Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

След 12 години проучвания:

Археологически комплекс "Месарите" разказва за живота в Аполония преди 25 века

Открити са останки от сгради, некропол и добре запазен път


Извънградски имения и стопанства е имало през античността в местността „Месарите“ край Созопол. Те са създадени в средата на V- ти век преди Хр. и са просъществували близо два века. Най – вероятно са били разрушени и изоставени през последната четвърт на IV – ти век при преминаването на войските на Филип  II Македонски, като в руините им е оформен некропол. Той е съществувал близо 50 години, разказа доц. д-р Кръстина Панайотова, един от ръководителите на проучванията осъществени през последните 12 години.


„Тук открихме останки от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре запазен път. Той е много важен за местните жители и е много интересен за нас археолозите. Той е свързвал Аполония Понтийска с медните залежи в Медни рид. Бил е покрит с дребни камъчета и около него са били изградени извънградски имения. Много  малко са примерите дори в самата Гърция на такъв павиран път, което е само едно от интересните  ни открития.“  


След като сградите са изоставени, мястото не запустява, а започва да се използва като некропол. Открити са до момента 35 погребения, като има 5 керамични саркофага, те са единствените открити на територията на България от IV – ти век преди Христа. Сред интересните  артефакти открити тук са бронзов пръстен с изображение на сатир, много  красиви теракоти, глинени фигури на момчета, монети.  

Надявам се, че туристите тук ще успеят да потънат в битието на хората живели по тези земи преди 25 века.  Ще почувстват живота, не само лукса, а и обикновения живот на обикновените хора, благодарение на които Аполония е наречена Магна (Велика) Аполония“, добави доц. Кръстина Панайотова.  


Проучванията в местността „Месарите“ край Созопол се осъществяват повече от 10 години от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и музея Лувър с ръководители доцент доктор Кръстина Панайотова и доктор Александър Баралис.


повече може да чуете във видеото:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коронованите красавици на Бургас с благотворителен бал в подкрепа на неонатологията на УМБАЛ

За втора, поредна година, в Бургас ще се състои благотворителен бал, който се организира от конкурса "Мисис Бургас". Каузата, за която ще събират средства носителките на титлата Мисис Бургас, е за закупуване на консумативи на неонатологичното отделение към УМБАЛ- Бургас.  Благотворителното събитие ще се проведе под формата на пищни модни..

публикувано на 30.11.23 в 13:20

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

публикувано на 28.11.23 в 11:40

Бургас посреща Никулден с богата и разнообразна програма

Предстои Никулден – празника на Бургас и тази година той ще бъде отбелязан с богата програма. Тя ще започне още в първия ден на декември и ще предложи на гражданите и гостите на морския град разнообразни културни и спортни събития. Първото събитие от поредицата е изложбата "Морето през погледа на бургаските художници в периода 1912 -..

публикувано на 27.11.23 в 11:10

платена публикация
До 25% отстъпка за спа, фитнес, масажи и козметични услуги в "Абилити СПА"

Възползвайте се от страхотни оферти за спа, фитнес, масажи и козметични услуги с до 25% отстъпка. Този Ноември можете да поглезите себе си или да зарадвате свой близък за предстоящите празници със специални Black Friday оферти от Абилити Спа  в Бургас.  Пакет 10 Посещения Термална Зона – от 150 лв. на 120 лв. Пакет 10 Посещения Басейн – от 150..

публикувано на 27.11.23 в 08:00

Откриха звезда на рок легендата Тина Търнър в Бургас

На официална церемония бе открита звезда на славата на легендарната певица Тина Търнър в спортна зала "Бойчо Брънзов". Инициативата е на групата общински съветници от ГЕРБ. Предложението беше гласувано на Общински съвет. Общински съветници: Паметен знак на Тина Търнър ще привлича туристи към Бургас Георги Дракалиев, който..

публикувано на 26.11.23 в 18:57

Гергана Маркова създава красиви подаръци от текстил

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 26.11.23 в 17:30

"Операция Плюшено мече" търси доброволци за раздаване на коледни подаръци

790  мечтани коледни подаръци ще бъдат изпълнени от дарители чрез благотворителната кампания „Операция Плюшено мече“ за Бургаско. Те са пожелание от деца в неравностойно положение, младежи с увреждания или възрастни хора, настанени в институции. В момента се изпълняват списъците с основни нужди.  Доброволците на инициативата имат нужда от..

публикувано на 26.11.23 в 17:00