Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдиите избират представителите си в следващия ВСС

Снимка: БГНЕС

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет. 

Кандидатите са 15, а гласуването ще е предимно дистанционно. 

2197 са имащите право на глас съдии. 1916 от тях са заявили, че ще го упражнят по Интернет. 

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира тайната на вота и свободното волеизявление, а достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън страната. 

В началото на седмицата стана ясно, че системата не е преминала през предвиденото по закон съгласуване с Министерството на електронното управление. Опитът на министъра в оставка Божидар Божанов това да стане преди днешния избор не срещна разбиране сред членовете на настоящия Висш съдебен съвет:

"За съжаление, това поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Тази система трябва да бъде съгласувана, дали преди, дали след. Лошото е, че при съгласуването след се окаже, че е била недостатъчно сигурна и е позволявала манипулации, това би поставило под съмнение самия вот. Това е моето притеснение".

Изборният ден започва в 8 и приключва в 18. Желаещите да гласуват с хартиена бюлетина ще могат да го направят във фоайето на столичната Съдебна палата.

Изборът ще се смята за редовен, ако са гласували минимум 1099 съдии, а за избрани ще се считат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай гласуване ще има и утре, като прагът за легитимност пада на - гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас съдии.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция в Бургас с кампания срещу пияните шофьори

Служители от Областната дирекция на МВР-Бургас осъществиха специализирана проверка за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта на шофьори на ключово кръстовище в града. Акцията е в партньорство с Главна дирекция „Национална полиция“ в дългогодишната социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“. Инициативата на марка бири и има за цел да..

публикувано на 05.09.24 в 13:32
Зам.-министърът на вътрешните работи Любомир Йосифов

Защо сменихме директора на бургаската полиция? Четете между редовете

"Въпроси, свързани с промяната, трябва да ги четете между редовете." С тези думи новият зам.-министър на вътрешните работи Любомир Йосифов отговори на въпрос на БНР Бургас какво налага смяната на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас в навечерието на избори.  Тази сутрин Йосифов беше в морския град, за да представи лично новия..

публикувано на 05.09.24 в 12:30

Трима са задържани от бургаската полиция за притежание на наркотици

Трима са задържани от бургаската полиция за притежание на големи количества наркотици.  Единият случай е от бургаския комплекс " Меден Рудник". Униформените са извършили проверка на 31-годишен бургазлия, в който са намерели два плика с марихуана с общо тегло 20 грама. В дома на задържания, са открити и още около 3 грама. Бургазлията е задържан с..

публикувано на 05.09.24 в 09:26

Турнир по пожароприложен спорт ще се проведе в Бургас

За втора поредна година Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас и „Спортен клуб по пожароприложен спорт – Бургас“, организират провеждането на клубен турнир по пожароприложен спорт за пожарникари и доброволци в най атрактивната дисциплина „Бойно разгръщане от мотопомпа“, съобщават от полицията...

обновено на 05.09.24 в 08:21

Владимир Маринов е новият директор на ОД на МВР

Владимир Маринов е новият директор на ОД на МВР в Бургас. До момента той беше началник на Първо РПУ в града.  Маринов сменя на поста старши комисар Емил Павлов, който вчера бе освободен от длъжност. Това е първата рокада в системата след като Атанас Илков застана начело на МВР. Очаквайте подробности!

обновено на 05.09.24 в 08:01
Стл комисар Емил Павлов

Емил Павлов вече не е директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на ОД МВР – Бургас старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност. По неофициална информация това му е било съобщено днес.  Към момента не е ясно кой ще поеме поста в една от най-натоварените дирекции в страната в навечерието на изборите. Комисар Павлов бе назначен през август 2023 година. Тогава той замени дългогодишния..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

Автомобил горя в Средец тази сутрин

Сигнал за горящ автомобил е получен в Районното управление в Средец на 3 септември около 4:26 часа сутринта.  Колата е собственост на 65-годишен мъж от Средец. Тя е била паркирана пред дома му, разположен на ул. "Гочо Кънев".  Огънят е потушен от един противопожарен екип и трима огнеборци. От инцидента автомобилът изгорял напълно без..

публикувано на 04.09.24 в 10:50