Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Писателят Георги Господинов ще гостува в Бургас

Георги Господинов
Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Господинов ще гостува в Бургас на 27 юни, от 19.00 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, съобщават от Общината. На събитието ще бъдат представени три книги на автора – сборникът с разкази „Избрани истории“(2022), сборникът с литературни есета „В пукнатините на канона“(2021) и бестселърът „Времеубежище“, който излиза през април 2020 в пика на карантината  и заема челни места в класациите за най-търсени книги. Романът е преведен на редица езици.

Поради големия интерес към творчеството на писателя е предвидено срещата с него да се състои на открито, в двора на библиотека, като при лошо време ще бъде преместена в залата на ет.2. Модератор ще бъде писателят и юрист Елка Стоянова.

„Времеубежище“ е третият роман на най-известния и превеждан български автор на XX век. Той излиза 9 години след не по-малко успешния „Физика на тъгата“ и вече е преведен на над 20 езика. Сюжетът разказва за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония по един стряскащо завладяващ начин.

Някои от разказите в „Избрани истории“ отдавна са станали част от историята на читателите. Минали са граници, превърнали са се във филми. Сред тях са „Сляпата Вайша“, „Обащиняване“, „Кристин, която маха от влака“, „Белите гащи на историята“, „Коледната душа на едно прасе“, „Закъснелият дар“, „Да търсиш Карла в Лисабон“, „Божури и незабравки“, „И всичко стана луна“… Първата история е писана преди 25 години, последната – миналата Коледа. Това са истории с предчувствие за чудо, за любов и разминавания, за влакове и гари, за последните 8 минути и 19 секунди на Земята, защо е важно да търсиш и да не намираш една жена.

„Пукнатините на закона” е разделена на две части. В първата Георги Господинов обръща поглед към непопулярни произведения на едни от най-каноничните български писатели и поети, за да ги подложи на фина дисекция. Във втората част на книгата Господинов остава верен на онова, което читателите очакват от него, и дори извън художествената форма отново промъква в текстовете си темите за миналото и социализма, емпатията, спомените, паметта и най-вече тъгата.

Георги Господинов е поет, писател и драматург. Определян е за един от най-важните европейски писатели днес. Влиза в литературата със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Международна известност му носи дебютният роман „Естествен роман“, публикуван на 23 езика. Други негови произведения са романът „Физика на тъгата“ (2012) печели Наградата за централноевропейска литература „Ангелус“ (2019) и Международната литературна награда „Ян Михалски“ (2016), връчвана в Швейцария. Финалист е на няколко европейски и американски награди, сред които ПЕН Американ Транслейшън Прайз, Премио Стрега Еуропео и др. Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. Господинов е автор на пиесите „D.J.“ и „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, на либрето за опера „SpaceOpera“ (2015, Познан, композитор: Александър Новак), на графичния роман „Вечната муха“ (с художника Никола Тороманов). Под името му излизат също така четири сборника с разкази, първият от които е „И други истории“ (2001), а последният –„Всичките наши тела“. „Сляпата Вайша“, кратка анимация по едноименния му разказ (реж. Теодор Ушев), е финалист за наградите Оскар 2017. Живее на различни места, където го отведат книгите му. През 2018 е за година в Ню Йорк с писателската стипендия на Кулман Център към Нюйоркска обществена библиотека. А през 2019/2020 е в Берлин по покана на Wissenschaftskolleg.

След представянето в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, Георги Господинов ще вземе участие в творческа работилница, включена в програмата на фестивала „Приятелството – смисъл и спасение“.


По публикацията работи: Петя Михова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът на Александрина Пендачанска ще бъде в НХК

„Това съм аз",  мултимедийният спектакъл на примата на оперното изкуство Александрина Пендачанска ще бъде представен в Бургас.  Организаторите съобщават, че той ще се състои в Културния дом на НХК, а не в Летния театър, както бе обявено предварително.  Със своите 70 роли, три номинации за Грами и почти 35 години на сцената, Пендачанска ще..

публикувано на 01.07.22 в 15:14

Звездни гости част от младежкия фестивал „Солинария“

„Солинария“, ф естивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена. Музикалното събитие стартира на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по..

публикувано на 01.07.22 в 13:52
TANU WEDS MANU, India, 2011

Прожектират в Бургас касови Боливудски филми

Индийската филмова култура ще бъде представена в Бургас от 4 до 7 юли. Съвременните прожекции ще потопят киноманите в интригуващия свят на Боливуд.  “Tanu Weds Mаnu” - “Тану се жени за Ману” е съвременна романтична комедия, която ще даде старт на проявата в понеделник, 4 юли . Лентата успява добре да се пошегува с т.нар. уреден брак в Индия. Главните..

публикувано на 01.07.22 в 13:22

Пускат в продажба билетите за "Бургас и морето"

От понеделник започва продажбата на билети за песенния конкурс „Бургас и морето“.  С него ще се получи и карта за гласуването за наградата на публиката. С уникалния код изписан върху нея, всеки от присъстващите в Летния театър, ще има възможност да гласува за песента, която хареса най-много. Кодът на картата ще бъде валиден единствено по време на..

публикувано на 01.07.22 в 11:53

Петгодишни изпълнители идват за "Сезони"

Четирима петгодишни изпълнители от Пловдив са най-малките на възраст, които ще участват в песенния конкурс на арт фестивала „Сезони“. Той ще се проведе от 1 до 3 юли в експо център „Флора“. Над 300 участници от цялата страна са заявили присъствие в различните негови прояви. Деца и младежи на възраст от 5 до 19 години ще представят   поп..

обновено на 01.07.22 в 08:25
Георги Господинов

Георги Господинов ще представи три свои книги в родния Ямбол

Писателят Георги Господинов ще представи днес три свои книги в родния си град. Друг голям ямболски творец – Христо Карастоянов, също ще вземе участие в срещата с читателите.  Г еорги Господинов и Христо Карастоянов ще представят книгите „Времеубежище“, „В пукнатините на канона“ и „Избрани истории“, издадени през последните три години.  След..

обновено на 30.06.22 в 18:47

Интересни находки откриха археолози край нос Чироза

Проучванията около Чироза започнаха през 2020 година и още тогава попаднахме на интересни находки, каза днес директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов, който е един от ръководителите им. Те са съвместни с Националния историческия музей. С помощта на община Бургас и осигуреното от нейна страна финансиране, продължихме...

публикувано на 30.06.22 в 15:24