Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Снимка: Даниела Костадинова


Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница. В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи.

Странджанското село Богданово е на 5 километра от границата.

В гората е пълно с разбити и разграбени изоставени от каналджии автомобили, разказват местните хора.

"Натискът от мигранти е огромен. Граничните, предполагам, че не могат да се справят. Напливът е много голям. Тук идват, търсят храна, вода."

"Минават, търсят храна. Два пъти са минавали край нас и съм ги хранила. От Афганистан. Не съм чула да има проблеми в селото. Кротки ми изглеждат момчетата – измъчени, гладни, жадни. Дрехи им давам на своя воля, не са ми искали. Като ги гледам какви са опърпани, измършавели, давам."

"30 човека бяха онзи ден, имаше деца, мънинки."

"Те са оборудвани с всичко – стълби, ножици за телта. Храна не носят. С раничката, водата в ръката. Афганистанци, иракчани, мароканци, всякакви има."

"Не са агресивни. Идват от Турция. Питам ги – защо, той показва ръцете – че там стрелят, има война, затуй бягат."

"Нарочно влизат без документи, да не можеш да разбереш кой какъв е. това е тактика."

Кметът на село Богданово Райко Георгиев потвърждава за огромния натиск от пролетта насам.

"В моите села, двете, всеки ден има. Малки, големи групи, предимно афганистанци, млади хора, изморени, гладни, жадни."

Георгиев дели мигрантите на две групи – едната влиза целенасочено в населените места, другата - "бягат по горите като диви животни".

Според кмета на Малко Търново Илиян Янчев в целия регион вече десетина години са привикнали с този мигрантски натиск.

"В момента турците не осъществяват почти никакъв контрол по границата. Обръщат гръб и те си минават като на парад."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Неков: ИАРА ще получи 35 млн. лв. за контрол и събиране на данни

В следващия програмен период Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще получи малко над 35 млн. лв. за контрол и събиране на данни от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027. Това са 15% от бюджета на Програмата, който е 237 млн. лв. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков. Той..

публикувано на 01.07.22 в 16:53

Европейското първенство по корабен моделизъм ще представи над 70 атрактивни модела

И тази година Бургас по традиция ще посрещне Европейския шампионат по корабомоделен спорт в клас "С". Очаква се участниците да предложат за оценка на журито 70 елитни модела. Освен от България, в Бургас ще пристигнат състезатели от Словакия, Румъния, Полша и Украйна. Бургазлии и гостите на града ще видят, макар и в умален вид, изключително атрактивни..

публикувано на 01.07.22 в 14:56

Бургазлии за отстъпката за горивата: Няма да облекчи бюджета ни

Отстъпката от 25 стотинки на зареден литър гориво на бензиностанциите няма да облекчи особено бюджета на домакинствата, смятат мнозинството бургазлии в анкета на БНР за антикризисната мярка. Тя трябваше да бъде въведена от днес, но заради забавяне на актуализацията на бюджета, прилагането й се отложи. Ето какво споделиха част от..

публикувано на 01.07.22 в 14:48

Булевард Демокрация на 1-ви юли

С близо 30 процента се увеличава  цената на туристическите пакети от днес за хотели по Черноморието. Каква е причината, позицията на хотелиери от Слънчев бряг, Приморско и Лозенец  обобщава Даниела Костадинова. Проверка на плажа „Черноморец-централен“ установи нарушения. Спечелилият процедурата за концесия на ивицата  Георги Мавров обаче няма и..

публикувано на 01.07.22 в 14:38
Кап. Георги Събев (вдясно) разговаря с Франсис Закарие (в средата)

Бургас е домакин на Световния ден на фаровете

Международна конференция в Конгресния център в Бургас събра експерти по повод Световния ден на морските средства за навигационно осигуряване. Домакин на престижното събитие е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура“, а специален гост е генералният секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация..

публикувано на 01.07.22 в 12:47

Толтакси и за второкласни пътища, увеличават се за магистралите

От първи юли второкласните пътища ще са платени за тежкотоварния трафик, увеличава се и размерът на толтаксите за автомагистрали и първи клас пътища. От 1 януари 2023 година цените на всички винетки ще бъдат намалени с 10%.

публикувано на 01.07.22 в 08:40

Стотици посрещнаха Джулая на бургаския плаж

Стотици посрещнаха изгрева на слънцето тази сутрин на бургаския плаж. Точно в 5.37 минути неговия диск се показа под звуците на „Джулай морнинг“ на „Юрая Хийп“. Още преди това десетки къпещи се бяха влезли в морето. За безопасността на празнуващите през цялата нощ патрулираше катер със спасители. Преди изгрева на сцената до Моста в..

публикувано на 01.07.22 в 08:29