Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето Черноморие за лятната почивка. Именно заради това си поставяме за цел да ви срещаме с тези хора, които са намерили нещо у нас, което ги кара да се връщат отново и отново. Разбира се, няма да пестим и критиката, защото тя е един от начините нещата да се променят в положителна посока.

Още преди началото на юли на един от основните сборни пунктове - автогара Юг, се чува повече чужда реч, отколкото родна. Едни тъкмо идват, а други заминават от Бургас. Тасур от Южна Корея, например, е за първи път в България и е прекарала около седмица тук. Тя заяви, че доволна и би дошла отново при първа възможност.

Орхан от Турция сравни плажовете по нашето Черноморие с тези в родната му страна и другите в Европа.

"Може би трябва да има повече удобства за туристите "

Причината за посещението в България при туристите е различна. Младата Зузана от Полша е дошла със семейството си тук заради литературния конкурс, организиран от Център „Алеф“ и сподели впечатленията си от Бургас.

"Това е първият ни път тук, но ако имам възможност, бих се върнала отново"

Към бургаския плаж се отправяха Анди и Карън от Германия, които признаха, че идват всяка година в Бургас заради свои роднини. Като туристи, те заявиха, че  предпочитат да не се променя нищо по родното Черноморие, защото... и така си е хубаво.

Всички запитани все пак остават на едно мнение - положителните черти на българския бряг са повече, а завръщането тук е сигурно и ще се случи при първа възможност.

Подробности – можете да чуете в прикачения файл. 


По публикацията работи: Мариян Иванов
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката. Потребителските цени са скочили с 10% на годишна база и сме свидетели на реално обедняване на домакинствата. Изводите са в анализ на Института за пазарна икономиката. Средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от ръста на потребителските цени...

публикувано на 13.08.22 в 11:08

7.5 млн. лв. са инвестирани в разширяването на Рибарското пристанище в Несебър

7 млн. и 500 хиляди лева по програмата „Морско дело и рибарство“ са инвестирани в обновяването и разширяването на Рибарското пристанище в Несебър. Днес се състоя официална церемония по откриване на модерното съоръжение.  12 години продължи разработването, приемането и реализирането на проекта, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Той..

публикувано на 12.08.22 в 16:11

Парите по програмата за селските райони се бавят

Забавя се изплащането на средствата по програмата за развитие на селските района. Това каза в Несебър служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че слабото звено е договорирането и посочи, че има голям брой проекти.  Проблемите по изплащането на средствата по Програмата за развитие на селските райони са обсъдени с ръководството на..

публикувано на 12.08.22 в 14:34

Южното Черноморие привлича Маргарита и семейството ѝ за 12-то лято

Най-южният град по Южното Черноморие - Ахтопол, привлече и това лято немалко туристи. Както повечето малки и китни градчета по българския бряг, той също посреща основно български семейства, дошли да намерят по-скоро спокойствие и красиви гледки, отколкото шумни партита и различни атракции. Точно там открихме едно от тях - семейството на..

публикувано на 12.08.22 в 13:41

Най-много туристи за юни и юли са пристигнали от Румъния

За периода 1 юни – 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надхвърля 1,8 милиона, съобщават от министерството на туризма. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване, следван от пазари Румъния – над 260 хил., Полша – над 98 хил., Германия – над 70 хил., Чехия – над 56..

публикувано на 12.08.22 в 12:45

Илин Димитров: Забавените средства за настаняване на бежанците ще бъдат изплатени

Приоритет за министерството на туризма е изплащането на забавените средства по Програмата за настаняване на лица, търсещи закрила в страната. Това каза в Бургас служебният министър на туризма Илин Димитров. Той посочи, че настанените в държавни и частни бази украински бежанци са над 25 хиляди, а по програмата за интеграция 750 украински граждани са..

публикувано на 12.08.22 в 08:46

Откриват обновеното рибарско пристанище в Несебър

Обновеното рибарско пристанище в Несебър ще бъде открито официално днес. Реконструкцията е по проект по програмата „Морско дело и рибарство“ и е на стойност малко над 7,5 млн.лв. Строителството се забави, защото обектът попада на територията на Старинния град, поясни Галина Бабева от общината. Приключи разширението на рибарското пристанище..

публикувано на 12.08.22 в 08:20