линията Бургас-Батуми

Нов голям ферибот ще плава по линията Бургас-Батуми от 4-и юли. Това каза директорът на бургаското пристанище Диян Димов преди откриването на Международен морски форум в града. След ферибота „Дружба“ това е вторият ро-ро кораб, който ще обслужва евроазийския коридор между морските пристанища на Бургас и Батуми. Днес ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на бургаското пристанище и кмета на Батуми. 

Новият ферибот ще има над 150 товарни единици и пасажерска част. Той ща плава веднъж седмично до Батуми и ще акостира на 11 –то а корабно място в бургаското пристанище. Линията ще се обслужва от украински оператор, каза Диян Димов. 

На международния форум, който се провежда в Бургас днес ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и португалския град Синеш. "Днешният форум е посветен не само да бъде морската професия важна и ключова, а също тя да е щадяща природата. Това е и смисълът на днешния форум. Ще бъдат представени презентации, които показват как синята икономика вече има зелен оттенък и как пристанищата и корабите, които влизат в пристанищата могат да създадат тази устойчивост в нашия сектор", обясни Диян Димов


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет

По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в..

публикувано на 30.06.22 в 15:10

Туристическата камара в Бургас иска преразглеждане на програма „Солидарност“

Туристическата камара в Бургас настоява за преразглеждане на изискванията на програма „Солидарност “ за трудова интеграция на украинските бежанци. В позиция, изпратена до социалното министерство, те искат субсидии да ползват и наети преди мярката украинци. „Оказва се проблем това, че вече наетите лица  не могат да бъдат..

публикувано на 30.06.22 в 11:27