Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездни гости част от младежкия фестивал „Солинария“

„Солинария“, фестивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена.

Музикалното събитие стартира на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по пиано и цигулка, които ще се проведа от 11 до 20 юли.

Инициативата ще завърши с концерт в зала „Арт Сол“, на който учениците ще демонстрират своя напредък. 


Единственият българин, печелил престижния конкурс „Феручо Бузони“ Емануил Иванов ще дебютира на „Солинария“ на 21 юли. На откритата сцена на фестивала той ще представи виртуозна програма с творби на Лудвиг ван Бетовен, Александър Скрябин, Алексис Вайсенберг, Феручо Бузони и Ференц Лист. Младият български пианист се утвърди на международната сцена след като спечели поредица от големи международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Павел Серебряков”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др. 


На 22 юли „Солинария“ посреща на своята сцена Underground Cello Quartet. Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Момчил Пандев създават първият български виолончелов квартет с амбицията да разчупят клишетата, без да правят компромиси с качеството.

„В нашия репертоар бягаме от ефекта и комерсиалността, целта ни е да представим инструментални качества и особено – добър вкус“ – казва водачът им Атанас Кръстев.
За публиката в Созопол Underground Cello Quartet ще представят произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Вилхелм Фитценхаген, Джoакино Росини, Георг Голтерман, Давид Попер, Исак Албенис и Астор Пиацола.


Вили Стоянов и музикантите от неговия бенд ще отдадат почит на големият композитор, и дядо на Вили – Йосиф Цанков.  Инструменталните пиеси за биг бенд и соло тромбон по музика на Йосиф Цанков ще звучат на откритата сцена на „Солинария“ на 23 юли. Програмата включва пиесите „Приказка“, „Когато луната изплува“, „Под жълтите листа на старата липа“ в специални аранжименти в  стилистиката на предпочитаната от по-младото поколение „боса-нова“.

Фестивалът Солинария е създаден през 2021 в Созопол. Неговата основна цел е да подкрепя младите музиканти в пътя им на израстване. В рамките на фестивала се провеждат майсторски класове  по цигулка и пиано. През 2022 г. се състоя и първия конкурс за пианисти, който предизвика голям интерес сред млади дарования от целия свят. Артистичен директор на фестивала е пианистката Гергана Несторова. 

Билетите за фестивалните концерти вече са налични в Ивентим. От 10 юли ще се продават и на касата на пл. Хан Крум в Созопол, както и на място преди самите концерти.
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо в Синеморец направиха Фестивал на мисълта?

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще бъде прожектиран филмът на Николай Василев "Ваклуш" - от 20.30 часа на Летния театър в Синеморец,..

публикувано на 02.07.24 в 12:51

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

публикувано на 02.07.24 в 10:55

Клавирен рецитал открива младежкия арт фестивал „Солинария“

Клавирно дуо „Атмосфери“ ще открият  Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол на 5 юли (петък) от 21.00 ч.. Зад поетичното име стоят две млади пианистки – Мила Михова и Александра Дичева.  Пътят им към музиката е различен. Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант – учи в Националното..

обновено на 02.07.24 в 10:43
„Виенска кръв“ на Държавната опера в Бургас

С оперетата „Виенска кръв“ се откриват музикалните празници „Емил Чакъров“

С оперетата „Виенска кръв“ на Йохан Щраус-син се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Началото е  от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас. П редставлението се изпълнява на български език.  Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл застава маестро Деян Павлов /гост/.  Сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни..

публикувано на 02.07.24 в 09:46

В Синеморец прожектират филма на режисьора Николай Василев „Ваклуш"

Днес продължава първото издание на "Фестивала на мисълта", #JulyEvening, в курортно селище Синеморец.  В програмата влизат прожекции на филми и лекции. Днес от 20:30, ще може да бъде видян филмът на режисьора Николай Василев, „Ваклуш". Предвидена е възможност за дискусия с режисьора. Събитието ще се проведе в лятното кино на Синеморец

публикувано на 02.07.24 в 08:51

Международният младежки фестивал "Музите" превзема Созопол от 5 юли

Най-големият младежки фестивал  в Източна Европа се завръща между 5 и 15 юли в Созопол. Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" се провежда под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Европейската асоциация на..

публикувано на 01.07.24 в 15:22

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

обновено на 01.07.24 в 12:52