Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето Черноморие за лятната почивка. Именно заради това си поставяме за цел да ви срещаме с тези хора, които са намерили нещо у нас, което ги кара да се връщат отново и отново. Разбира се, няма да пестим и критиката, защото тя е един от начините нещата да се променят в положителна посока.

Още преди началото на юли на един от основните сборни пунктове - автогара Юг, се чува повече чужда реч, отколкото родна. Едни тъкмо идват, а други заминават от Бургас. Тасур от Южна Корея, например, е за първи път в България и е прекарала около седмица тук. Тя заяви, че доволна и би дошла отново при първа възможност.

Орхан от Турция сравни плажовете по нашето Черноморие с тези в родната му страна и другите в Европа.

"Може би трябва да има повече удобства за туристите "

Причината за посещението в България при туристите е различна. Младата Зузана от Полша е дошла със семейството си тук заради литературния конкурс, организиран от Център „Алеф“ и сподели впечатленията си от Бургас.

"Това е първият ни път тук, но ако имам възможност, бих се върнала отново"

Към бургаския плаж се отправяха Анди и Карън от Германия, които признаха, че идват всяка година в Бургас заради свои роднини. Като туристи, те заявиха, че  предпочитат да не се променя нищо по родното Черноморие, защото... и така си е хубаво.

Всички запитани все пак остават на едно мнение - положителните черти на българския бряг са повече, а завръщането тук е сигурно и ще се случи при първа възможност.

Подробности – можете да чуете в прикачения файл. 


По публикацията работи: Мариян Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на проекти

Държавният фонд „Земеделие“ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити от Фонда за реализиране на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“ от Стратегическия план. С новото продължаване се дава възможност на още повече пчелари да осигурят финансов ресурс за проектите си. Приемът на заявления се..

публикувано на 28.07.24 в 16:13
Централният бургаски пазар

Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи..

публикувано на 28.07.24 в 09:39

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59