Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След 12 години проучвания:

Археологически комплекс "Месарите" разказва за живота в Аполония преди 25 века

Открити са останки от сгради, некропол и добре запазен път


Извънградски имения и стопанства е имало през античността в местността „Месарите“ край Созопол. Те са създадени в средата на V- ти век преди Хр. и са просъществували близо два века. Най – вероятно са били разрушени и изоставени през последната четвърт на IV – ти век при преминаването на войските на Филип  II Македонски, като в руините им е оформен некропол. Той е съществувал близо 50 години, разказа доц. д-р Кръстина Панайотова, един от ръководителите на проучванията осъществени през последните 12 години.


„Тук открихме останки от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре запазен път. Той е много важен за местните жители и е много интересен за нас археолозите. Той е свързвал Аполония Понтийска с медните залежи в Медни рид. Бил е покрит с дребни камъчета и около него са били изградени извънградски имения. Много  малко са примерите дори в самата Гърция на такъв павиран път, което е само едно от интересните  ни открития.“  


След като сградите са изоставени, мястото не запустява, а започва да се използва като некропол. Открити са до момента 35 погребения, като има 5 керамични саркофага, те са единствените открити на територията на България от IV – ти век преди Христа. Сред интересните  артефакти открити тук са бронзов пръстен с изображение на сатир, много  красиви теракоти, глинени фигури на момчета, монети.  

Надявам се, че туристите тук ще успеят да потънат в битието на хората живели по тези земи преди 25 века.  Ще почувстват живота, не само лукса, а и обикновения живот на обикновените хора, благодарение на които Аполония е наречена Магна (Велика) Аполония“, добави доц. Кръстина Панайотова.  


Проучванията в местността „Месарите“ край Созопол се осъществяват повече от 10 години от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и музея Лувър с ръководители доцент доктор Кръстина Панайотова и доктор Александър Баралис.


повече може да чуете във видеото:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рибарското пристанище край Бургас - част от поредица на National Geographic

Бургаското рибарско селище Ченгене скеле е част от новия сезон на поредицата „Европа отвисоко“ на "National Geographic", съобщиха от Общината.  Предаването стартира на 18 септември, неделя, от 22.00 часа с епизод, посветен на България и богатата ѝ култура, спираща дъха природна красота и съвременни инженерни постижения. В документалната поредица..

публикувано на 08.08.22 в 13:19

В Поморие раздават лимонада за смет

Собственик на заведение на централния плаж в Поморие раздава безплатно освежаващи напитки срещу събран боклук от ивицата. Инициативата си "Лимонада за смет" той организира през лятото – вече за трета поред година. Пред БТА собственикът на обекта Йордан Иванов разказа, че идеята му е чрез тази инициатива да подкани хората да пазят чисти плажовете. "Не..

публикувано на 08.08.22 в 12:07

Чипровката Цеца Димитрова пази кода на българската шевицата

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

обновено на 07.08.22 в 18:55

Състезание за млад рибар ще се проведе на брега на Мандренското езеро

Състезание за млад рибар ще се проведе на брега на Мандренското езеро, близо до к-с „Меден рудник“. Могат да участват както за младежи с опит в рибарството, така и за такива, които никога не са хващали въдица. За любителите има осигурени въдици, а всички останали е необходимо да носят свои. Захранка ще бъде предоставена на място. По време на събитието..

публикувано на 06.08.22 в 08:11

Празник на смокинята провеждат в Ахтопол

Празник на смокинята ще се проведе за първи път в Ахтопол днес. Той се организира от сдружение с нестопанска цел „Българско е“ съвместно с читалище „ Христо Ботев“ и Кметство Ахтопол.  Празничната програма включва разнообразни събития , съобщи председателят на организацията д-р Диана Цинцарска.  „Предвидили сме  художествени..

публикувано на 05.08.22 в 08:30

Шарени катерици и двугърба камила сред новите атракции в Зоопарк Бургас (снимки)

Едни от най-шарените катерици в България могат да бъдат видени в  Зоопарк Бургас.  Те се отличават с нестандартна и разнообразна окраска - седефено бял цвят, черно-бели, кафеникафо-бели, прасковени и др. Това са катерички, които са селектирани в продължение на години, за бъдат получени тези вариации. Те са от колекционерски видове, които не..

публикувано на 27.07.22 в 12:35

Над 60 визии показват днес на Burgas fashion night

Над 60 дизайнерски визии от целия моден спектър ще бъдат представени пред бургаската публика на второто издание на Burgas fashion night, съобщават от Общината. Модната гала ще започне днес от 20.00 часа пред алеята на Морското казино, като самият Културен център ще играе ролята на старинен декор с подходящо осветление и тематична музика...

публикувано на 26.07.22 в 10:35