Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха нов археологически комплекс "Месарите" край Созопол (СНИМКИ)

Нов археологически комплекс откриха в местността „Месарите“ край Созопол. Той е резултат от десетгодишни проучвания по проект между Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и музея Лувър с ръководители доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис. 

Обектът включва останки от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре оформен път от V-IV в. пр.Хр. Там е била част от извънградската територия на древната Аполония Понтийска, съобщи ръководителят на проучванията доц. Д-р Кръстина Панайотова:

Акцентът на това място, освен сградите и некропола, всъщност е античния път, който свързва града и неговата територия на югозапад, заета от извънградски имения и минни разработки по Медни рид. Добивът и износът на мед е в основата на просперитета на Аполония Понтийска, което дава възможност за създаването на колосалната статуя на Аполон“.

На откриването на археологическия комплекс присъства и френския посланик Флоранс Робин. Тя припомним, че тази година се навършват 100 години от първите разкопки осъществени от Националния археологически институт с музей при БАН в София, които са осъществени малко след първите проучвания на френския консул Александър Дегран в Созопол и и 20 години от началото на Френско-българската археологическа мисия:

Надявам се, че откриването на този комплекс е началото на създаването на един колкото и амбициозен, толкова и осъществим проект за изграждане на археологически маршрут в града и околностите му, който ще позволи да се опази и популяризира това богато наследство като се отвори за жителите на града и посетителите му!“

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев посочи, че в града има много места, на които се правят археологически проучвания и нещата, които могат да бъдат показани и с които местните жители се гордеят не са едно и две. Той припомни, че Созопол е един от най – древните живи градове  не само в България, но и в Европа. 

В местността Месарите са проучени близо 3 дка площ. Разкрити са останките от общо 6 сгради, чийто двулицев градеж е от ломени камъни на кал. При изграждането на стените във височина са използвани и кирпичи, а за покритието на сградите са употребени коринтски плоски керемиди и калиптери.

В Сектор Месарите 4 е проучен комплекс от четири сгради с прилежащи дворни места. Възникването му се отнася към средата на V в. пр. Хр. Изоставянето на сградите и създаването на некропол на това място се отнася към последната четвърт на IV в. пр. Хр. Документирани са 35 гробни съоръжения, в които е извършено трупополагане и трупоизгаряне, както и 10 обредни огнища с многобройни дарове.

Тук е разкрита и част (над 45 м) от път с широчина около 6.50 м. Той има настилка от дребни ломени камъни като по средата ясно се очертават коловози, разположени на около 1.08 м един от друг. Този добре оформен и дълго използван път се очертава като основна ос между града и неговата територия на югозапад, заета от извънградски имения и минни разработки по Медни рид.

През 2021 – 2022 г. е извършена консервация на останките в Сектор Месарите 4 с финансиране от Фондация Левентис.


ВИДЕОНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 8-ми август

Днес ви предстои да слушате: Продължила тема от сутринта за драстичния скок на дървата за огрев. Къде има, къде няма, песимистични или оптимистични са прогнозите. Какви мерки ще вземат в Германия, за да се справят с енергийния недостиг, очертаващ се през и след есента – в коментарната ни рубрика. На концерт, на изложба или..

публикувано на 08.08.22 в 14:53

ВиК дружествата да се разформироват и да се създадат общински

ВиК дружествата трябва да бъдат разформировани и да бъдат създадени общински дружества, които да са бенефициенти на проектите. Идеята лансира кметът на Поморие Иван Алексиев, който втвърди позицията си по темата след като в курортния град се стигна до напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии в продължение на две..

обновено на 08.08.22 в 14:08

Дървата за огрев ще скочат в Бургас до 350 лв за тон

Недостиг на дърва за огрев отчитат през последната седмица тържищата в Бургас. Според Красимир Батилов, дългогодишен търговец в пункт за дърва причината за това е, че лесофондът е намалял не само в Странджа, а като цяло в България. Също не достигат и дървосекачи, твърди той: „300 лева за тон е цената в момента, като след понеделник се очаква..

публикувано на 08.08.22 в 13:21

Мая Манолова: Настояваме за ревизия на ВиК-Бургас и ВиК холдинга пред регионалния министър

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова посети днес сградата на ВиК-Бургас, за да обяви две искания във връзка с драстичното увеличение в цената на водата за областта – с 59%.  „Едното е до Върховната административна прокуратура. В него сме изложили съображения за незаконосъобразност в решението на КЕВР...

обновено на 08.08.22 в 13:01

Пръскат срещу комари в общините Бургас, Поморие и Несебър

Опушване срещу комари, както и обработка на дървесната растителност срещу гъсеници и листни въшки ще се извърши на територията на Каблешково,  Ахелой и Поморие на  10 август след 23.00 часа. Обработката ще започне от Каблешково и Ахелой, а в по-късните часове и в Поморие. Препаратите са безопасни за хората и животните, но се препоръчва вратите и..

публикувано на 08.08.22 в 11:14

Затварят за движение част от ул. „Шар планина“ в Бургас

Временна организация на движението ще бъде въведена от днес до 17 часа на 19 август в района на ул. „Шар планина“, съобщават от Община Бургас. Причината са продължаващите  ремонтни дейности по ВиК мрежата.  Затваря се за преминаване на автомобили кръстовището на ул. „Шар планина“ при бл. 15, 18, 150 и новата детска градина в ж.к. „Братя Миладинови“.

публикувано на 08.08.22 в 10:36
Мая Манолова

Мая Манолова: ВиК Бургас да си преразгледа цената на водата

Искане до ВиК - Бургас да не се възползват от разрешеното им 59% поскъпване на водата ще внесат днес от Изправи се.БГ. Това обяви пред БНР-Бургас лидерът на гражданската платформа Мая Манолова. Те ще събират и подписи за сигнал до прокуратурата: „Има няколко законови възможности, които гражданите могат да ползват, по които гражданската..

публикувано на 08.08.22 в 08:36