Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина

Снимка: БГНЕС
В Синеморец здравеопазването се извършва на доброволен принцип. Кметът Костадин Диков неведнъж е помагал на туристи като им съдействал да получат помощ от лекари почиващи в района. Селцето, което се намира на около 80 км южно от Бургас, има здравен кабинет, но без лекар. В съседния Ахтопол до скоро също нямало лекар.

"Отскоро има интерес към Ахтопол от двама лекари. Отвори ли там кабинетът с общопрактикуващ лекар, проблемът и за Ахтопол би се решил", смятат Диков.

В Царево има денонощен кабинет, но той е само да ти измерят кръвното, смята кметът Георги Лапчев. Той не се е отказал от проекта за болница, съвместно с най-голямата такава за спешна помощ у нас. Той за момента е в застой, но Лапчев продължава преговори с още две здравни заведения.

"Търсят се варианти, защото ако болница "Пирогов" сега има проблеми, то не беше така, когато подписвахме меморандума. В момента водя разговори с още две болници и те са много добро ниво", посочи кметът на Царево Георги Лапчев.

Той е оптимист за следващия летен сезон, когато проблемът със здравната грижа би се решил окончателно с изграждането на новото здравно заведение. 

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11

Кариерна борса се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Кариерна борса с участието на водещи работодатели се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя бе насочена към студенти в областта на технически науки. В събитието се включиха и представители на Регионалната служба по заетостта и Регионалния център за развитие на социалната икономика. Кариерната борса са провежда за втора..

публикувано на 17.04.24 в 12:22

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16