Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Момчил Баев: Българският имунизационен календар изостава заради пандемията от COVID-19

д-р Момчил Баев и проф.Мира Кожухарова
Снимка: Свобода АтанасоваЗдравни специалисти дискутират в Бургас  комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите. Сред темите са ваксинационният обхват на украинците, които търсят убежище у нас.и първите случаи на маймунска шарка в България. Инициативата  е част от национална програма. 

Какви рискове за общественото здраве крие забавеното здравно обслужване на бежанците от Украйна у нас, обсъждат водещи специалисти епидемиолози, клинични психиатри и студенти по медицина. Закъснява имунизационния ни календар в страната, сподели д-р Момчил Баев, председател на фондация „Астра Форум“ и водещ на дискусията:

„Ваксините са безопасни, те са достатъчно тествани. Щом стигат до хора е сигурно, че не крият рискове за популацията. Освен това поставяме тази тема в по-широк контекст - бежанците от Украйна. Знаете, че там по официални данни според техния имунизационен календар покритието е около 40%. В някои области на Украйна дори е и по-ниско. Имаме около100 хил. бежанци оттам  в България, което означава, че имаме реален риск от епидемични взривове от морбили, полиомиелит, които са тежки заболявания. Разбира се хепатити, туберкулова и други заболявания си вървят. Имаме много работа, която трябва да бъде свършена по отношение на имунизациите. 

Децата на бежанците от Украйна преди да тръгнат на детска градина у нас те трябва да покрият изискванията, които важат и за българските граждани по отношение на ваксините. 

Друга важна тема – маймунската шарка или вариола, която набира скорост в България, след като има вече два потвърдени случая, а пациентите се лекуват. Когато започнаха първите случаи да се появяват в Европа, в българското общество и медийно пространство това се интерпретира като сексуално предавано заболяване, а то не е. То се предава чрез физически контакт кожа в кожа, а не по сексуален път на предаване. 

По-възрастното население у нас има поставена ваксина за вариола.  Гражданите как могат да разберат дали имат такава поставена ваксина - тя се поставя на дясното рамо, а ваксината срещу туберкулоза БЦЖ се поставя на лявото рамо. Двата белега се различават един от друг. Този, от БЦЖ ваксината на лявото рамо е с лека издатина. Докато белегът оставен от ваксината срещу  вариолата е по-скоро вдлъбнат и набразден със заострени крайчета. 
Тази ваксина спира да се поставя след  80-те години в България, защото Световната здравна организация (СЗО) обяви това заболяване за окончателно  преборено и държавите спряха да прилагат ваксината. 

При необходимост тя може да бъде поставена“, допълни д-р Момчил Баев. Той уточни, че според него в момента в България няма риск от епидемичен взрив от маймунска шарка. 

В професионалния семинар участва и проф. Мира Кожухарова, един от големите български епидемиолози.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скъпо лекарство за диабетици почти изчезна от аптеките в Бургас

Скъпоструващо лекарство за диабетици почти изчезна от аптеките в Бургас. Медикаментът от няколко месеца почти не може да се намери в аптечната мрежа не само в Бургас, но и в почти цялата страна. Той се купува от хора, които искат бързо да отслабнат, застрашавайки своето здраве, но и на тези които наистина имат нужда от лекарството. Лекарството..

публикувано на 10.08.22 в 12:17

Детски неотложен кабинет в Бургас

Детски неотложен кабинет вече функционира в ДКЦ „Бургасмед“, съобщават от лечебното заведение. Той работи от понеделник до петък от 14:30 до 18:30ч. В него педиатрите oсигурява т  консултативна помощ при всички неотложни състояния, свързани с детските болести . Прегледите в кабинета се осъществяват на деца от 0 до 18г. възраст. „ За..

публикувано на 10.08.22 в 09:19

Пациентски организации искат лечението на атопичния дерматит да се заплаща от НЗОК

Информационна кампания под надслов „Атопичният дерматит е АД“ ще се проведе в Бургас пред сградата на общината. Инициативата се организира от Федерация „Български пациентски форум“ и „Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложения“. Представители на пациентските организации, ще провеждат анкети , а всеки желаещ може да се включи в подписка,..

публикувано на 06.08.22 в 08:14

Организират среща в подкрепа на кърменето в Бургас

Среща за кърменето ще се проведе днес в Бургас. Поводът е Световната седмица на кърменето, която предвижда  разнообразни събития в редица градове в страната. Тя се организира от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“. Инициативата има за цел да представи оптималното хранене и развитие на бебетата и малките деца, като..

публикувано на 02.08.22 в 09:00
Елена Гвоздейкова - консултант по кърмене към Ла Лече лига

Седмица на кърменето се провежда в Сливен

Тревогата дали детето получава достатъчно количество кърма кара много млади майки да не кърмят директно детето си. Това обяви Елена Гвоздейкова, консултант по кърмене към Ла Лече Лига по повод Седмицата на кърменето, която се провежда в област Сливен под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“. Целта на инициативата е подпомагане на..

публикувано на 01.08.22 в 15:35
Снимката е илюстративна.

Направлението за хоспитализация ще се издава електронно от днес

Направлението за хоспитализация вече ще се издава електронно от 1 август . На изпълнителите на медицинска помощ беше осигурена възможност  да тестват системата. Екипи „Информационно обслужване“ през първите дни на август ще присъстват на място в самите лечебни заведения, за да оказват съдействие. Сред болниците, осъществили реални хоспитализации тестово,..

публикувано на 01.08.22 в 08:38

Бургаски студенти по медицина започват платен стаж в училищата

Стартират дейностите по новата общинска програма „Студенти за детско и училищно здравеопазване в Община Бургас“. Тя няма аналог в страната и беше подкрепена единодушно по време на заседанието на местния парламент.  В нея възможност за участие ще получат студентите по специалностите "медицина", "медицинска сестра" и "лекарски асистент",..

обновено на 31.07.22 в 10:06