Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дари, Самотният вълк, за Бургас, Пламен Ставрев и Джейсън Момоа

За мен Бургас е много интересно място, винаги е било такова, винаги съм го свързвал с нещо, което за мен остава загадка, с нещо много древно, това сподели Драган Милев-Дари, докато подрежда картините си в двора на галерия" Георги Баев". Тази вечер  той ще покаже близо 35 творби, които е побрал в своя бус. Не знам колко ще сложа, зависи, според пространството, уточни той. Някои неща са правени преди години, други са завършени буквално преди дни. Заедно с Георги Дончев от 19 часа Дари ще направи пърформанс:

"Напоследък  правим с него едни такива пърформанси-интуативна музика, с предмети от нашата действителност, по пътя каквото си намерим, наред с други класически инструменти, примерно той си носи контрабас.Аз сега ще му планирам с леген бас/ истински железен леген/, стават много красиви пърформанси. Ние никога не знаем какво ще свирим, реагираме на публиката такава, каквато е.
Вярващ човек съм, сподели Дари. Рисуването е ритуал, животът е ритуал, зависи как го мислиш:

Пътят е ритуал, харесва ми това нещо днес, ако не знам накъде да тръгна да хвърля една тояга и тя ми показва посоката и тръгвам натам. Това съм го правил много през годините, докато се возех сам с мотора. Природните стихии също те водят. Виждаш някакъв мерен облак и си викаш, този ще го заобиколя.Мотористите ще ме разберат за какво говоря.Гледаме винаги небето ,за да не ни вали.

Самотния вълк ме кръстиха навремето моторджиите на първия събор на Златна рибка. Събуждам се върху мотора в Созопол, наоколо са се наредили двайсетина мотора , точно като по филмите  и си викам ще ме бият ли сега?! Обаче, те ме чакали да се събудя, за да ме поканят да отида с тях в Рибката. Тогава ме кръстиха Самотния вълк, интерпретация на Степния вълк на Херман Хесе.

Дари се запознава и с Джейсън Момоа по време на снимките на Конан Варварина. Тогава актьорът проявява интерес към ателието му и неговата работа. Той и съпругата му посещават Дари и се сприятеляват със семейството му.  По -късно двамата си разменят китарите и тази на актьора в момента може да се види в изложбата в Бургас.

Художникът е и този, който прави запазения знак на Блус феста в Бургас преди години, организиран от Пламен Ставрев. С певеца се запознават преди това на Дюни, когато в атракцион демонстрира изделия от кожа и да язди коне.

Дари не се вълнува от политическата ситуация в страната:
"Ако човек светне пред своята врата, ще бъде светло в целия свят! Това съм го прочел много отдавна. Разбирайте че Лао Дзъ ми е настолно четиво. След като може да си правя това, което исках да правя и преди 10-ти, какво има сега да се оплаквам, че някакви партии тука се чудят кой повече да открадне! Интелигентните същества оцеляват във всяка ситуация. Умеят да бъдат свободни! Свободният човек много лесно се разпознава, както беше казал Станиславски, той се чувства удобна и на върха на карфица!"

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът на Александрина Пендачанска ще бъде в НХК

„Това съм аз",  мултимедийният спектакъл на примата на оперното изкуство Александрина Пендачанска ще бъде представен в Бургас.  Организаторите съобщават, че той ще се състои в Културния дом на НХК, а не в Летния театър, както бе обявено предварително.  Със своите 70 роли, три номинации за Грами и почти 35 години на сцената, Пендачанска ще..

публикувано на 01.07.22 в 15:14

Звездни гости част от младежкия фестивал „Солинария“

„Солинария“, ф естивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена. Музикалното събитие стартира на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по..

публикувано на 01.07.22 в 13:52
TANU WEDS MANU, India, 2011

Прожектират в Бургас касови Боливудски филми

Индийската филмова култура ще бъде представена в Бургас от 4 до 7 юли. Съвременните прожекции ще потопят киноманите в интригуващия свят на Боливуд.  “Tanu Weds Mаnu” - “Тану се жени за Ману” е съвременна романтична комедия, която ще даде старт на проявата в понеделник, 4 юли . Лентата успява добре да се пошегува с т.нар. уреден брак в Индия. Главните..

публикувано на 01.07.22 в 13:22

Пускат в продажба билетите за "Бургас и морето"

От понеделник започва продажбата на билети за песенния конкурс „Бургас и морето“.  С него ще се получи и карта за гласуването за наградата на публиката. С уникалния код изписан върху нея, всеки от присъстващите в Летния театър, ще има възможност да гласува за песента, която хареса най-много. Кодът на картата ще бъде валиден единствено по време на..

публикувано на 01.07.22 в 11:53

Петгодишни изпълнители идват за "Сезони"

Четирима петгодишни изпълнители от Пловдив са най-малките на възраст, които ще участват в песенния конкурс на арт фестивала „Сезони“. Той ще се проведе от 1 до 3 юли в експо център „Флора“. Над 300 участници от цялата страна са заявили присъствие в различните негови прояви. Деца и младежи на възраст от 5 до 19 години ще представят   поп..

обновено на 01.07.22 в 08:25
Георги Господинов

Георги Господинов ще представи три свои книги в родния Ямбол

Писателят Георги Господинов ще представи днес три свои книги в родния си град. Друг голям ямболски творец – Христо Карастоянов, също ще вземе участие в срещата с читателите.  Г еорги Господинов и Христо Карастоянов ще представят книгите „Времеубежище“, „В пукнатините на канона“ и „Избрани истории“, издадени през последните три години.  След..

обновено на 30.06.22 в 18:47

Интересни находки откриха археолози край нос Чироза

Проучванията около Чироза започнаха през 2020 година и още тогава попаднахме на интересни находки, каза днес директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов, който е един от ръководителите им. Те са съвместни с Националния историческия музей. С помощта на община Бургас и осигуреното от нейна страна финансиране, продължихме...

публикувано на 30.06.22 в 15:24