Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет


По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в Европейската комисия. Имаме един стратегически проект, който ще бъде в подкрепа на местните правоохранителни органи. От страна на България това са Областните дирекции на МВР – Бургас, Хасково и Ямбол. От страна на Турция ще бъдат определени допълнително като засега са техните митнически власти. Другият ни голям приоритет е щадящ околната среда, трансграничен регион, където имаме 7 и половина милиона евро“, обясни Димитрова. 

Неговата цел е насърчаване на енергийната ефективност, намаляване на емисиите на парниковите газове и разработване на бизнес модели, свързани с кръговата икономика. Тези мерки ще са насочени главно към микро,малки и средни предприятия. „Те ще могат да кандидатстват по тези проекти като помощта от фондовете се отпуска при спазването на правилото de minimis, което е минимална помощ до 200 000 евро“, поясни тя.

Другият приоритет е свързан с интегрираното развитие на граничния регион като за него ще бъдат отделени около 24 милиона евро.

Програмата включва обучения на служителите на МВР и подкрепа на властите за справяне с незаконната миграция, поясни Димитрова. Предвижда се и закупуване и доставка на техника и оборудване за областните дирекции. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хоро и миди на тенекия за празника на Остров "Св. Анастасия"

Остров „Света Анастасия“ ще отбележи своя празник на 15 август. Тогава е Успение Богородично, а църквата там носи това име. И тази година традицията ще бъде спазена и ще се проведе островното хоро. Ще го поведат танцьори от професионалния фолклорен ансамбъл „Странджа“, съобщи управителят на Острова Павлин Димитров:..

публикувано на 15.08.22 в 08:30

Силен туристически сезон за остров "Св. Анастасия" през това лято

Силен туристически сезон отчитат до момента на остров Св. Анастасия. Над 30 хиляди души са посетили обекта , като на голям интерес се радват културните събития, които се провеждат на Острова, съобщи управителят му Павлин Димитров: " Вече девета година посрещаме гости на Острова. Наситената ни културна програма с много концерти и представления е..

публикувано на 14.08.22 в 10:00

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката. Потребителските цени са скочили с 10% на годишна база и сме свидетели на реално обедняване на домакинствата. Изводите са в анализ на Института за пазарна икономиката. Средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от ръста на потребителските цени...

публикувано на 13.08.22 в 11:08

7.5 млн. лв. са инвестирани в разширяването на Рибарското пристанище в Несебър

7 млн. и 500 хиляди лева по програмата „Морско дело и рибарство“ са инвестирани в обновяването и разширяването на Рибарското пристанище в Несебър. Днес се състоя официална церемония по откриване на модерното съоръжение.  12 години продължи разработването, приемането и реализирането на проекта, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Той..

публикувано на 12.08.22 в 16:11

Парите по програмата за селските райони се бавят

Забавя се изплащането на средствата по програмата за развитие на селските района. Това каза в Несебър служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че слабото звено е договорирането и посочи, че има голям брой проекти.  Проблемите по изплащането на средствата по Програмата за развитие на селските райони са обсъдени с ръководството на..

публикувано на 12.08.22 в 14:34

Южното Черноморие привлича Маргарита и семейството ѝ за 12-то лято

Най-южният град по Южното Черноморие - Ахтопол, привлече и това лято немалко туристи. Както повечето малки и китни градчета по българския бряг, той също посреща основно български семейства, дошли да намерят по-скоро спокойствие и красиви гледки, отколкото шумни партита и различни атракции. Точно там открихме едно от тях - семейството на..

публикувано на 12.08.22 в 13:41

Най-много туристи за юни и юли са пристигнали от Румъния

За периода 1 юни – 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надхвърля 1,8 милиона, съобщават от министерството на туризма. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване, следван от пазари Румъния – над 260 хил., Полша – над 98 хил., Германия – над 70 хил., Чехия – над 56..

публикувано на 12.08.22 в 12:45