Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На бизнес дискусия за пазара на недвижимите имоти отчетоха

Цените на жилищата в Бургас са скочили между 37 и 55% за последните 5 г.

Гл. архитект на община Бургас Емил Бурулянов


Средните цени на жилищата в Бургас са се повишили между 37 и 55% през последните пет години. Това отчетоха брокери на бизнес дискусия в морския град. Прогнозите им са, че търсенето ще остане стабилно, а цените ще продължат да растат, повлияни от инфлацията.

Най-скъпи са жилищните имоти в „Лазур“ и централна градска част, на трето място е комплекс „Зорница“, където се отчита и най-голямото увеличение от 55 на сто. Квадратният метър там от 832 вече е 1467 евро. Тези цени са важни за предприемачите, но има и други фактори, обяснява брокерът Николай Господинов.

„На практика, знаете, че пазарът на недвижими имоти се диктува от бюджети. Защото, един двустаен апартамент от 60-62 квадрата е с един бюджет и той ще се продаде за няколко дни, а този, който е 85 квадрата, но с 20% по-ниска цена на квадратен метър, най-вероятно ще стои с месеци. Тоест бюджетите са тези, които ръководят пазара

Експертите посочиха, че това, на което трябва да се обръща внимание са инфлационните процеси, поведението на банките и нивата на безработица. Тенденциите, които те очертаха са за устойчиво търсене, задържане на лихвите на отрицателни нива и ръст на цените, в резултат на инфлацията.

Нови обществени сгради и жилища, повече зелени площи, нови промишлени зони, вилно строителство и инфраструктурни подобрения – това са основните приоритети на общината в посока по-добра среда за живот в Бургас. Според главния архитект Емил Бурулянов разширението на града в момента се осъществява в посока Изгрев и Славейков.

„Районът е много интересен, много добре обезпечен, така че тези две зони могат да се превърнат в едни вторични градски центрове и там цените на имотите през последните години неминуемо вървят нагоре“


Интересът към вилни сгради и еднофамилни къщи е основно в селищата Твърдица, Маринка, Димчево, Извор, както и кварталите Ветрен, Банево и Крайморие. Средните цени на кв. м.  там са от 1000 до 1200 евро, каза арх. Бурулянов.

"Зоните, в които се развиват инвестиции по отношение на малките многофамилни сгради по традиция са Сарафово и Крайморие, като вече имаме няколко подадени заявления за издаване на визи в м. Кьошето, но там всичко е свързано с големи инвестиции, особено във ВиК инфраструктурата"
     

Бизнес дискусията „За по-добра среда на живот“ се организира от сайта за обяви за недвижими имоти Имоти.нет. В срещата се включиха водещи брокери от цялата страна, финансисти, банкери.

Повече чуйте в звуковите файлове:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет

По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в..

публикувано на 30.06.22 в 15:10

Туристическата камара в Бургас иска преразглеждане на програма „Солидарност“

Туристическата камара в Бургас настоява за преразглеждане на изискванията на програма „Солидарност “ за трудова интеграция на украинските бежанци. В позиция, изпратена до социалното министерство, те искат субсидии да ползват и наети преди мярката украинци. „Оказва се проблем това, че вече наетите лица  не могат да бъдат..

публикувано на 30.06.22 в 11:27