Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В градската галерия на Бургас

Непоказвани картини на Петко Задгорски отбелязват 120 години от рождението му

| обновено на 30.06.22 в 12:03


Две непоказвани художествени произведения ще бъдат представени на изложба, посветена на 120 години от рождението на големия творец Петко Задгорски. Те са дарени през последните години за фонда на галерията, където се съхранява творчеството на емблематичния бургаски майстор. Едната картина е предоставена от Регионален музей – Бургас, а другата е рисунка на жена, дарена от наследниците. Тя се е съхранявала дълги години в семейното жилище на Задгорски и за първи път ще бъде изложена пред широката публика.


Експозицията „120 години от рождението на Петко Задгорски“ ще бъде открита на 30 юни /четвъртък/, от 18.00 часа, в едноименната бургаска галерия.

Друг акцент в изложбата е бронзова отливка на проекта за паметник на поета Александър Пушкин. Именитият художник е автор на високата 2.20 метра бронзова статуя, открита през 1952 г. в Морската градина, превърнала се в безспорен шедьовър на скулптурното изкуство и един от символите на Бургас.


Петко Задгорски е роден през 190 2г. в град Сливен . Завършва Художествена академия през 1928 г. специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов. Твори в жанровете пейзаж и фигурална композиция; платната му участват в общи и национални изложби. От 1930 до 1962 година работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са художници като Георги Баев, Тодор Атанасов, Генко Генков, Виолета Масларова и др. През 60 –те години е избран за председател на новосвормиралото се Дружество на художниците Бургас. През 1968 година той е удостоен с орден „Кирил и Методий“ — II степен. Петко Задгорски умира през 1974 г. Той остава известен като забележителен художник и скулптор, реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог. Най-голямо признание получава в Бургас, където е обявен за почетен гражданин. Той е автор на един от символите на морския град - паметника на Александър Пушкин в Морската градина, поставен през 50-те години, който и до днес е считан за един от най-правдивите скулптурни портрети на руския поет.

Петко Задгорски е първият председател на създаденото през 60-те години на 20 век Дружеството на бургаските художници. През 1968 година бургаският художник е удостоен с орден „Кирил и Методий“ II степен. От 2002 г. Бургаската художествена галерия носи неговото име, в знак на благодарност на бургазлии към големия творец и педагог.

Подробности за изложбата можете да чуете от интервюто на Елена Димитрова с директора на бургаската галерия Георги Динев.
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството. Идеята има..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от нашето време. Проблемът, които тя третира всъщност не е само съвременен, той е проблем на развитието..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан Спасов.  Романтичната комедия „Балдахинът“  разказва за семейния живот на една жена и един мъж от..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48